Πολιτική

23/12/2019 - 13:04

"Είναι απίστευτο ποιος μπορεί να έχει σκεφτεί κλειστή δομή μεταναστών στην Άντισσα"

Παρέμβαση του Θ. Βαλσαμίδη για τα νέα σενάρια που θέλουν η κλειστή δομή μεταναστών να πηγαίνει σε περιοχή της Άντισσας:

Με αφορμή τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για το ενδεχόμενο της κατασκευής νέας δομής φιλοξενίας μεταναστών στην περιοχή της Άντισσας, η οποία βασίζεται προς το παρόν σε φημολογία και όχι σε κάποια επίσημη ανακοίνωση, είναι πραγματικά απίστευτο ποιος μπορεί να έχει σκεφτεί μια τέτοια προοπτική για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Βορειοδυτικής Λέσβου, όταν ..

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου, ένα έργο που αποτελούσε αίτημα χρόνων και προχωρά πλέον με γρήγορους ρυθμούς.

Σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται ο νέος λιμένας στο Σίγρι, ένα έργο που αποτελούσε πάγιο αίτημα των κατοίκων, όχι μόνο της Βορειοδυτικής Λέσβου, αλλά ολόκληρης της Λέσβου και πλέον το ζητούμενο είναι να υπάρξει μόνιμο δρομολόγιο καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Ζητούμενο είναι να ολοκληρωθεί η οδός που ξεκίνησαμε από το Σκαλοχώρι και έφθασε στο Καλό Λιμάνι και πλέον πρέπει να συνδεθεί με την Αρχαία Άντισσα και τον Γαβαθά, η οποία θα δώσει την δυνατότητα στον επισκέπτη να θαυμάσει ένα πανέμορφο και ανεξερεύνητο τοπίο.

Ζητούμενο επίσης είναι η κατασκευή της παραλιακής οδού σύνδεσης του Σιγρίου με την Ερεσό, για την οποία την περασμένη Άνοιξη καταθέσαμε πρόταση στο Υπουργείο Ανάπτυξης για την χρηματοδότηση της μελέτης ενόψει του νέου ΕΣΠΑ 2021 – 2027.

Έχει ξεκινήσει μια μεγάλη τουριστική επένδυση στην περιοχή της Λιώτας που θα συμβάλει σημαντικά στην τουριστική ανάπτυξη και στην αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής.

Στην περιοχή της Αρχαίας Άντισσας έχει ξεκινήσει από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου το έργο της ανάδειξης του σημαντικού αρχαιολογικού χώρου του Ομβριόκαστρου, με την χρηματοδότηση που είχαμε εξασφαλίσει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, σε μια περιοχή που είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος με βάση την Υ.Α. 11523/23-8-1963 (ΦΕΚ 408/Β/18-9-1963).

Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου η προσπάθεια για την προστασία, συντήρηση & ανάδειξη του Απολιθωμένου Δάσους, ενός μοναδικού μνημείου της φύσης προστατευόμενου από την UNESKO που δημιουργήθηκε πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια και αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών στο νησί μας.

Το μεγαλύτερο τμήμα της εν λόγω περιοχής ανήκει στο δίκτυο «Natura 2000», με μοναδικούς φυσικούς οικοτόπους, άγρια πανίδα και χλωρίδα, περιοχές που χρήζουν προστασίας, διατήρησης και δημιουργούν τις προϋποθέσεις ήπιας ανάπτυξης.

Στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται σημαντικά μνημεία της Ορθοδοξίας, όπως η Μονή Περιβολής, η Μονή Κρεωκόπου, η Μονή Υψηλού, η Παναγία της Λιώτας, τα οποία θα πρέπει να συντηρηθούν και να αναδειχθούν περαιτέρω.

Ο πανέμορφος Γαβαθάς αποτελεί έναν από τους πλέον γραφικούς παραλιακούς οικισμούς του νησιού, με πανέμορφη παραλία που αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες και μια ήρεμη αγκαλιά που βρίσκουν καταφύγιο μικρά και μεγάλα σκάφη & ιστιοφόρα και η ομορφιά αυτή δεν μπορεί και δεν πρέπει να χαθεί.

Τα ανεξερεύνητα ΛΑΨΑΡΝΑ είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος με βάση την Υ.Α. 4499/12-6-1964 (ΦΕΚ 239/Β/30-6-1964), με μοναδική παραλία που θα πρέπει να αξιοποιηθεί και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την πρόσβαση των επισκεπτών σ' αυτή.

Πολλά μπορεί να πει κανείς για μια από τις πιο όμορφες περιοχές του ευλογημένου τόπου μας, αυτές είναι μερικές σκέψεις μόνο.

Αν λοιπόν ενδιαφέρεστε πραγματικά για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Βορειοδυτικής Λέσβου, αφήστε τα τυχόν σχέδια για την δημιουργία δομής φιλοξενίας μεταναστών στην περιοχή και βοηθήστε να προχωρήσουν παραπέρα οι προσπάθειες αυτές που θα δώσουν νέα προοπτική στην περιοχή.

Κάθε περιοχή έχει τις δικιές της ομορφιές, φανερές ή κρυφές. Το μόνο που χρειάζεται είναι ανθρώπους με όραμα για να τις αναδείξουν και ΟΧΙ περαιτέρω υποβάθμιση με νέες δομές φιλοξενίας.

Με εκτίμηση

Θεόδωρος Βαλσαμίδης
Περιφερειακός Σύμβουλος Βορείου Αιγαίου

Μοιράσου το άρθρο!