Πολιτική

14/03/2013 - 19:23

Ενημέρωση για τις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου της 11ης και 12ης Μαρτίου 2013

Κ

ατά τις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου (ΠΣ) της 11ης και 12ης Μαρτίου 2013 ο περιφερειακός σύμβουλος Ηλίας Γιαννίρης είχε την ευκαιρία να διατυπώσει τις θέσεις του συνδυασμού "Οικολογικός Άνεμος στο Βόρειο Αιγαίο" στα θέματα που συζητήθηκαν.
 
Για το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών σημειώσαμε:
·         Σε προηγούμενο ΠΣ αποφασίσαμε ότι δεν δεχόμαστε την αρμοδιότητα χωρίς τους αντίστοιχους πόρους. Σήμερα, που έχουμε την αρμοδιότητα και θα αργήσουν να μεταφερθούν οι αντίστοιχοι πόροι το ΠΣ θα πρέπει είτε να δώσει άμεση λύση είτε να εκδηλώσει τη συμπαράστασή του στους μαθητές πιέζοντας την κεντρική διοίκηση με κλείσιμο της Περιφέρειας. 
·         Υπενθυμίσαμε ότι το υπουργείο Παιδείας έκλεισε σχολεία συγχώνευσε σχολεία, υποβάθμισε σχολεία, και είχε δεσμευτεί ότι θα εξασφαλίσει τη μεταφορά και των νέων μαθητών που θα προστίθεντο από τις απομακρυσμένες περιοχές.
·         Τέλος, προτείναμε για άλλη μια φορά η Περιφέρεια μας να απαιτήσει από την κεντρική διοίκηση ώστε τα κονδύλια για την μεταφορά των μαθητών να προϋπολογίζονται για όλο το σχολικό έτος και όχι μέχρι το Δεκέμβρη, γιατί τη διοικητική καθυστέρηση της εκταμίευσης των κονδυλίων του νέου ετήσιου προϋπολογισμού την πληρώνουν με δραματικό τρόπο οι ίδιοι οι μαθητές.   
 
Για το ζήτημα του παγώματος χρηματοδότησης των Κέντρων πρόληψης και της δομής  «Βοήθεια στο σπίτι» επισημάναμε ότι καλύπτουν πάγιες ανάγκες εδώ και πολλά χρόνια, υποστηρίξαμε να απαιτηθεί να κατατεθούν τα ποσοστά από τις ΚΑΠ που αναλογούν και χωρίς τα οποία δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες πρόνοιας και προτείναμε η Περιφέρεια να απαιτήσει είτε να μονιμοποιηθούν οι υπηρεσίες που παρέχουν κοινωνικές εξυπηρετήσεις.
 
Για το ζήτημα της κατάργησης της Διεύθυνσης του ΕΟΤ στη Λέσβο και των γραφείων ΕΟΤ Χίου-Σάμου  σημειώσαμε ότι καταργήθηκαν ενώ πρόσφεραν σημαντικό έργο και είχαν μεγάλη προστιθέμενη αξία στην Περιφέρεια, με μόνο κριτήριο την λογιστική εξοικονόμηση χρημάτων.  Μάλιστα, περικοπές κάθε είδους, που δεν υπολογίζουν ούτε την αρχή της νησιωτικότητας,  ακολουθούν πιστά το χρονοδιάγραμμα των Μηνημονίων και στα επόμενα χρόνια η κατάσταση δυστυχώς θα χειροτερέψει δημιουργώντας ασφυξία στα νησιά μας και όλο και πιο συγκεντρωτικό κράτος.  Η Περιφέρεια πρέπει να αντιδράσει σε αυτό το διαφαινόμενο αναπτυξιακό αδιέξοδο.
 
