Skip to main content
|

"340+Έργα για το Β. Αιγαίο του 2030 " - Κ. Μητσοτάκης και Κ. Μουτζούρης παρουσίασαν το Αναπτυξιακό Σχέδιο

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
5'

Την παρουσίαση του Αναπτυξιακού Σχεδίου "340+Έργα για το Β. Αιγαίο του 2030 " έκαναν σήμερα 12.05.2023 από κοινού ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνο Μουτζούρη, παρουσία των Υπουργών Γιάννη Πλακιωτάκη , Νότη  Μηταράκη,  Λίνας Μενδώνη, Γιώργου  Γεωργαντά, των Υφυπουργών Γιώργου Καραγιάννη, Λευτέρη  Οικονόμου, Χρήστου  Τριαντόπουλου, , Ζέττας Μακρή, Σοφίας Ζαχαράκη, του Β΄ Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων Χαράλαμπου Αθανασίου και κυβερνητικών στελεχών.

Ο Περιφερειάρχης , έκανε ιδιαίτερη μνεία στο μεταναστευτικό ζήτημα που ταλάνισε τα νησιά του Βορείου Αιγαίου  τα προηγούμενα χρόνια και εξήρε τις προσπάθειες της κυβέρνησης  για την  ομαλοποίηση της κατάστασης. Συμφώνησε με τον Πρωθυπουργό αναφερόμενος στην ύπαρξη  θαλάσσιων συνόρων κάνοντας  ιδιαίτερη μνεία στον σημαντικότατο  ρόλο του Λιμενικού Σώματος.

επίσκεψη Μητσοτάκη Στην συνέχεια ο κ. Μουτζούρης , αναφέρθηκε στα έργα που υλοποιούνται από την Περιφέρεια και την κυβέρνηση  την τελευταία τετραετία, χαρακτηρίζοντας το Βόρειο Αιγαίο ως ένα μεγάλο  εργοτάξιο.  Αναφέρθηκε στην άπλετη όπως τόνισε  χρηματοδότηση από την Κεντρική Κυβέρνηση  αλλά και την  χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και τα άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Τέλος έθεσε στον Πρωθυπουργό σημαντικά θέματα που απασχολούν τους νησιώτες, όπως το μεταφορικό ισοδύναμο, την μείωση του ΦΠΑ και στα υπόλοιπα νησιά πλην των τριών μεγάλων, Λέσβου, Χίου και Σάμου, την απλοποίηση της βίζας για τους Τούρκους επισκέπτες, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά  στην πρόταση που έχει υποβάλλει η Περιφέρεια στους αρμόδιους Υπουργούς για την ενίσχυση της κτηνοτροφίας μέσω του «Smart Στάνη», την οποία ο πρωθυπουργός και ο αρμόδιος  υπουργός χαρακτήρισαν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και η οποία θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί.

Στην συνέχεια  ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,  αναφέρθηκε στην αγαστή συνεργασία της κυβέρνησης και των στελεχών της με την Περιφερειακή Αρχή, τονίζοντας πως παραδίδεται στους νησιώτες μια εντελώς διαφορετική Λέσβος, ένα διαφορετικό Βόρειο Αιγαίο από αυτό που παρέλαβε η κυβέρνηση το 2019. 

Έχοντας στο πλευρό του τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου , ο Πρωθυπουργός με την σειρά του αναφέρθηκε αρκετές φορές στο σημαντικό ρόλο της Περιφερειακής Αρχής και στο έργο που υλοποιείται και σχεδιάζεται.

 

Αναλυτικά η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού:

 

340+ έργα για το Βόρειο Αιγαίο του 2030

Συμπολίτες μου,

Το Βόρειο Αιγαίο, ένα νησιωτικό σύμπλεγμα 10 κατοικημένων νησιών που αποτελούν τα εξωτερικά σύνορά μας, αλλά και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, αποτελεί μία από τις μικρότερες περιφέρειες της χώρας. Μια πολυνησιωτική περιφέρεια με ιδιαίτερα γεωγραφικά και γεωπολιτισμικά χαρακτηριστικά, εφόδια για ανάπτυξη και διαφοροποίηση.

Παρά τις αλυσιδωτές κρίσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει, μεταξύ των οποίων και η μεταναστευτική, κατάφερε να κρατηθεί όρθια με όχημά της έναν ισχυρό τριτογενή τομέα, με έμφαση στον τουρισμό και στο εμπόριο. Σήμερα βλέπει το τοπικό ΑΕΠ να αυξάνεται και την ανεργία να μειώνεται ακόμα και κάτω από τον εθνικό μέσο όρο.

Για τη στήριξη της ανάπτυξης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας σχεδιάσαμε ένα πλέγμα παρεμβάσεων σε πολλά πεδία: Στον τομέα των οδικών συνδέσεων, είναι σε εξέλιξη τα έργα για την αναβάθμιση του οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου και τα έργα για τη βελτίωση του οδικού άξονα Καλλονής – Πέτρας στη Λέσβο, καθώς και για τις παρακάμψεις του Πυθαγορείου και της Χώρας στη Σάμο. Παράλληλα δρομολογείται η εμβληματική κατασκευή της νότιας παράκαμψης Μυτιλήνης, αλλά και η βελτίωση της Εθνικής Οδού «Σάμος – Καρλόβασι».

Ολοκληρώθηκε, επίσης, η αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών των αερολιμένων Μυτιλήνης και Σάμου. Ενώ δρομολογούνται τα αντίστοιχα έργα στα αεροδρόμια Χίου και Ικαρίας που έχουν και αυτά ενταχθεί στο δίκτυο των περιφερειακών αεροδρομίων. Παράλληλα εκτελούνται ήδη έργα επέκτασης και βελτίωσης υποδομών στα αεροδρόμια Χίου και Λήμνου. Εστιασμένες παρεμβάσεις γίνονται και στο εκτεταμένο δίκτυο των λιμενικών υποδομών των νησιών, μεταξύ των οποίων η δημιουργία νέου εμπορικού και επιβατικού λιμένα στο Σιγρί της Λέσβου, αλλά και η αποκατάσταση του λιμένα Ευδήλου Ικαρίας που έχει ήδη ολοκληρωθεί, ενώ σχεδιάζουμε την επέκταση του μόλου Αγίου Κήρυκου στην Ικαρία. Ταυτόχρονα, έχουμε εντάξει έργα για νέα αλιευτικά καταφύγια, αλλά και για τη βελτίωση των υφιστάμενων.

Για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα εξασφαλίσαμε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης σημαντική χρηματοδότηση για την κατασκευή του φράγματος Τσικνιά στη Λέσβο, ενώ εντός του έτους ολοκληρώνονται και οι εργασίες στο φράγμα Κόρης-Γεφύρι Χίου. Για το χρόνιο πρόβλημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των αποβλήτων εκτελούνται έργα για τις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων Πολιχνίτου Βρίσας Βατερών στη Λέσβο και στην Αγιάσο, καθώς και δράσεις ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών αποβλήτων στη Λήμνο. Στον τομέα του πολιτισμού προχωράμε στην ανάδειξη και αποκατάσταση των πολιτιστικών υποδομών με σημαντικότερες την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό του αρχαιολογικού μουσείου Χίου και την αποκατάσταση του Κάστρου Μυτιλήνης

Οι πρωτοβουλίες που ξεχώρισα από το σύνολο των 340 έργων είναι ενδεικτικές της δυναμικής που έχει το Αναπτυξιακό Σχέδιο της Περιφέρειας. Ταυτόχρονα, όμως, αποτελούν και απόδειξη ότι η πατρίδα μας αλλάζει. Και μαζί της αλλάζουν και προοδεύουν τα ξεχωριστά νησιά του Βορείου Αιγαίου: η Λέσβος, η Σάμος, η Χίος, η Λήμνος, η Ικαρία.

Σε αυτή την κατεύθυνση αλλαγής και προόδου συνεχίζουμε. Διορθώνοντας λάθη και υπερβαίνοντας καθυστερήσεις. Ξεπερνώντας τις δυσκολίες και αξιοποιώντας τις ευκαιρίες. Οικοδομούμε, έτσι, την Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου του 2030. Σε μία νέα Ελλάδα. Αυτήν που θέλουμε και θα έχουμε. Προχωρώντας σταθερά, τολμηρά και πάντα μπροστά.

-----------

Στην παρουσίαση μίλησαν για τους τομείς ευθύνης τους, κατά σειρά, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτρης Πολίτης, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο υφυπουργός αρμόδιος για την Αντεγκληματική Πολιτική Λευτέρης Οικονόμου, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές Χρήστος Τριαντόπουλος, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, η υφυπουργός αρμόδια για θέματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής Ζέττα Μακρή, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς και η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη. Την παρουσίασε προλόγησε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης. Συντόνισε ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης

------

Δείτε εδώ όλη την παρουσίαση 

 

-----

Νωρίτερα ο Περιφερειάρχης υποδέχτηκε τον Πρωθυπουργό στο Αεροδρόμιο Μυτιλήνης «Οδυσσέας Ελύτης» ενώ στην συνέχεια μετέβησαν στο χώρο του παλιού  Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μεταναστών της Μόριας , το οποίο παραδόθηκε από τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη στον Δήμο Μυτιλήνης. 

Στην συνέχεια ο Πρωθυπουργός με τον Περιφερειάρχη  ξεναγήθηκαν από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον Έφορο Αρχαιοτήτων Λέσβου Παύλο Τριανταφυλλίδη,  στο κάστρο  Μυτιλήνης  όπου πραγματοποιούνται εργασίες αναστήλωσης.

Τέλος ο Περιφερειάρχης συνόδεψε τον Πρωθυπουργό στην κεντρική αγορά της Μυτιλήνης, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσία πλήθος κόσμου  πραγματοποίησε ομιλία.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία