Από το "Άλμα Ανάπτυξης" καταλήξαμε στο άλμα στο κενό...
ΑΛΜΑ ΣΤΟ ΚΕΝΟ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΑΛΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ:
Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΔΑΠΑΝΑ ΧΩΡΙΣ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑΣΠΑΤΑΛΩΝΤΑΣ ΠΟΛΙΤΙΜΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΦΗΝΕΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ
Πως να κρίνει κάποιος τον απολογισμό της Περιφερειακής Αρχής για τη χρονιά που πέρασε όταν δεν είχε κατατεθεί ποτέ το ετήσιο σχέδιο δράσης; Τα όσα τελικά έγιναν, έγιναν «έτσι χωρίς πρόγραμμα». Η παράταξη του κ.Περιφερειάρχη ονομάζεται ΑΛΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, αλλά αυτό που διαπιστώνουμε όσοι ζούμε στο Β.Αιγαίο είναι μικρά βήματα, άνισα μεταξύ των διαφόρων τομέων. Γιατί, ενώ όπως φαίνεται και από τον απολογισμό των υπηρεσιών δαπανώνται χρήματα, πολλά αλλά πάντα ανεπαρκή χρήματα σε σχέση με τα προβλήματα, το ερώτημα που πλανάται στη κοινωνία αφορά στο ποιο είναι το αποτέλεσμα, ποιο είναι το αναπτυξιακό αποτύπωμα στα νησιά μας. Και όλα αυτά τα λέμε χωρίς να θέλουμε να μηδενίσουμε το έργο που προσφέρουν τα στελέχη και οι υπάλληλοι των αποψιλωμένων υπηρεσιών της Π.Β.Αιγαίου, στους οποίους εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας.
Πράγματι με βάση τα στοιχεία του ΑΕΠ, η Περιφέρεια Β.Αιγαίου (ΠΒΑ) είναι η τελευταία στην Ελλάδα και μάλιστα με ένα παραγωγικό ιστό μη ανταγωνιστικό και ευάλωτο σε κρίσεις, ενώ με βάση και τα πρόσφατα στοιχεία της ανεργίας βρισκόμαστε στη πρώτη θέση πανελλήνια. Παράλληλα τα στοιχεία που αφορούν στον πληθυσμό δείχνουν brain drain, υψηλούς ρυθμούς αρνητικής φυσικής κίνησης και γήρανσης. Ολοι οι δείκτες είναι στο κόκκινο, αλλά κανείς δεν δίνει σημασία από το περιφερειακό επιτελείο.
Ειδικά σε ότι αφορά στον τουρισμό, η ΠΒΑ, αν και νησιωτική περιφέρεια, παραμένει να έχει ένα μερίδιο στην αγορά μικρότερο από 3% και τις τουριστικές επιχειρήσεις να πνέουν τα λοίσθια αφού δεν έχουν τη βοήθεια που χρειάζονται ώστε οι προορισμοί μας να γίνουν γνωστοί στη παγκόσμια αγορά με βάση τα ιδιαίτερα τους στοιχεία που είναι γνωστά στα πέρατα του κόσμου όπως ο Ομηρος, η Σαπφώ, ο Πυθαγόρας, ο Θεόφραστος, το Γεωπάρκο της Λέσβου, τα μνημεία Ουνέσκο του Ηραίου και της Νέας Μονής, οι υδροβιότοποι της Καλλονής, της Χορταρόλιμνης Λήμνου και της Αλυκής Σάμου, το Ευπαλίνιο.
Τι έκανε η Περιφερειακή Αρχή; Εχοντας υποστεί την απένταξη δύο προγραμμάτων ύψους άνω των 2 εκ € για τον τουριστικό σχεδιασμό και προβολή, ξοδεύει πολλές χιλιάδες ευρώ από ίδιους πόρους για δράσεις που μόνο τουριστική προβολή δεν αφορούν, αλλά δημόσιες σχέσεις. Αυτό αφορά ειδικά τις δαπάνες στα τοπικά και γενικότερα στα ελληνικά ΜΜΕ ξεπερνούν κάθε λογική. Ακόμη και αν πετύχαιναν να προσελκύσουν πολύ εγχώριο τουρισμό, αυτό θα ήταν μόνο για δύο μήνες, ενώ χρειαζόμαστε επιτακτικά σαιζόν τουλάχιστον 6 μηνών. Την ίδια στιγμή, οι επίσημες σελίδες της Περιφέρειας στην οποία θα αναζητήσουν πληροφορίες για τους προορισμούς μας οι υποψήφιοι τουρίστες παραμένουν ιδιαίτερα φτωχές και χωρίς διακριτή εικόνα για το καθένα από τα νησιά μας.
