Skip to main content
|

Ερώτηση Π.Βογιατζή για θεσμοθέτηση λιμένων Πέτρας και Πλωμαρίου ως πύλες εισόδου

Ερώτηση Π.Βογιατζή για θεσμοθέτηση λιμένων Πέτρας και Πλωμαρίου ως πύλες εισόδου
Ερώτηση Π.Βογιατζή για θεσμοθέτηση λιμένων Πέτρας και Πλωμαρίου ως πύλες εισόδου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'
Λέξεις Κλειδιά :
Παύλος Βογιατζής

Ο Βουλευτής, Παύλος Βογιατζής κατέθεσε σήμερα στη Βουλή, Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών, Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Δικαιοσύνης-Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ανάπτυξης-Ανταγωνιστικότητας-Υποδομών-Μεταφορών και Δικτύων, Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, και Ναυτιλίας και Αιγαίου, με θέμα τη θεσμοθέτηση των λιμένων Πέτρας και Πλωμαρίου ως πύλες εισόδου στο Νομό Λέσβου.

 

Με γνώμονα το πάγιο αίτημα των τοπικών φορέων, ο Βουλευτής στην Ερώτησή του εξηγεί πως η θεσμοθέτηση των λιμένων Πλωμαρίου και Πέτρας ως πύλες εισόδου στο νησί της Λέσβου μπορεί να αναβαθμίσει την τουριστική ανταγωνιστικότητα του νησιού, να συμβάλει στην αναζωογόνηση του τουριστικού κλάδου και να ενισχύσει σημαντικά την τοπική οικονομία.

Ο Βουλευτής αναφέρει ότι βασική προϋπόθεση για τη θεσμοθέτηση αποτελεί η υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), σύμφωνα με τις διατάξεις του Άρθρου 5 του Νόμου 3386/2005, όπως προκύπτει και από τις πρόσφατες και κατά τα άλλα θετικές απαντήσεις των Υπουργών Δημοσίας Τάξης και Ναυτιλίας & Αιγαίου σχετικά με τη δημιουργία πύλης εισόδου στο λιμένα της Πέτρας. Επίσης, απαραίτητες προϋποθέσεις συνιστούν τόσο η δημιουργία των κατάλληλων υποδομών, όσο και η εξασφάλιση του απαραίτητου προσωπικού, ούτως ώστε να διασφαλίζεται η αναγκαία διεξαγωγή ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες (Υπηρεσία Ελέγχου Διαβατηρίων, Τελωνείο, Λιμεναρχείο).

Για την κατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, ο Βουλευτής αναφέρει ότι το Λιμενικό Ταμείο Λέσβου έχει δηλώσει ότι εκπονούνται σχετικές μελέτες και ότι προτίθεται να καλύψει μέρος της δαπάνης για το λιμένα της Πέτρας. Επισημαίνει δε το γεγονός, ότι θα πρέπει να εκπονηθούν αντίστοιχες μελέτες για την κατασκευή των απαραίτητων εγκαταστάσεων και για το λιμένα του Πλωμαρίου, ενώ θα πρέπει να εξευρεθούν και οι πιστώσεις για την υλοποίηση των αντίστοιχων έργων στα λιμάνια της Πέτρας και Πλωμαρίου.

Βασική παράμετρος επίσης, για τη λειτουργία των εν λόγω λιμανιών ως πύλες εισόδου, όπως επισημαίνει ο Βουλευτής, είναι η εξασφάλιση του απαραίτητου προσωπικού για τη διενέργεια των προβλεπόμενων ελέγχων, ιδιαίτερα για τις τελωνειακές υπηρεσίες. Δεδομένης της υποστελέχωσης του Τελωνείου Μυτιλήνης, στο οποίο υπηρετούν σήμερα 15 υπάλληλοι, της ύπαρξης Τελωνείου στο Πλωμάρι, στο οποίο υπηρετούν 2 υπάλληλοι, και μετά το πρόσφατο κλείσιμο των Τελωνείων στη Καλλονή και τη Μήθυμνα στο νησί της Λέσβου, θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για να εξασφαλιστεί το αναγκαίο προσωπικό και να ενισχυθούν οι τελωνειακές Υπηρεσίες στο νησί, κάτι που θα μπορούσε να προκύψει από μετατάξεις φορέων που κλείνουν ή συγχωνεύονται ή από άλλες Υπηρεσίες, χωρίς να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός.

Συνεπώς, με δεδομένο ότι και στους δύο λιμένες θα πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες κτιριακές υποδομές – εγκαταστάσεις, προκειμένου να εξυπηρετούνται όλες οι αναγκαίες υπηρεσίες ελέγχου μίας πύλης εισόδου (Υπηρεσία Ελέγχου Διαβατηρίων, Τελωνείο, Λιμεναρχείο), αλλά και να υπάρξει το ανάλογο προσωπικό, ο Βουλευτής διατυπώνει προς τους προαναφερόμενους Υπουργούς δύο ερωτήματα.

Το πρώτο αφορά αφενός στην πρόθεσή τους να συνυπογράψουν άμεσα τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), η οποία θα θεσμοθετεί τους δύο αυτούς λιμένες ως πύλες εισόδου και η οποία συνιστά την πρωταρχική προϋπόθεση, και αφετέρου, στην πρόθεσή τους να εξασφαλίσουν τους αναγκαίους πόρους για την κατασκευή των κτιριακών υποδομών, αλλά και το αναγκαίο προσωπικό που θα καλύπτει τις ανάγκες των Υπηρεσιών.

 

Το δεύτερο ερώτημα συνιστά συγχρόνως και μία πρόταση εκ μέρους του Βουλευτή και αφορά στο κατά πόσο θα μπορούσε, προκειμένου να επιτευχθεί μία άμεση ανταπόκριση της Πολιτείας στα αιτήματα των κατοίκων και των επιχειρηματιών του νησιού, να ισχύσει το άρθρο 4 του Νόμου 3386/2005, στο οποίο προβλέπεται ο καθορισμός προσωρινών σημείων διέλευσης προσώπων σε συνοριακές περιοχές, των οποίων η λειτουργία δε θα μπορεί να υπερβαίνει τους 8 μήνες. Με τον τρόπο αυτό, καλύπτεται χρονικά η τουριστική περίοδος και αρκεί μόνο η απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Δημοσίας Τάξης για τον καθορισμό των λιμένων της Πέτρας και του Πλωμαρίου ως σημεία διέλευσης.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία