Skip to main content
|

Έγκριση των συμπληρωματικών έργων για το αλιευτικό καταφύγιο στο Σίγρι

φωτο Γ. Παπαδόπουλος / Δήμος Δυτικής Λέσβου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Από το Υπουργείο Υποδομών έγινε τις τελευταίες ημέρες γνωστό ότι στο ζωτικής σημασίας έργο που προσδοκά για πάνω από 20 χρόνια η Λέσβος και δεν είναι άλλο από εκείνο της κατασκευής του λιμένα Σιγρίου, εντάχθηκε η πρόταση του Δήμου Δυτικής Λέσβου για συμπληρωματικά έργα. Ειδικότερα έγινε γνωστό πως η πρόταση του Δήμου και της τοπικής κοινότητας Σιγρίου για αύξηση των διαθέσιμων θέσεων πρόσδεσης αλιευτικών σκαφών στο εσωτερικό του καταφυγίου, πέρασε από το Συμβούλιο Έργων και πλέον βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου για να προβλεφθεί στο μεγάλο αναπτυξιακό έργο για τη Βόρεια Λέσβο. Το συμπληρωματικό έργο για την αύξηση των διαθέσιμων θέσεων πρόσδεσης για τα αλιευτικά σκάφη είναι προϋπολογισμού περίπου 3 εκ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος και ο Αντιδήμαρχος Στρατής Ζαφείρης, στηρίζοντας και το σχετικό αίτημα του Προέδρου της κοινότητας Σιγρίου Παύλου Τσίκνα, είχαν παρέμβει από τις πρώτες ημέρες (Σεπτέμβριος 2019) που ανέλαβαν καθήκοντα δημοτικής αρχής στο νεοσύστατο Δήμο Δυτικής Λέσβου στο Υπουργείο Υποδομών, ζητώντας την πρόβλεψη στο έργο για επιπλέον θέσεις πρόσδεσης αλιευτικών σκαφών. 

Στην επιχειρηματολογία τους και βάσει και των στοιχείων της τοπικής κοινότητας Σιγρίου, τόνιζαν ότι η χρήση του αλιευτικού καταφυγίου στην περιοχή, είχε διαφοροποιηθεί σημαντικά σε σχέση με την περίοδο μελέτης του έργου αφού τα τελευταία χρόνια εκείνο εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό αλιευτικών σκαφών και μάλιστα καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους.  

«Το γεγονός αυτό καθιστά απαραίτητη την αύξηση των διαθέσιμων θέσεων πρόσδεσης αλιευτικών σκαφών στο εσωτερικό του καταφυγίου, καθώς ο αριθμός τους δεν είναι επαρκής για να ικανοποιήσει τη ζήτηση, ενώ παράλληλα τα τελευταία χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής, διαπιστώθηκε ότι συχνά λόγω καιρικών φαινομένων αναπτύσσονται έντονοι κυματισμοί οι οποίοι καθιστούν επισφαλείς αρκετές θέσεις του αλιευτικού καταφυγίου», τόνιζε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος στην επιστολή του στη Γενική Διεύθυνση Υδραυλικών Λιμενικών και Κτηριακών Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών.

Η παρέμβαση εκείνη ελήφθη υπόψη αφού αναγνωρίστηκε μεταξύ άλλων ότι προέκυπταν βάσιμα αυξημένες ανάγκες σε σχέση με την αρχική μελέτη για τις ηλεκτρομηχανολογικές υποδομές και εγκαταστάσεις. Και στο συμπληρωματικό έργο αναμένεται να προβλεφθεί μεταξύ άλλων:

 

-Εγκατάσταση φωτισμού με πυλώνες και ιστούς φωτισμού καθώς και σύστημα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας 

-Σύστημα ύδρευσης με κιβώτια παροχών νερού για το αλιευτικό καταφύγιο

-Εγκατάσταση πυρόσβεσης 

«Η υπόθεση του λιμένα Σιγρίου, του μεγαλύτερου αναπτυξιακού έργου για το νησί, ήταν και εξακολουθεί να είναι στις προτεραιότητές μας. Από τις πρώτες ημέρες της θητείας μας, φροντίσαμε να συμβάλλουμε στην αποτύπωση των ειδικών αναγκών που υπάρχουν στο Σίγρι για να συμπεριληφθούν στο μεγάλο έργο, όπως και ασκήσαμε πίεση προκειμένου να διατηρηθεί η ακτοπλοϊκή γραμμή του Σιγρίου με τον Πειραιά, όταν εκείνη κινδύνεψε -και ελέω πανδημίας- πέρυσι το καλοκαίρι. Η ικανοποίησή μας είναι δεδομένη από την πρόβλεψη αύξησης των θέσεων για τα αλιευτικά σκάφη στο καταφύγιο και αναμένουμε πλέον τα σπουδαία, όπου με την ολοκλήρωση του έργου θα αλλάξει καθοριστικά ο τρόπος που θα αντιλαμβανόμαστε τη Λέσβο», δήλωσε ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος για την εξέλιξη αυτή.

 

Από τη μεριά του ο Αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Ηλεκτρικής Διακυβέρνησης Στρατής Ζαφείρης, σχολίασε: «Δεν μείναμε αμέτοχοι σε μία υπόθεση που θα μας απασχολεί ευχάριστα μέσα στα επόμενα χρόνια. Με παρέμβασή μας από τις πρώτες ημέρες της θητείας μας, στηρίξαμε το αίτημα της κοινότητας του Σιγρίου προκειμένου το έργο να καταστεί απόλυτα λειτουργικό για όλους. Το Σίγρι για εμάς, αποτελεί αναπτυξιακό στοίχημα το οποίο δεν το περιμένουμε απλά να έλθει με την ολοκλήρωση του έργου του. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα και αναμένουμε πια και το master plan για να αποτυπώσουμε το όραμά μας για τη νέα πύλη εισόδου του νησιού». 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία