Skip to main content
|

Επαναπροωθήσεις με την έγκριση του Πρωθυπουργού;

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'
Λέξεις Κλειδιά :
Μιχάλης Μπάκας

Με έκπληξη διαβάσαμε την αναφορά του Πρωθυπουργού σε συνέντευξη του σε έγκυρο μέσο για τις επαναπροωθήσεις προσφύγων από τη χώρα μας. Στη συνέντευξη του ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει ότι: “Απορρίπτω την έννοια του pushback, ως ορολογία την απορρίπτω. Δεν υπάρχει η έννοια αυτή, η λέξη αυτή στο δικό μου λεξιλόγιο. Όταν όμως έρχεται μια βάρκα και την βλέπουμε, βλέπουμε από πού φεύγει, και έχουμε υποχρέωση να ενημερώσουμε την Τουρκική Ακτοφυλακή, ναι, θα την ενημερώσουμε. Και θα κοιτάξουμε να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, ώστε η βάρκα αυτή να επιστρέψει από εκεί που ξεκίνησε“.

Καλό θα ήταν να ενημερωθεί ο κ. Πρωθυπουργός ότι, όπως αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία, επαναπροώθηση (ή pushback στα αγγλικά) «είναι η βίαιη επιστροφή ενός ατόμου σε μια χώρα όπου θα διέτρεχε κίνδυνο να υποστεί σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το διεθνές, το ευρωπαϊκό και το εθνικό δίκαιο απαγορεύουν την άμεση ή έμμεση (μέσω τρίτης χώρας) επιστροφή προσφύγων και αιτούντων άσυλο στη χώρα από την οποία διέφυγαν ή την απώθησή τους όταν φτάνουν στα σύνορα.»

Είναι ξεκάθαρο από τη νομοθεσία της χώρας μας αλλά και αυτή της ΕΕ ότι οι επαναπροωθήσεις απαγορεύονται. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ίσως άθελά του, ομολογεί έτσι ότι η χώρα μας προχωρά σε επαναπροωθήσεις, επιστρέφοντας βάρκες στην Τουρκία με την “ελπίδα” να τους διασώσει η τουρκική ακτοφυλακή!

Όταν έρχεται μια βάρκα, σωστά επισημαίνει ο Πρωθυπουργός, έχουμε την υποχρέωση να ενημερώσουμε την τουρκική ακτοφυλακή, ώστε εάν υπάρχει κίνδυνος για τους επιβάτες της, στα τουρκικά χωρικά ύδατα, αυτή να επέμβει. Όταν όμως η βάρκα εισέρχεται στα ελληνικά χωρικά ύδατα, είμαστε υποχρεωμένοι να την διασώσουμε και να εξετάσουμε το αίτημα ασύλου, που έχουν δικαίωμα να κάνουν οι επιβάτες της. Το κάθε αίτημα ασύλου σύμφωνα με τη νομοθεσία είναι εξατομικευμένο, κρίνεται ατομικά, ώστε να αποδείξουν οι αιτούντες ότι δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

Το ηθικό θέμα είναι όμως ακόμα πιο απλό. Το να βάζεις οποιονδήποτε, παιδιά ή οικογένειες  σε σωσίβιες λέμβους και να τους αφήνεις ακυβέρνητους στην θάλασσα είναι μια πράξη απαράδεκτης σκληρότητας αλλά και ποινικό αδίκημα, αφού διακινδυνεύει τις ζωές τους ακόμα και αν τελικά διασώζονται από την Τουρκική ακτοφυλακή. Τέτοιες πράξεις δεν αρμόζουν σε μια σύγχρονη δημοκρατία και σίγουρα δεν αρμόζει σε μια Ευρωπαϊκή Κυβέρνηση.

Ο Μιχάλης Μπάκας συντονιστής του χαρτοφυλακίου μετανάστευσης και ασύλου των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ δήλωσε σχετικά: «Σκανδαλώδης και προκλητική η δήλωση του Πρωθυπουργού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την αναφορά του «να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, ώστε η βάρκα αυτή να επιστρέψει από εκεί που ξεκίνησε», στην πράξη επιβεβαιώνει τις καταγγελίες διεθνών οργανώσεων για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Ελληνική Κυβέρνηση, εκθέτοντας τη χώρα μας διεθνώς με μια ομολογία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια και στο Συμβούλιο της Ευρώπης εναντίον της Ελλάδας, σε υποθέσεις που ήδη έχουν κατατεθεί για παράνομες επαναπροωθήσεις. Το Κράτος Δικαίου είναι αδιαπραγμάτευτο και αποτελεί θεμέλιο της Δημοκρατίας μας και κανένας –ακόμα και ο Πρωθυπουργός- δεν έχει δικαίωμα να το αμφισβητεί. Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ σε εθνικό και διεθνές επίπεδο συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανεξάρτητα από το φύλο, την εθνικότητα, την καταγωγή ή τη θρησκεία. Η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική χώρα στην οποία καμία έκπτωση στο κράτος δικαίου δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή».

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία