Περιβάλλον

14/12/2011 - 11:56

Οι Οικολόγοι Πράσινοι αποκαλύπτουν τους "ενόχους" για τις καταστροφές στην Καλλονή Λέσβου

yle="text-align:justify;" align="center">ΟΙ ΥΓΡΟΤΟΠΟΙ ΤΗΣ ΚΑΛΛΟΝΗΣ ΕΠΕΚΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ!!

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΝ ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ

 

Άλλη μια απόδειξη της επιτυχημένης διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος από τις αρχές της αυτοδιοίκησης του νησιού μας αποτελούν οι χθεσινές πλημμύρες στην περιοχή της Καλλονής. Με επιμονή και υπομονή χρόνια τώρα οι δημοτικές αρχές της Καλλονής αλλά και η Νομαρχία Λέσβου έκαναν φιλότιμες προσπάθειες για την επέκταση των υγροτόπων της Καλλονής και με την πρώτη νεροποντή της χρονιάς τα όρια των υγροτόπων επεκτάθηκαν σε όλο τον οικισμό της Καλλονής, μέσα σε χωράφια, στάνες, σπίτια και καταστήματα, κάνοντας την Καλλονή να δείχνει μικρή Βενετία με πλημμυρισμένους όλους του δρόμους της. Εκτός λοιπόν από ένα νέο τουριστικό προιόν που μπορούμε να προσφέρουμε (βαρκάδες στην πόλη της Καλλονής) έχουμε και επέκταση των υγροτόπων της περιοχής. Εάν αυτό δεν είναι επιτυχημένη διαχείριση φυσικού περιβάλλοντος τότε τι άλλο είναι;;;;; Οι Οικολόγοι Πράσινοι Λέσβου δεσμεύονται να προωθήσουν στην ΕΕ αίτημα βράβευσης των τοπικών μας αρχών για την πρότυπη διαχείριση των υγροτόπων της Καλλονής που επεκτείνονται καθημερινά.

Στα σοβαρά τώρα....

 

Με αφορμή τις χθεσινές πλημμύρες στην Καλλονή οι Οικολόγοι Πράσινοι εκφράζουν για μια ακόμη φορά τη θέση τους για την ανάγκη προστασίας των υγροτόπων του νησιού μας. Δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε και πάλι για τις θέσεις μας για τα μεγάλα προβλήματα που προκαλούνται από την απουσία περιβαλλοντικής πολιτικής. Το πρόβλημα δεν είναι τεχνικό, αλλά βαθιά  πολιτικό. Οφείλουμε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να συνειδητοποιήσουμε ότι το σημερινό μονοδιάστατο, ατομικιστικό και άναρχο μοντέλο ανάπτυξης δεν είναι μακροχρόνια βιώσιμο. Η βαθιά κρίση που βιώνουμε εντείνει τα προβλήματα που είχαν συσσωρευτεί εδώ και καιρό. Πληρώνουμε τα λάθη του παρελθόντος και δυστυχώς από ότι φαίνεται μυαλό δεν βάζουμε. Έχουμε καταγγείλει κατά το παρελθόν πολλές φορές την άναρχη δόμηση στην περιοχή της Καλλονής, τα μπαζώματα των χειμάρων και των υγροτόπων και δυστυχώς δεν έγινε τίποτα για την προστασία τους. Κατά το παρελθόν ανάλογα προβλήματα πλημμυρών είχαν παρουσιαστεί και στην περιοχή της Γέρας. Οι υγρότοποι του νησιού μας δέχονται μεγάλες πιέσεις και η κατάσταση είναι πλέον οριακή. Τα αποτελέσματα των ανθρώπινων αυθαιρεσιών τα βλέπουμε και πάλι και αυτή τη φορά τα πληρώνουν οι κάτοικοι της περιοχής.

Η περιοχή της Καλλονής εντάσσεται στο Δίκτυο Νατούρα 2000, αλλά παρόλαυτα δεν έχει γίνει τίποτα για την εφαρμογή ενός σχεδίου διαχείρισης. Τα ενδιαιτήματα των υγροτόπων είναι σημαντικές κοιτίδες βιοποικιλότητας και από το νερό τους εξαρτάται η επιβίωσή πολλών ειδών φυτών και ζώων. Η μεγάλη βιολογική ποικιλία των υγροτόπων είναι ευεργετική στη γεωργία και την κτηνοτροφία. Εκτός του ότι τροφοδοτούν τις κοινωνίες με νερό ύδρευσης και άρδευσης, εμπλουτίζουν τους υπόγειους υδροφορείς, προστατεύουν από πλημμύρες, μετριάζουν τις ζημίες από παγετούς και καύσωνες. Επίσης αποτρέπουν την αλμύρινση και καταστροφή των παράκτιων γεωργικών εδαφών από την διείσδυση του αλατιού, κρατώντας το επίπεδο των υπόγειων υδάτων πάνω από τον θαλασσινό ορίζοντα.

Πρέπει επιτέλους να αναγνωριστεί ότι οι παλιές συνταγές “ανάπτυξης” αποδείχτηκαν αποτυχημένες, με μεγάλες συνέπειες για τα ευαίσθητα νησιώτικα περιβάλλοντα. Οι κάτοικοι των νησιών μας όλο και περισσότερο αντιλαμβάνονται ότι πλέον απαιτούνται νέες, οικολογικές και βιώσιμες ιδέες και λύσεις για να διασφαλιστεί η ευημερία του τόπου μας. Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα συνεχίσουμε να δίνουμε τον αγώνα μας για την περιβαλλοντική προστασία μέσα από τις παρεμβάσεις μας στην τοπική κοινωνία αλλά και σε θεσμικό επίπεδο σε όλες τις βαθμίδες της διοίκησης.

---------------------------------------

http://lesvosnews.net/2011/12/14/kalloni-2/

Μοιράσου το άρθρο!