Ανταρσία στο Αιγαίο αντικαπιταλιστική αριστερά: για την υγεία στη Λέσβο (και όχι μόνο)
Ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Λέσβου της Ανταρσίας στο Αιγαίο-Αντικαπιταλιστική Αριστερά, αντιπρόεδρος του σωματείου των γιατρών του ΕΣΥ στη Λέσβο, έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με θέματα υγείας στο γειτονικό νησί. Ομως οι πολιτικές που αναμένεται να εφαρμοστούν για τα Κέντρα Υγεάις, η τακτική που ακολουθείται με τις συνταγογραφήσεις και τις εξετάσεις σχεδιάζονται για όλα τα νησιά, για όλη την Ελλάδα:
«Το Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης και τα Κέντρα Υγείας στη Λέσβο βρίσκονται λίγο πριν την κατάρρευση. Υπάρχουν ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό και ειδικευμένους γιατρούς: δεν υπάρχει αιματολόγος, ενδοκρινολόγος, ρευματολόγος, αγγειολόγος. Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας έχει μόλις δυο γιατρούς, το τμήμα υπερήχων υπολειτουργεί, τα περισσότερα τμήματα λειτουργούν με ελάχιστους επιμελητές, δεν υπάρχουν παιδίατροι σε δυο Κέντρα Υγείας, οδηγοί ασθενοφόρων κτλ.
Η αιμορραγία δημόσιου χρήματος στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα είναι καθημερινή. Υπάρχουν 2 ιδιωτικοί μαγνητικοί τομογράφοι, ενώ στο νοσοκομείο ο μοναδικός αξονικός υπολειτουργεί.
Ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση το καλοκαίρι είχε δύο στόχους: άγριες περικοπές στα κονδύλια των εφημεριών των γιατρών και μεταφορά μέσω των απογευματινών ιατρείων του κόστους της λειτουργίας του νοσοκομείου στις πλάτες των ασθενών. Με το νέο νόμο το κονδύλι για εφημερίες αυξήθηκε κατά 40.000 ευρώ το μήνα! Όμως πολλά τμήματα είναι υποστελεχομένα και δεν μπορούν να βγάλουν ασφαλές πρόγραμμα εφημεριών.
Τα απογευματινά “ιδιωτικά” ιατρεία δύσκολα θα λειτουργήσουν στο Βοστάνειο, λόγω έλλειψης προσωπικού, αλλά μεγάλου κόστους για χαμηλοσυνταξιούχους, αγρότες, χαμηλόμισθους εργαζόμενους και άνεργους.
Τις τελευταίες μέρες η διοίκηση ετοιμάζει νέο χαράτσι 3 ευρώ για κάθε συνταγογράφηση, ιατρική εξέταση και για κάθε εργαστηριακή εξέταση, στους ασθενείς που θα προσέρχονται στα Κέντρα Υγείας.
Ο Καλλικράτης προβλέπει να περάσουν τα Κέντρα Υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία στην ευθύνη του Δήμου. Ένα δήμο καταχρεωμένο, με απλήρωτους εργαζόμενους, που δυσκολεύεται να καλύψει το πετρέλαιο των σχολείων. Σύντομα θα “αναγκαστεί” να υποβαθμίσει ή να κλείσει περιφερειακά ιατρεία και τα μικρά Κέντρα Υγείας Άντισσας και Πολυχνίτου. Ξαναγυρίζουμε δηλαδή σε καταστάσεις πριν το ΕΣΥ.
Η απάντηση είναι ένα μαχητικό νοσοκομειακό κίνημα ενάντια στην εφαρμογή του μνημονίου στην υγεία. Ελπιδοφόρες είναι οι κινητοποιήσεις των γιατρών του Βοστάνειου και των Κέντρων Υγείας που συμμετείχαν στο Συντονισμό Πρωτοβάθμιων Σωματείων στη Λέσβο κόντρα στις υποταγμένες ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Τις τελευταίες μέρες τη σκυτάλη του αγώνα έχουν πάρει οι αγροτικοί γιατροί που προσπαθούν να κατοχυρώσουν τα εργασιακά τους δικαίωματα. Είναι σαφές όμως ότι το κίνημα των εργαζομένων στην υγεία θα πρέπει να συντονιστεί σε ένα κοινό αγωνιστικό μέτωπο για την ανατροπή του μνημονίου και της πολιτικής ΠΑΣΟΚ-ΕΕ-ΔΝΤ».