Ερώτηση στη Βουλή για την κατάσταση των ατόμων και των παιδιών με αυτισμό στη Λέσβο
Οι ελλείψεις στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση, στις δομές πρόνοιας, η ανυπαρξία δημόσιων δομών πρώιμης διάγνωσης και έγκαιρης παρέμβασης, εκπαίδευσης και αποκατάστασης, δημιουργικής απασχόλησης και στήριξης των παιδιών με αυτισμό και των οικογενειών τους στο νησί της Λέσβου, είναι απόρροια της υποχρηματοδότησης και κατεύθυνση της ΕΕ για φόρτωμα του κόστους στις ίδιες τις οικογένειες για στήριξη της επιχειρηματικής δράσης σε αυτούς τους τομείς. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι οι δομές να υπολείπονται δραματικά των αναγκών.
Ειδικά, για τα άτομα στο φάσμα του αυτισμού οι ανάγκες διεπιστημονικής παρέμβασης για το σύνολο τους είναι σύνθετες και πολύπλευρες. Σε αυτό το πλαίσιο ο Σύλλογος Γονέων και Φίλων Ανθρώπων με Αυτισμό “Συνεξέλιξη”, αναπτύσσει σημαντική δράση αναδεικνύοντας τα προβλήματα και τις ελλείψεις σε κρατικές υποδομές, για τα άτομα στο Φάσμα του Αυτισμού στο νησί.
Βαρύνουσας σημασίας αποτελεί η έγκαιρη διάγνωση για να ξεκινήσει η πρώιμη παρέμβαση για να μπορέσει η εξέλιξη των ατόμων στο Αυτιστικό Φάσμα να βρίσκεται σε καλύτερο επίπεδο.
Για το Βοστάνειο Νοσοκομείο της Λέσβου είναι απαραίτητη η στελέχωση του με την ειδικότητα του αναπτυξιολόγου και ειδικού οδοντιάτρου για ΑμεΑ. Ειδικότητες άκρως απαραίτητες, ο καθένας στο τομέα του. Οι αναπτυξιολόγοι ως προς τη διάγνωση και το πρόγραμμα εκπαίδευσης και αποκατάστασης πολλών παιδιών με αναπηρία. Ενώ, ο ειδικός οδοντίατρος λόγω της αναγκαίας, εξειδικευμένης παρέμβασης που χρειάζεται ένα παιδί με νοητική υστέρηση ή/και αυτισμό. Η ανυπαρξία αυτών των ειδικοτήτων στο νοσοκομείο, αναγκάζει πολλές φορές τις οικογένειες να ταξιδεύουν στην Αθήνα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους με τεράστιο κόστος και ταλαιπωρία, ενώ κάποιες οικογένειες αναγκάζονται να μεταναστεύσουν οριστικά στο Κέντρο με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ο καθένας καταλαβαίνει, ιδιαίτερα για τα παιδιά και τις οικογένειες που αδυνατούν να επισκεφτούν την Αθήνα για την αναγκαία εκτίμηση και παρέμβαση, το ποιες είναι οι επιπτώσεις στη παραπέρα πορεία της υγείας και της ζωής τους.
Όσον αφορά, τον τομέα της εκπαίδευσης των ατόμων στο Αυτιστικό Φάσμα, τα ειδικά σχολεία και τα ΚΕΣΥ, παρά τους ελάχιστους διορισμούς μόνιμου προσωπικού που έγιναν πρόσφατα και κάτω από την πίεση πολύχρονων αγώνων της εκπαιδευτικής κοινότητας, (εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές ΑμεΑ), στελεχώνονται σήμερα με προσωπικό που εργάζεται στο μεγαλύτερο μέρος του με ελαστικές σχέσεις εργασίας, (αναπληρωτές, συμβασιούχοι). Η συγκεκριμένη κατάσταση αναδεικνύει την επιτακτική ανάγκη της μονιμότητας του εκπαιδευτικού, επιστημονικού, βοηθητικού προσωπικού στα ειδικά σχολεία και τις δομές αλλά και της κάλυψης από μόνιμο προσωπικό των αναγκαίων ειδικοτήτων στην παράλληλη στήριξη, καθ’ όλη τη διάρκεια της φοίτησης τους, ανά σχολική βαθμίδα.
Αναγκαία είναι η συνεχής, περιοδική επιμόρφωση όλων των εργαζομένων στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση με την ευθύνη του κράτους, για να παρακολουθούν τα σύγχρονα δεδομένα της επιστήμης, ώστε να ανταποκρίνονται στο ιδιαίτερα απαιτητικό ρόλο τους.
Αναφορικά με τις υποδομές οι οποίες βρίσκονται στη Λέσβο, είναι χαρακτηριστικό ότι το ΕΕΕΕΚ στεγάζεται σε λυόμενα δείχνοντας την αδιαφορία του κράτους απέναντι σ ’αυτά τα παιδιά. Υπάρχει κατεπείγουσα ανάγκη να φτιαχτούν σύγχρονες κτηριακές εγκαταστάσεις για το ΕΕΕΕΚ και το χτίσιμο και άλλων νέων εγκαταστάσεων για την ανάπτυξη όλων των απαραίτητων δημόσιων δομών, όλων των βαθμίδων για την εκπαίδευση και αποκατάσταση των παιδιών με αυτισμό.
Καίριο αίτημα του συλλόγου και των γονέων οι οποίοι συσπειρώνονται σε αυτόν, αποτελεί η ίδρυση δημόσιου ΚΔΑΠΜΕΑ, αλλά και η ίδρυση σύγχρονων μονάδων ΣΥΔ (Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης). Ενώ από το 2018 είχε δρομολογηθεί, δίχως καμία εξέλιξη ως και σήμερα, η δημιουργία του Κέντρου Ημέρας για τα άτομα με αυτισμό.
Τέλος, πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα προσαρμογής του σχολικού περιβάλλοντος στις ανάγκες αυτών των παιδιών, διαμορφώνοντας ένα σχολείο φιλικό προς τον αυτισμό και ένα χώρο αισθητηριακής ολοκλήρωσης.
Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί, τι μέτρα προτίθενται να λάβουν έτσι ώστε:
- Να δημιουργηθεί ένα ανεπτυγμένο δίκτυο δημόσιων δομών πρώιμης διάγνωσης και έγκαιρης παρέμβασης, στελεχωμένο με ευθύνη του κράτους, με δωρεάν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, με επαρκές μόνιμο, εξειδικευμένο προσωπικό και με τον απαραίτητο σύγχρονο εξοπλισμό και τις κατάλληλες
- Να γίνουν μαζικοί και μόνιμοι διορισμοί για την πλήρη στελέχωση των σχολείων με ειδικό επιστημονικό προσωπικό (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, ειδικοί παιδαγωγοί, βοηθοί)
- Να προχωρήσουν οι απαραίτητες προσλήψεις εξειδικευμένου υγειονομικού προσωπικού γύρω από τον αυτισμό, στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης (αναπτυξιολόγος, παιδίατρος, παιδοψυχίατρος, ειδικός οδοντίατρος για ΑμεΑ, αλλά και ειδικό επιστημονικό προσωπικό όπως εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές κλπ)
- Να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές (ΕΕΕΕΚ, ΚΔΑΠΜΕΑ, ΣΥΔ) οι οποίες θα ανταποκρίνονται στη κάλυψη των αναγκών των ατόμων του Αυτιστικού Φάσματος και θα παρέχουν ανακούφιση και κλίμα ασφάλειας στις οικογένειες τους.
Οι Βουλευτές
Κομνηνάκα Μαρία
Μανωλάκου Διαμάντω
Συντυχάκης Μανώλης