Ταυτόχρονα, την στιγμή που δεν έχουμε καμία ενημέρωση για το έργο των τριών συμβούλων Τουριστικής Ανάπτυξης τη χρονιά που πέρασε, βλέπουμε την αντικατάσταση τους με πρόσληψη νέου προσώπου με αντικείμενο την τουριστική επικοινωνία για τη τρέχουσα περίοδο.
Και ποιος τα αποφάσισε όλα αυτά, ποιο σχέδιο ακολουθείται; Η Περιφερειακή Αρχή (ΠΑ) αρνήθηκε να δημιουργήσει Επιτροπή Τουριστικής Προβολής ή Φορέα Διαχείρισης του Προορισμού με τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων, για να έχει ελεύθερα τα χέρια της να κάνει παιχνίδια με τους πόρους που έχει στη διάθεση της.
Παρόμοια η κατάσταση στον άλλο πυλώνα της οικονομίας των νησιών, τον τομέα της αγροδιατροφής. Υπάρχει διαρκής συρρίκνωση της παραγωγής στα κύρια αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα ενώ και ο βασικός τομέας της μεταποίησης, αυτός των τροφίμων και ποτών βρίσκεται σε στασιμότητα. Μάταια αναζητούμε να βρούμε ολοκληρωμένες δράσεις γενικότερης στήριξης των τοπικών προϊόντων πέρα από τα προβλεπόμενα από το εθνικό πρόγραμμα. Οσο για τη συμμετοχή σε εκθέσεις μάταια επίσης αναζητούμε στοιχεία τόσο για την επιλογή των εκθέσεων όσο για την συνεργασία με τους άμεσα ενδιαφερόμενους παραγωγούς. Ούτε λόγος φυσικά για τον απολογισμό σε ότι αφορά στα επιτεύγματα τους.
Ταυτόχρονα η υπόσχεση αναβίωσης της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης και η υιοθέτηση καλών πρακτικών άλλων περιφερειών, παραμένουν στις καλένδες. Το ίδιο και η συμμετοχή στο δίκτυο AEGEAN CUISINE του Επιμελητηρίου Κυκλάδων που θα αναδείκνυε τα τοπικά προϊόντα και θα τους άνοιγε μια τεράστια αγορά, αυτή του Ν.Αιγαίου.
Τι έγινε με τη διαχείριση υδάτων, τη δημόσια υγεία, τα σχέδια διαχείρισης βοσκοτόπων, τη διαχείριση περιβάλλοντος για τη πρόληψη φυσικών καταστροφών, τα τη προσαρμογή στη κλιματική αλλαγή, τη δημιουργία του Συμβουλίου Νέων, την ανάπτυξη των ενεργειακών κοινοτήτων ως ένα εργαλείο για την αντιμετώπιση της κρίσης και πολλά άλλα θέματα που θίξαμε κατά τη διάρκεια του έτους; Δεν είδαμε καμία πρόοδο.
Και ενώ η βασική αρμοδιότητα της Περιφέρειας είναι ο αναπτυξιακός σχεδιασμός, βλέποντας κάποιος τον απολογισμό αναρωτιέται με ποιόν τρόπο η Περιφερειακή Αρχή: δρόμοι, δρόμοι, δρόμοι και πάλι δρόμοι, κυρίως επισκευές οδικού δικτύου: το 60% των πόρων που διαχειρίζεται η ΠΒΑ πάνε προς αυτή τη κατεύθυνση παρά τις δεσμεύσεις για αλλαγή πορείας. Ο εύκολος δρόμος των εργολαβιών.
Βέβαια και εδώ εμφανίζεται μια ωραιοποιημένη κατάσταση με καταλόγους έργων που προχώρησαν και απουσία όλων όσων περιμένουν μάταια τη σειρά τους εδώ και χρόνια για να υλοποιηθούν. Να σημειωθεί ότι το 60% των έργων που βρίσκονται γραμμένα στο Τεχνικό Πρόγραμμα δεν έχουν καν ξεκινήσει.
Αλλά και έργα που ολοκληρώθηκαν παραμένουν αναξιοποίητα όπως το Επικούρειο στη Σάμο. Ένα χρόνο μετά τη συζήτηση στο ΠΣ επικρατεί σιγή και ακινησία. Αλήθεια με ποιο σχέδιο θα αναδείξουμε τον πολιτισμό μας και θα υποστηρίξουμε τη σύγχρονη πολιτιστική παραγωγή, δίνοντας μια ταυτότητα στη Περιφέρεια και στα νησιά της;
Η δημιουργία εντυπώσεων όμως καλά κρατεί: πρόσφατα ανακοινώθηκε η «εκτίναξη των απορροφήσεων, ειδικά του ΕΣΠΑ. Όμως ξέχασαν να μας πουν ότι το 75% των πόρων που απορροφήθηκαν ήταν δαπάνες covid, δηλαδή χωρίς ουσιαστικά ΚΑΜΜΙΑ ενέργεια από τη πλευρά της Περιφέρειας. Ταυτόχρονα «ξεχάστηκε» από τον απολογισμό η ακύρωση διαγωνισμών για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, παλαιάς και νέας και η προσπάθεια να βρεθούν πόροι για να αποζημιωθούν όσοι έβαλαν χρόνο και χρήμα για να εξαπατηθούν τελικά από την Περιφέρεια. Πως λοιπόν να πιστέψουν οι πολίτες ότι ο ρόλος της Περιφέρειας είναι ο αναπτυξιακός σχεδιασμός;
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι «διεκδικήσεις» για περισσότερους πόρους στη φτωχότερη και με τις περισσότερες κρίσεις περιφέρεια της χώρας. Γιατί δεν διεκδικήθηκαν από την Περιφερειακή Αρχή τα 660 εκ. για το νέο ΕΣΠΑ που είχε υποσχεθεί για το Β.Αιγαίο η προηγούμενη Κυβέρνηση? Στη συνάντηση των φορέων ακούστηκε, για μια φορά ακόμη, η πρόταση για ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα που επικροτήθηκε από την κα Αντωνέλλη και υιοθετήθηκε από τον κ.Περιφερειάρχη. Αλλά μετά τι;
Η σεισμόπληκτη Σάμος δεν θα μπορούσε να είχε καλύτερη τύχη. Εκεί όλα βαίνουν καλώς όπως μας διαβεβαιώνει ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης και δεν χρειάζεται καμία πίεση για να υπάρξει τουλάχιστον ισότιμη μεταχείριση με τις άλλες περιφέρειες που έχουν υποστεί φυσικές καταστροφές σε ότι αφορά στο επίπεδο των αποζημιώσεων αλλά και στην υλοποίηση σχεδίου ανασυγκρότησης.
Είναι γεγονός ότι ο κ.Περιφερειάρχης, επικεφαλής της παράταξης ΑΛΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ στη τελετή ορκωμοσίας της ΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2019 είχε πει ξεκάθαρα ότι δεν τον ενδιαφέρουν τα αναπτυξιακά θέματα παρά μόνο το προσφυγικό. Σ’αυτό οι όποιες επιτυχίες, όπως οι πρόσφατες κινητοποιήσεις και η ενημέρωση των κομμάτων της Βουλής, είχαν τη στήριξη του 75% των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε όσα είχαν ειπωθεί τότε, διαπιστώνοντας ότι το ΑΛΜΑ έγινε στο κενό. Το έργο της Περιφέρειας έχει εκφυλιστεί σε έναν πολύ μακρύ κατάλογο προσωπικών και πελατειακών σχέσεων χωρίς όραμα και σχέδιο, χωρίς διαβούλευση με τους εταίρους. Και για να μην αδικούμε τον κ.Περιφεριάρχη: υλοποιεί με προσήλωση το μοναδικό του σχέδιο, την επανεκλογή του.
Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ έχει κατ’ επανάληψη καταθέσει προτάσεις- μέσα και έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο- για μια διαφορετική πορεία της Περιφέρειας. Στα πλαίσια αυτά όλο αυτό το διάστημα βρισκόμαστε σε διαβούλευση με φορείς και προσωπικότητες των νησιών μας με τους οποίους έχουμε παρόμοιες απόψεις ώστε οι θέσεις αυτές να αποκτήσουν πλειοψηφική αποδοχή στις κοινωνίες των νησιών. Των νησιών μας που έχουν ανάγκη να ξεφύγουμε επιτέλους από την τελευταία θέση των Περιφερειών της ΕΕ.