Πολιτική

07/03/2014 - 12:01

Δήλωση του Π. Βογιατζή μετά την χθεσινή του παρέμβαση με αφορμή τα δημοσιεύματα του τύπου

style="text-align: justify;"> 
Παρέμβαση κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης Ολομέλειας της Βουλής για την ψήφιση του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης και Πολιτικής Προστασίας «Αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση Υπηρεσιών του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και ρύθμιση λοιπών θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη», έκανε ο Βουλευτής, Παύλος Βογιατζής. 
 
Ο Βουλευτής αναφέρθηκε αρχικά στη σωστή κατεύθυνση, στην οποία κινείται το παρόν Σχέδιο Νόμου, υπογραμμίζοντας αφενός ότι για πρώτη φορά η χώρα αποκτά Υπουργείο Δημοσίας Τάξης και όχι «Αστυνομία με έναν Υπουργό», και αφετέρου ότι η Τροπολογία που έκανε δεκτή ο Υπουργός για τους πυροσβέστες είναι ιδιαίτερα σημαντική, σχολιάζοντας επιπλέον ότι «θα ήταν ευχής έργον εάν μπορούσε ο Υπουργός να δεχθεί και αύξηση του ορίου ηλικίας». Ο Βουλευτής δεν ξέχασε να επισημάνει και ένα άλλο επίκαιρο ζήτημα, καθώς σε λίγο ξεκινά η νέα αντιπυρική περίοδος, που αφορά στην κάλυψη της δαπάνης των καυσίμων των αεροσκαφών. Μετά μία σειρά ενεργειών του τόσο προς το Υπουργείο Εσωτερικών, όσο και προς το Υπουργείο Δημοσίας Τάξης, το θέμα δεν έχει ακόμα επιλυθεί, γι’ αυτό και με την ευκαιρία του παρόντος Νομοσχεδίου, ο κ. Βογιατζής επισήμανε εκ νέου την ανάγκη σχετικής Τροπολογίας, που θα επιτρέπει την κάλυψη της συγκεκριμένης δαπάνης από την Περιφέρεια, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τη δαπάνη καυσίμων των εθελοντικών πυροσβεστικών οχημάτων.
Ο Βουλευτής όμως, αναφέρθηκε και στην ανάγκη διάσπασης του Δήμου Λέσβου, μεταξύ άλλων νησιωτικών Δήμων που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, με αφορμή την Τροπολογία που κατέθεσε ο κ. Σηφουνάκης, την οποία ο Βουλευτής υποστήριξε από την πρώτη στιγμή, αν και τελικά δεν έγινε δεκτή από τον Υπουργό. Επρόκειτο άλλωστε για Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης που με κανέναν τρόπο δεν εμπλέκεται στα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών. 
 
Υπογραμμίζοντας τη θετική κατεύθυνση της Τροπολογίας, ο Βουλευτής χαρακτήρισε ωστόσο τον τρόπο με τον οποίο οι ενδιαφερόμενοι κάθε κατεύθυνσης χειρίστηκαν το συγκεκριμένο θέμα ως «πολιτική Μαυρογιαλούρου» που τάζει και ξανατάζει κι έπειτα παίρνει πίσω, που τη μία μέρα λέει ότι θα σπάσει ο Δήμος, και την άλλη μέρα ότι δε θα σπάσει. Αυτού του είδους η πολιτική πρέπει να σταματήσει άμεσα, τόνισε ο Βουλευτής, απευθυνόμενος σε όλους όσοι υποστήριξαν σχεδόν τυχοδιωκτικά ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα. Για το λόγο αυτό, επισήμανε για ακόμη μία φορά πως ο μόνος τρόπος να αποφευχθούν τα λάθη του Καλλικράτη, τόσο τα χωροταξικά, όσο και αυτά που αφορούν τις αρμοδιότητες, είναι ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο Νόμου από το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο, δηλαδή το Υπουργείο Εσωτερικών. Μόνο μέσα από ένα τέτοιο Σχέδιο Νόμου θα μπορέσουν να ρυθμιστούν όλα τα επείγοντα ζητήματα, όπως η περιουσιακή κατάσταση, οι υπάλληλοι, οι πόροι, τα χρέη των Δήμων κτλ., προκειμένου να μη δημιουργηθούν εκ νέου προβλήματα στη θητεία των τοπικών αρχόντων. Αυτά ακριβώς τα ζητήματα άλλωστε, αποτελούν και το αντικείμενο μελέτης, συζήτησης και προτάσεων της πρόσφατα συσταθείσας Υποεπιτροπής της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, η οποία, όπως παραδέχθηκε ο Βουλευτής, εάν είχε συσταθεί από την αρχή, τώρα θα είχε οδηγήσει σε σημαντικές λύσεις για όλα τα παραπάνω προβλήματα.
 
Ακολουθεί σημερινή δήλωση του Παύλου Βογιατζή προς διευκρίνιση των σημερινών δημοσιευμάτων του τοπικού Τύπου περί της χθεσινής παρέμβασής του κατά τη διάρκεια της Συνεδρίασης Ολομέλειας της Βουλής:
 
«Πρώτον ο συνάδελφος, κ. Σηφουνάκης, γνωρίζει πολύ καλύτερα αν με την παρέμβασή μου χθες καταφέρθηκα εναντίον του. Άλλωστε κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να συμβαίνει, όταν πέρα από τις προσωπικές μου παρεμβάσεις, η πρώτη επιστολή μου για το συγκεκριμένο θέμα χρονολογείται από τις 16 Οκτωβρίου 2013, έχοντας ήδη τον Ιούνιο κάνει μία ολόκληρη παρέμβαση για τη νησιωτικότητα, την ανάγκη ενός νέου Καλλικράτη και τη γενικότερη νησιωτική πολιτική. Από τότε λοιπόν, όλοι καταλαβαίνουμε, πως υπήρχε ακόμη πολύς χρόνος για να σχεδιαστεί και να γίνει πράξη η πολυπόθητη διάσπαση, και επαναλαμβάνω πως προσωπικά και στήριξα την Τροπολογία από την πρώτη στιγμή και χθες δήλωσα ξεκάθαρα ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση. 
Γι’ αυτό και λυπάμαι πολύ που όχι μόνο τοπικά ΜΜΕ που παραδοσιακά αρέσκονται στο να παραποιούν τα λόγια μου, αλλά ακόμη και πιο έγκριτα έντυπα της Λέσβου αναδημοσιεύουν σήμερα όλες αυτές τις ανακρίβειες. Η πολιτική του Μαυρογιαλούρου και ο τυχοδιωκτισμός από όποια κατεύθυνση και αν προέρχεται και οποτεδήποτε και αν εκφράζεται, ο νοών νοείτω, εγώ θα την καταδικάζω. 
Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι η πάγια θέση μου όχι μόνο για ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό της διάσπασης του Δήμου Λέσβου, αλλά και για το ότι ενωμένοι όσοι έχουμε κοινούς στόχους για το καλό του τόπου μας μπορούμε να τους επιτύχουμε ευκολότερα. Και αυτά που είπα για το έργο της Υποεπιτροπής έχουν σημασία, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι όσοι σήμερα κόπτονται και προτιμούν να θυσιάσουν μικροπολιτικά συμφέροντα στο βωμό της πολιτικής προχειρότητας, θα μπορούσαν να έχουν διευκολύνει με το ρόλο τους στην ουσιαστική επίλυση του προβλήματος. 
Όσον αφορά στη βιασύνη εκείνων που αν και παρόντες καθ’ όλη τη διάρκεια της Συνεδρίασης δεν μπόρεσαν καν να καταλάβουν ότι το θέμα είχε λήξει προτού ακόμα αρχίσει η Ολομέλεια, μόνο ενδεικτικό των όσων υποστήριξαν στη συνέχεια για τους Βουλευτές του τόπου τους μπορεί να είναι. Ο Λεσβιακός λαός άλλωστε, γνωρίζει πολύ καλά τα πεπραγμένα του καθενός».
 
 

Μοιράσου το άρθρο!