Για το ζήτημα του προγραμματισμού της δακοκτονίας για το 2013 σημειώσαμε ότι ο τρόπος ελαιοκόμησης παίζει κρίσιμο ρόλο για την ποιότητα του ελαιολάδου και ότι ο δάκος είναι ένας από τους παράγοντες. Θα πρέπει να υπάρχει συστηματική εκστρατεία ενημέρωσης για το τσουβάλιασμα ή για τελάρα, για το χρόνο παραμονής του ελαιοκάρπου στα τσουβάλια κλπ. Επαναφέραμε την παλιότερη πρότασή μας να γίνει από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας μια συγκριτική οικονομοτεχνική μελέτη για το κόστος δακοπαγίδων –δακοκτονίας. Να πειστούμε εμείς πρώτα. Και να επιμείνουμε στο βιολογικό τρόπο καταπολέμησης γιατί το συγκριτικό πλεονέκτημα της βιολογικής ελαιοπαραγωγής του Βορείου Αιγαίου είναι αυτονόητο. Είναι θετικό ότι η υπηρεσία προσπαθεί να κάνει τη δακοκτονία με τις αρχές της ολοκληρωμένης διαχείρισης αλλά πρέπει να περάσουμε στο επόμενο στάδιο. Διαφορετικά είναι ορατό ότι με τις συνεχιζόμενες ετήσιες περικοπές της δακοκτονίας δεν θα μπορεί να διατηρηθεί ο παλιός τρόπος της ρίψης χιλιάδων τόνων χημικών στα νησιά μας και ταυτόχρονα να ομολογείται από όλους ότι η δακοκτονία γίνεται πλημμελώς.
 
Για το ζήτημα των καταστροφικών πλημυρών στη Σάμο σημειώσαμε ότι οξύνονται τέτοια φαινόμενα φυσικών καταστροφών όπως πλημύρες ή Μέγα-πυρκαγιές και μας ξεπερνούν σαν αυτοδιοίκηση. Σχετίζονται με θέματα χρήσεων γης, υπερβόσκησης, λαθρουλοτόμησης, εκχερσώσεων, πυρκαγιών, ανεξέλεγκτων ή κακομελετημένων τεχνητών έργων κλπ. Προτείναμε να ενσωματωθούν και τέτοιες πληροφορίες παρακολούθησης του περιβάλλοντος και των έργων στο υπάρχον σύστημα γεωγραφικών πληροφοριών  για τα τροχαία ατυχήματα που προωθεί η Περιφέρεια. Για το σκοπό αυτό η Περιφέρεια καλείται να προβεί σε εκτεταμένη συνεργασία με το Παν/μιο Αιγαίου για τη δημιουργία και συνεχή ανανέωση ενός ευρύτατου συστήματος γεωγραφικών πληροφοριών που να ενσωματώνει την εργασία του πανεπιστημίου για τη σεισμική επικινδυνότητα της Περιφέρειας, πληροφορίες για φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές, για τα ιχθυοαποθέματα, τις προστατευόμενες περιοχές, τον υδρολογικό κύκλο κλπ. Η πλημμύρα στη Σάμο έδειξε για άλλη μια φορά ότι το νερό θυμάται από πού περνάει και όταν μπαζώνεις και τσιμεντώνεις επιταχύνεις τη ροή. Είναι θέμα συνείδησης πολιτών αλλά και δικό μας. Ο στόχος μας θα πρέπει να είναι να καταλήξουμε σε τεχνικές προδιαγραφές και να έχουμε κριτήρια για το τι εγκρίνουμε και τι όχι. Για παράδειγμα, σήμερα δεν μπορεί να γίνονται έργα εγκιβωτισμού ρεμάτων υπολογίζοντας διατομές με τις παλαιότερες ακραίες τιμές  50 χρόνων τη στιγμή που τα ακραία καιρικά φαινόμενα συμβαίνουν πολύ συχνότερα, αλλά δεν υπάρχει σύστημα παρακολούθησης.
 
