Πολιτική

01/10/2013 - 13:19

Επιστολή Ν.Σηφουνάκη στον Υπουργό Αγροτικής Αναυπτυξής για το πρόβλημα της δακοπροσβολής

Τ

ην άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για την αντιμετώπιση της καταστροφής στην αναμενόμενη φετινή ελαιοσυγκομιδή στο Ν. Λέσβου, λόγω του προβλήματος του δάκου της ελιάς, ζήτησε με επιστολή του προς τον αρμόδιο υπουργό ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Λέσβου κ. Νίκος Σηφουνάκης.       

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, η ανάγκη να ληφθούν έγκαιρα μέτρα  για τους Λέσβιους, πληγέντες από τον δάκο ελαιοπαραγωγούς, ετέθη και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου, το οποίο έλαβε ομόφωνη απόφαση πρόσφατα, κοινοποιώντας την προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Ο κ. Σηφουνάκης, ζητά από τον αρμόδιο υπουργό, πέρα από τα κανονιστικά ζητήματα που πρέπει να αλλάξουν για την διαχρονική προστασία της ελαιοπαραγωγής, να λάβει άμεσα μέτρα κατά την φετινή χρονιά, τα οποία με βάση και την ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, αφορούν:

  • Στην καταγραφή απ τις αρμόδιες Υπηρεσίες του μεγέθους της ζημιάς που έχει υποστεί ο ελαιόκαρπος.
  • Στην αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών, ακόμη κι αν απαιτηθεί ειδική προς τούτο ρύθμιση από το Υπουργείο σας.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής

 

 


Προς

κ. Α. Τσαυτάρη

Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Αθήνα

Αγαπητέ Κύριε Υπουργέ,

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, σας απέστειλε επιστολή, υλοποιώντας ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με την οποία εκφράζεται η ανησυχία των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου για το μέγεθος της καταστροφής στην αναμενόμενη φετινή ελαιοσυγκομιδή,  εξ’ αιτίας του προβλήματος του δάκου της ελιάς.       

Εκτός απ τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το καλοκαίρι - που ευνόησαν την ανάπτυξη του εντόμου του δάκου - η καθυστέρηση της λήψης μέρων δακοκτονίας συνέτεινε επίσης στο μέγεθος του προβλήματος. Η καθυστέρηση αυτή προέκυψε από την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου και την  γραφειοκρατία που ακολουθήθηκε αναγκαστικά. Γι’ αυτό και η Περιφέρεια, έχοντας και την διετή εμπειρία από την διαχείριση του όλου ζητήματος, ζητά την αλλαγή του υφιστάμενου πλαισίου και την επιστροφή στο προηγούμενο, πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό σύστημα δακοκτονίας.

Πέρα όμως απ τα κανονιστικά ζητήματα, που εκτιμώ ότι πρέπει να αλλάξουν για την διαχρονική προστασία της ελαιοπαραγωγής, επιβάλλεται η Πολιτεία να λάβει άμεσα μέτρα κατά την φετινή χρονιά, τα οποία με βάση και την ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, αφορούν:

  • Στην καταγραφή απ τις αρμόδιες Υπηρεσίες του μεγέθους της ζημιάς που έχει υποστεί ο ελαιόκαρπος.
  • Στην αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών, ακόμη κι αν απαιτηθεί ειδική προς τούτο ρύθμιση από το Υπουργείο σας.

Συνοπτικά σας ενημερώνω ότι διάχυτα σε όλες τις περιοχές του νησιού οι ελιές σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό έχουν ήδη πέσει στο έδαφος, άχρηστες για οποιαδήποτε περαιτέρω εκμετάλλευση. Σημειώνω ακόμη ότι ούτως η άλλως φέτος αναμενόταν στη νησί  πολύ  μικρότερη από  πέρυσι ελαιοπαραγωγή. Αυτό, σε σχέση με την καταστροφή που επιφέρει ο δάκος, προμηνύουν συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος απ την ελιά που για την Λέσβο, μεσούσης μάλιστα της οικονομικής κρίσης έχει σοβαρές συνέπειες στην γενικότερη οικονομία του τόπου.

Συμμεριζόμενος απόλυτα την αγωνία που εκφράζει η πρόσφατη ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου, η οποία και σας κοινοποιήθηκε, παρακαλώ να δώστε εντολή στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Υπουργείου σας να λάβουν έγκαιρα μέτρα για τους Λέσβιους, πληγέντες από τον δάκο ελαιοπαραγωγούς.

Με εκτίμηση,

Νίκος Σηφουνάκης

 

Μοιράσου το άρθρο!