Γ. Σπιλάνης: Και η Λιμενική Πολιτική ……στο πόδι;
Γ. Σπιλάνης: Και η Λιμενική Πολιτική ……στο πόδι;
Διαβάζοντας πρόσφατο δημοσίευμα εφημερίδας της Λέσβου με αντικείμενο τη κρουαζιέρα, πληροφορηθήκαμε ότι συζητήθηκαν μεταξύ των εναλλακτικών λύσεων η κατασκευή ειδικής προβλήτας στο χώρο του υπάρχοντος λιμανιού είτε στο υπό μετεγκατάσταση λιμάνι και χρηματοδότηση του έργου από το ΕΣΠΑ 2. Σε πρόσφατη σύσκεψη για το ΕΣΠΑ 2 που έγινε στο Ν.Αιγαίο για ενημέρωση παλαιών και νέων αρχών ενόψει της υποβολής των περιφερειακών προγραμμάτων μέσα στον Ιούλιο, δηλώθηκε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο από την Διαχειριστική Αρχή ότι, με βάση αποφάσεις των αρμόδιων υπουργών, στο νέο ΕΣΠΑ δεν θα ενταχθούν έργα αεροδρομίων και λιμανιών γιατί αυτά βρίσκονται στη φάση της ιδιωτικοποίησης και ότι τα όποια έργα θα κατασκευαστούν από τους ιδιώτες που θα τα αναλάβουν.
Χωρίς ο συνδυασμός ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ να είναι υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων των υποδομών, όπως έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει, μας προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση πως κυβερνητικοί αξιωματούχοι, όπως ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων και ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου κκ Μουτζούρης και Ζαμτράκης, «σχεδιάζουν» να προτείνουν έργα και διαδικασίες υλοποίησης τους σε αντίθεση με τη φιλοσοφία και τη δράση της κυβέρνησης που παραχώρησε τις υποδομές αυτές αλλά και μεγάλες περιοχές των λιμανιών στο ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό την εκποίηση τους. Εκτός αν η συζήτηση γίνεται μόνο και μόνο για να γίνεται και να δημιουργούνται εντυπώσεις.
Με την ευκαιρία θα θέλαμε να απευθύνουμε, προς όποιον θεωρεί τον εαυτό του αρμόδιο για να απαντήσει, το ερώτημα για το ποια είναι αυτή τη στιγμή η λιμενική πολιτική στο Β.Αιγαίο. Είναι γνωστό ότι τα λιμάνια - που αποτελούν έργα απαραίτητα για την ανάπτυξη των νησιών αφού εξυπηρετούν εκτός από της ανάγκες μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων, τη κρουαζιέρα, τον θαλάσσιο τουρισμό και την αλιεία (επαγγελματική και ερασιτεχνική) – είναι έργα μεγάλου κόστους και πρέπει να κατασκευάζονται για τη κάλυψη πραγματικών αναγκών και όχι για εξυπηρέτηση πελατειακών σχέσεων. Αυτή τη στιγμή κατασκευάζεται το μεγάλο έργο στον Αη Στράτη (ύψους 17 εκατομμυρίων) που φανταζόμαστε ότι ως μοναδικό λιμάνι στο νησί θα έχει σχεδιαστεί για να καλύψει όλες τις παραπάνω ανάγκες, ολοκληρώνονται τα έργα στον Εύδηλο, παραδόθηκε το λιμάνι Βολισσού, προωθούνται τα έργα για το Σίγρι και τα Μεστά, ξεκινούν τα έργα της μαρίνας Αγ. Κηρύκου και του τουριστικού καταφυγίου στον Μαραθόκαμπο, αλλά έχουν μείνει ημιτελή τα έργα σε Βαθύ και Μύρινα αλλά και της μαρίνας Χίου, ενώ σχεδιάζονται νέα λιμάνια για Μυτιλήνη και Χίο εκτός των πολεοδομικών συγκροτημάτων. Ταυτόχρονα καταγράφονται διαρκώς και νέα αιτήματα για αναβάθμιση και άλλων λιμανιών που κρίνονται από ειδικούς και χρήστες ως ακατάλληλα για τις χρήσεις που έχουν ή απαραίτητα για την καλύτερη σύνδεση των νησιών με τη γύρω περιοχή.
Ερωτήματα προκαλούνται κατά πόσο όλα αυτά τα έργα εντάσσονται σε έναν συνολικό σχεδιασμό που:
- σε ότι αφορά στην ακτοπλοΐα, βασίζεται σε επιλογή συγκεκριμένης φιλοσοφίας όπως η δημιουργία δικτύου λιμανιών που είτε θα προωθεί το συντομότερο ταξίδι (πχ. Ευδηλος - Καρλόβασι και Μεστά – Σίγρι – Αη Στράτης - Μύρινα) είτε την προσέγγιση στις μεγάλες πόλεις (πχ. Χίο, Μυτιλήνη), αφού σήμερα φαντάζει ως πολυτέλεια η ύπαρξη παράλληλων δρομολογίων με προσεγγίσεις και στα 2 λιμάνια κάθε νησιού ακόμη και αν αφορά μόνο καλοκαιρινά δρομολόγια. Υπάρχει κάποια σχετική απόφαση, ποιος την έχει λάβει και με ποια διαδικασία θα ενεργοποιηθεί ώστε να υπάρξουν δρομολόγια; Αν όχι, τότε κάποια έργα φαίνονται άχρηστα.
- σε ότι αφορά στον θαλάσσιο τουρισμό, τα λιμάνια του Μούδρου στη Λήμνο, των Μολύβου-Πλωμαρίου-Μυτιλήνης στη Λέσβο, της Βολισσού και των Μεστών στη Χίο, των Βαθέως-Πυθαγορείου-Καρλοβάσου, Ευδήλου- Αγ. Κηρύκου σε Σάμο-Ικαρία και άλλα μικρότερα, φαντάζεται κανείς ότι θα έχουν ενταχθεί στο αντίστοιχο δίκτυο και ότι με τις κατάλληλες υποδομές και διαφήμιση θα δημιουργήσουν την δική τους αγορά προς όφελος των νησιών μας. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε αντιληφθεί κάποιο σχετικό σχεδιασμό. Μακάρι να μας διαψεύσουν. Τέλος,
- σε ότι αφορά στα λιμάνια κρουαζιέρας, θα πρέπει να προβλεφθεί η κατασκευή πλήρων λιμενικών και χερσαίων εγκαταστάσεων (γιατί όποιος νομίζει ότι με τη κατασκευή ενός «ντόκου» λύνει το πρόβλημα της ταυτόχρονης υποδοχής 2.500 τουριστών δεν θα γνωρίζει, ως όφειλε, ότι οι 100 επιβάτες των μικρών πλοίων από τη Τουρκία στενάζουν κάτω από τον καυτό ήλιο στα λιμάνια της Μυτιλήνης, της Χίου και του Βαθιού και μάλλον αγνοεί τι σημαίνει ποιοτική υποδοχή στη κρουαζιέρα σε έναν ανταγωνιστικό κόσμο) και θα έχει σχεδιαστεί η προσέλκυση των κρουαζιεροπλοίων στα νησιά μας, της Λήμνου συμπεριλαμβανόμενης. Παράλληλα φανταζόμαστε ότι έχει οργανωθεί η μεγιστοποίηση της δαπάνης των επισκεπτών στην έστω σύντομη παραμονή τους στα νησιά μέσα από την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους. Μπορεί να γίνει δημόσιο αυτό το σχέδιο για να το αξιολογήσουμε;
Με βάση τα προηγούμενα θα θέλαμε μια τεκμηριωμένη απάντηση για ολόκληρο τον σχεδιασμό της λιμενικής πολιτικής στο Β.Αιγαίο (και ας μην θεωρηθεί ως λιμενική πολιτική το ρίξιμο κυβικών μπετόν στη θάλασσα) και όχι απαντήσεις του τύπου που έδωσε ο απερχόμενος δήμαρχος Χίου όταν οι κάτοικοι της Βολισσού τον ρώτησαν προεκλογικά για το ποια θα είναι η χρήση του λιμανιού που ολοκληρώνονταν και απάντησε «για εξυπηρέτηση των αναγκών των κατοίκων», επιβεβαιώνοντας ότι πρακτικά πετάγονται λεφτά στη θάλασσα!!!!
Τέλος, θα θέλαμε η νεοεκλεγείσα περιφερειάρχης κα Καλογήρου να τοποθετηθεί με σαφήνεια σε όσα γράφονται και γίνονται σχετικά με την λιμενική πολιτική και να αναφερθεί για ότι έχει σχεδιάσει ο συνδυασμός της και πως προτίθεται να τα υλοποιήσει ώστε να συμβάλει στην αναπτυξιακή στρατηγική της Περιφέρειας.
Γιάννης Σπιλάνης
Συνδυασμός ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