Για το πρόβλημα της μόλυνσης των οστράκων του κόλπου της Καλλονής και των επιπτώσεων στους οστρακοαλιείς θεωρήσαμε θετική την προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας και του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας) για την υγειονομική-αλιευτική μελέτη του κόλπου. Επιπλέον, προτείναμε η Περιφέρεια να προκαλέσει μια σύσκεψη με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με τη συμμετοχή και άλλων Τμημάτων και Σχολών,  για τη συνολική διαχειριστική μελέτη του κόλπου της Καλλονής μέρος της οποίας θα αποτελεί αυτή η αλιευτική μελέτη, και που θα προτείνει μέτρα διαχείρισης τόσο για τις χερσαίες πηγές όσο και για την καλή κατάσταση του υγρότοπου. Αμέσως μετά η Περιφέρεια να προχωρήσει σε Φορέα Διαχείρισης του ιδιαίτερου αυτού παραγωγικού και φυσικού οικοσυστήματος με τη συμμετοχή των αλιέων, του Πανεπιστημίου, των υπηρεσιών κλπ. Τέλος, προτείναμε για άλλη μια φορά η Περιφέρεια να υποστηρίξει και να αξιοποιήσει το διαπιστευμένο εργαστήριο της ΤΕΔΚ Λέσβου και στην περίπτωση των απαιτούμενων συνεχών μετρήσεων του Κόλπου για την υλοποίηση της αλιευτικής  μελέτης που θα παραδώσει το πανεπιστήμιο, αντί να στέλνει τα δείγματα με προγραμματικές συμβάσεις στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
 

Για τα θέματα απευθείας εξαγοράς ακινήτων για δυο περιπτώσεις έργων στη Χίο (ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΝΕΡΟΥ ΤΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΚΑΛΑΜΩΤΗΣ, ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΠΡΟΣ Χ.Υ.Τ.Α. ΝΟΤΙΑΣ ΧΙΟΥ) αναγκαστήκαμε να συμφωνήσουμε επισημαίνοντας το χρόνιο  ελλειμματικό και πλημμελή τρόπο μελέτης των μεγάλων έργων, την  αποσπασματικότητα του σχεδιασμού, τη δέσμευση πολύτιμων κονδυλίων και τις καθυστερήσεις που δημιουργούνται με αποτέλεσμα να υπάρχει απώλεια της αναμενόμενης προστιθέμενης αξίας στις τοπικές οικονομίες και την κοινωνία των νησιών μας.
 
Για τη διάθεση των ταμειακών υπολοίπων των ΚΑΠ της πρώην Νομαρχίας Σάμου επισημάναμε ότι αυτές οι κατανομές δεν περιλαμβάνουν κανένα έργο σε Ικαρία και Φούρνους.
 
Τέλος ομόφωνα ψηφίστηκαν από το ΠΣ το αίτημα για τη μη  ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων Χίου, Λέσβου, Λήμνου και το αίτημα προς την κεντρική διοίκηση του ΕΚΑΒ και Υπ υγείας για να στελεχωθεί το ΕΚΑΒ Σάμου.
 
Ο Ηλίας Γιαννίρης δήλωσε:
«Χειροτερεύει συνεχώς η κατάσταση στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Οι κεντρικές πολιτικές φέρουν την κύρια ευθύνη. Ωστόσο, διαπιστώνονται μεγάλες ανεπάρκειες και στην περιφερειακή πολιτική,  απουσία οραματικών στόχων και κυριαρχία μιας στενόμυαλης, παλαιού τύπου, διαχειριστικής-διεκπεραιωτικής λογικής.   Ο Οικολογικός Άνεμος στο Βόρειο Αιγαίο δεν στέκεται σε αντιπολιτευτικές πολιτικές και συστηματικά διατυπώνει προτάσεις, τόσο μέσα στο ΠΣ όσο και έξω από αυτό. Για αυτό το λόγο διοργανώνουμε άλλη μια σημαντική ανοιχτή εκδήλωση στις 20-3-2013 στη Χίο για το ζήτημα του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης των Νερών. Δυστυχώς, διαπιστώνουμε ότι μέχρι τώρα οι προτάσεις μας δεν συζητούνται από την Περιφέρεια, δεν δρομολογούν αποτελεσματικές πολιτικές, πέφτουν στο κενό. Όλο και περισσότερο διαφαίνεται ότι οι ίδιοι οι πολίτες πρέπει να αναλάβουν κύριο ρόλο για ένα βιώσιμο μέλλον στα νησιά μας.»
 
Περισσότερες πληροφορίες: Ηλίας Γιαννίρης 6974185330

Μοιράσου το άρθρο!