Skip to main content
|

Επαναχάραξη των γραμμών Αιγιαλού και Παραλίας στο Δυτικό άκρο της παραλίας Ερεσού

χειμέριο κύμα στις 11-11-2023.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Προς: 

 

  1. Τον Δήμο Δυτικής Λέσβου
  2. Το Τοπικό Συμβούλιο Ερεσού
  3. Την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
  4. Τα Τοπικά Μέσα Ενημέρωσης

 

Στις 25 Φλεβάρη του 2022, στο 2ο Δημοτικό Συμβούλιο για το Αφεντέλι, η Πρωτοβουλία Ερεσού είχε κάνει την πρώτη της τοποθέτηση ζητώντας, μεταξύ άλλων, την επαναχάραξη των γραμμών Αιγιαλού και Παραλίας στο Δυτικό άκρο της παραλίας Ερεσού με στόχο την κατάργηση του εγκληματικού ΦΕΚ36 του 2012. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποδέχτηκε το αίτημα αυτό παίρνοντας απόφαση "να προχωρήσει ο Δήμος σε ΑΜΕΣΗ" όπως γράφει επί λέξη στα πρακτικά, "επαναχάραξη".

 

Στην συνέχεια στις 22 Μάρτη του 2022 η οικονομική επιτροπή του Δήμου Δυτικής Λέσβου αποδέχτηκε την πρόταση της Πρωτοβουλίας Ερεσού και ενέκρινε:

 

α) Τον ορισμό του κου Σηφάκη Αντώνιου, νομικού που συνεργάζεται με την Πρωτοβουλία Ερεσού να παρέχει νομικές υπηρεσίες για το αίτημα της επαναχάραξης.

β) Όρισε το «Εργαστήριο Παράκτιας Μορφοδυναμικής –Διαχείρισης και Θαλάσσιας Γεωλογίας» του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, για την διερεύνηση της μεταβολής της ακτογραμμής της Σκάλας Ερεσού τα τελευταία δέκα πέντε χρόνια. Στόχος της πρότασης μας αυτής ήταν η διασφάλιση κατά το δυνατόν ότι η διαδικασία της επαναχάραξης θα προχωρήσει με επιτυχία αυτή την φορά, αλλά και με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την υπεράσπιση της παραλίας Ερεσού αλλά, για την διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος και της τοπικής οικονομίας.

Ακολούθησε μία περίοδος με καθυστερήσεις από την πλευρά του Δήμου, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι υπάλληλος "ξέχασε" να δεσμεύσει το ποσό της επαναχάραξης εντός του 22'. Το ποσό αυτό τελικά δεσμεύτηκε από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου στις 22 Φλεβάρη του 23' έναν περίπου χρόνο μετά από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για "ΑΜΕΣΗ επαναχάραξη". Η γραφειοκρατική διαδικασία προχώρησε, η σύμβαση μεταξύ Δήμου και ΕΛΚΕ υπογράφτηκε τον Μάρτιο, και το επιστημονικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Αιγαίου ξεκίνησαν να εργάζονται για την υπόθεση μας.

 

Την Τρίτη 14 Νοέμβρη, η ομάδα του κου Χασιώτη από την πλευρά του Πανεπιστημίου Αιγαίου ολοκλήρωσε την διαδικασία, παραδίδοντας στον Δήμο Δυτικής Λέσβου την τελική τεχνική έκθεση. Τους ευχαριστούμε θερμά για την εργασία τους σε ένα τόσο σημαντικό για την Ερεσό ζήτημα.

Με βάση τις παραπάνω εξελίξεις λοιπόν ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, πέρα από την ηθική και την κοινωνική νομιμοποίηση, έχει πλέον και επιστημονικά τεκμηριωμένα το δικαίωμα να αιτηθεί επαναχάραξη.

 

Ζητάμε από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου:

Α) Να ολοκληρώσει την διαδικασία και με τους νομικούς που έχει ορίσει ως προς τις νομικές υπηρεσίες που πρέπει να προσφέρουν, και να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν σε αίτημα προς την Κτηματική Υπηρεσία για την επαναχάραξη των γραμμών Αιγιαλού και Παραλίας στο Δυτικό άκρο της παραλίας Ερεσού (η παραλία μας χωρίζεται σε 2 ΦΕΚ) με μοναδικό στόχο την κατάργηση του ΦΕΚ36 του 2012.

Β) Να μας ενημερώσει αναλυτικά για τα επόμενα βήματα του. 

Η επαναχάραξη είναι άλλο ένα λιθαράκι στον πολύμορφο αγώνα υπεράσπισης της παραλίας Ερεσού που τρέχει εδώ και 2,5 χρόνια, με τους κατοίκους να αποτρέπουν το χτίσιμο της παραλίας μας πρώτα με το Αυτοοργάνωμένο Μπλόκο Αφεντέλι, και να τον ενισχύουν με την νομική οδό και με τις νομικές ενέργειες να είναι εν εξελίξει. 

Είναι επίσης αναγκαίο εργαλείο ενίσχυσης της προστασίας της παραλίας μας για τις επόμενες δεκαετίες. 

Είναι η διαδικασία που πρέπει να βάλει τις γραμμές Αιγιαλού και Παραλίας εκεί που πραγματικά ο νόμος και η φύση ορίζουν καταργώντας τα περίφημα ζιγκ ζαγκ που άνοιξαν τις ορέξεις για το χτίσιμο της παραλίας μας. 

 

 

Πρωτοβουλία Ερεσού - Περιβαλλοντικός και Κοινωνικός Σύλλογος

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία