To «πληγωμένο» κτήριο του Πλωμαρίου περιμένει...
Με αφορμή την νέα σεισμική διέγερση στην περιοχή της Λέσβου στην επικαιρότητα επανέρχεται το θέμα του προσεισμικού – μετασεισμικού ελέγχου στα δημόσια κτήρια και τα σχολεία. Επίσης, το ενδιαφέρον εστιάζεται στα κτήρια εκείνα που αντιμετωπίζουν διαχρονικά προβλήματα, λόγω της ελλιπούς συντήρησης.
Ένα τέτοιο κτήριο είναι το πρώην Δημαρχείο Πλωμαρίου στο οποίο στεγάζονται οι υπηρεσίες της Δημοτικής Ενότητας Πλωμαρίου και όχι μόνο. Κτήριο με έκδηλα τα σημάδια της εγκατάλειψης και της αδιαφορίας και που η εικόνα του και μόνο έχει πολλές φορές προκαλέσει ανησυχία σε εργαζόμενους και περιοίκους για την στατική του επάρκεια επ΄ αφορμή κάποιου έκτακτου γεγονότος.
Ποια είναι η υφιστάμενη κατάσταση του κτηρίου
Στο κτήριο του Δήμου Μυτιλήνης στο Πλωμάρι, στεγάζονται τα γραφεία της Δημοτικής Ενότητας Πλωμαρίου καθώς επίσης οι Υπηρεσίες του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», μια επιχείρηση, και ένα τμήμα του ισογείου του έχει παραχωρηθεί για τις ανάγκες του ομώνυμου Πυροσβεστικού Κλιμακίου.
Το 2017 είχε ζητηθεί και είχε γίνει από την τότε Δημοτική Αρχή Γαληνού έλεγχος της στατικής επάρκειας του φέροντος οργανισμού του κτηρίου Πλωμαρίου και είχε συνταχθεί και παραδοθεί η σχετική έκθεση αυτοψίας.
Τα προβλήματα παρουσιάζονται στην νοτιοανατολική πλευρά του κτηρίου από την πλευρά εκείνη δηλαδή που στεγάζεται το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Πλωμαρίου.
Στα περισσότερα υποστυλώματα παρατηρούνται έντονες ρηγματώσεις του σκυροδέματος από τις οξειδώσεις οπλισμών, ενώ λείπουν οι συνδετήρες των οπλισμών λόγω διάβρωσης από την υγρασία.
Στην ταράτσα επίσης του κτηρίου παρατηρείται διάβρωση τόσο του οπλισμού όσο και του σκυροδέματος.
Πολλές φορές έχουν πέσει σοβάδες, ενώ στον τελευταίο όροφο φαίνονται να κρέμονται τα μάρμαρα, ως αποτέλεσμα της ελλιπούς συντήρησης του κτηρίου.
To Φεβρουάριο του 2021 ένας νέος σεισμός ανοικτά του Πλωμαρίου προκαλεί ανησυχία στους εργαζόμενους στις υπηρεσίες της Δημοτικής Ενότητας Πλωμαρίου που αρνούνται (1 -2 Φεβρουαρίου) να εισέλθουν στο κτήριο για να εργαστούν έως ότου λάβουν διαβεβαιώσεις από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου ότι το κτήριο δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα στατικής επάρκειας.
Η νέα σεισμική διέγερση στη Βόρεια Λέσβο ξυπνά ανησυχίες και πάλι για την ανθεκτικότητα του κτηρίου στο οποίο καθημερινά εισέρχονται εργαζόμενοι και πολίτες για να εξυπηρετηθούν. Παράλληλα αποτελεί και κίνδυνο για τους αμέριμνους πολίτες που διέρχονται πέριξ του Δημαρχείου καθώς δεν έχουν ληφθεί μέτρα προστασίας ή μέτρα ενημέρωσης των πολιτών προκειμένου να αποφευχθεί κάποιο ατύχημα ή φθορά περιουσίας.
Στο δια ταύτα
Για την αποκατάσταση των βλαβών η Δημοτική Αρχή Μυτιλήνης ενημερώνει ότι απαιτείται μεγάλη χρηματοδότηση που δεν μπορεί να καλυφθεί από τον προϋπολογισμό του Δήμου.
Τονίζει δε, αφού επιρρίπτει ευθύνες στις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές για την ελλιπή συντήρηση του κτηρίου, ότι βολιδοσκόπησε σε τοπικά και πανελλήνια εξειδικευμένα γραφεία στατικών μελετών, για να προβούν στην εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών. Αλλά δεν κατέστη δυνατή η απευθείας ανάθεση αυτών, λόγω νομικών κωλυμάτων. Έτσι, λοιπόν, η Τεχνική μας Υπηρεσία αφού συνέταξε φάκελο «προεκτιμώμενων αμοιβών» αυτών των μελετών, κάτι που κανείς δεν ασχολήθηκε, επί δεκαετίες, θα δημοπρατήσει τις απαραίτητες μελέτες τους επόμενους μήνες. Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η στατική ενίσχυση- αποκατάσταση του μεγάλου αυτού κτηρίου απαιτεί πολύ μεγάλο προϋπολογισμό, ο οποίος δεν είναι δυνατόν να καλυφθεί από τους ίδιους πόρους του Δήμου μας.
Ωστόσο, έως ότου γίνουν όλα αυτά προέχει η ασφάλεια των εργαζομένων και των περιοίκων, με δεδομένη την σεισμική διέγερση στην περιοχή μας, με την λήψη όλων εκείνων των μέτρων που απαιτούνται και για τα οποία είναι αρμόδιες να απαντήσουν οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Μυτιλήνης.
Δήμητρα Λαχουρή / ertnews.gr