Skip to main content
|

Γ. Σπιλάνης: Mε πολλά προβλήματα η ενίσχυση των επιχειρήσεων στο Β.Αιγαίο

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Πολλά παράπονα εκφράστηκαν είτε δημόσια (κυρίως στα κοινωνικά δίκτυα), αλλά και σε κατ’ ιδίαν επαφές με επιχειρηματίες και εκπροσώπους διαφόρων κλάδων επιχειρήσεων μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ενίσχυσης των επιχειρήσεων από το ΠΕΠ της Περιφέρειας Β. Αιγαίου. Συχνά τα παράπονα αφορούσαν συνολικά στη στήριξη των επιχειρήσεων από το κράτος που έχει κριθεί ως ανεπαρκής από τους άμεσα ενδιαφερόμενους. 

Τα σημαντικότερα παράπονα για το πρόγραμμα της Περιφέρειας ήταν:

-          Η μη συμπερίληψη όλων των επιχειρήσεων ανεξαρτήτως κλάδου που είχαν αποδεδειγμένα (με βάση τις δηλώσεις του 2019) πτώση τζίρου. Αντίθετα το παιχνίδι με το ποιοι είναι και ποιοί δεν είναι οι «πληττόμενοι κλάδοι», τελικά οδήγησε σε αυξημένη γραφειοκρατία και άφησε πολλές επιχειρήσεις εκτός ενίσχυσης.

-          Η μη διάκριση των ενισχυόμενων επιχειρήσεων κατά κλάδο ομοειδών επιχειρήσεων είναι άδικο γιατί ούτε τους ίδιους τζίρους έχουν, ούτε είχαν να αντιμετωπίσουν τα ίδια προβλήματα με αποτέλεσμα κάποιοι κλάδοι να επωφεληθούν ιδιαίτερα (πχ. ξενοδοχεία) και κάποιοι άλλοι (πχ. εστιατόρια) να βρεθούν εκτός των ενισχύσεων, ενώ προβάδισμα συνολικά είχαν οι μεγάλες επιχειρήσεις έναντι των μικρών.

-          Η μη διάκριση των επιχειρήσεων με βάση το αν βαρύνονται με αγορές εμπορευμάτων ή όχι (πχ. ένα εμπορικό κατάστημα είχε στοκάρει εμπόρευμα που δεν πούλησε, ενώ ένα λογιστικό γραφείο όχι) και κατά πόσο τα εμπορεύματα που είχαν αγοραστεί «άντεχαν» στο χρόνο (πχ. εμπορεύματα εστιατορίων & εποχιακών καταστημάτων).

-          Το σχετικά περιορισμένο ποσό που δόθηκε για ενίσχυση των επιχειρήσεων σε συνδυασμό με το υψηλό ανώτατο ποσό στις επιχειρήσεις με υψηλό βαθμό, άφησε εντελώς εκτός επιδότησης μικρές επιχειρήσεις που δεν έχουν καμία άλλη πρόσβαση σε οποιαδήποτε χρηματοδότηση (πχ. μικροπιστώσεις, δάνεια, επιστρεπτέες κλπ)

-          Η αρνητική προδιάθεση των αρμόδιων υπηρεσιών να λάβουν υπόψη τους λάθη που έκαναν οι επιχειρηματίες και οι εκπρόσωποι τους κατά την ανάρτηση των δικαιολογητικών. Να σημειωθεί ότι οι διορθώσεις στο πρόγραμμα της Περιφέρειας μπορούν να γίνουν μέχρι Πέμπτη 6 Μαϊου.

-          Τη περιορισμένη ή και σε ορισμένες περιπτώσεις μηδενική στήριξη των εποχικών επιχειρήσεων που ειδικά στα νησιά είναι πάρα πολλές και σε όλους τους κλάδους λόγω τουρισμού.

 

Όταν έγινε η ανακοίνωση του μέτρου δηλώσαμε ότι πρέπει να αναζητηθεί πρόσθετη χρηματοδότηση γιατί το ποσό των 20εκ που είχε δεσμευτεί για το σκοπό αυτό, παρ’ότι ήταν σχετικά υψηλό σε σχέση με αυτό των άλλων περιφερειών της χώρας, ήταν ανεπαρκές για τη κάλυψη των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί. Αρχικά μας απάντησαν ότι λαϊκίζουμε. Στη συνέχεια βέβαια, ο Περιφερειάρχης, ευτυχώς «βρήκε» πόρους και διπλασίασε τους πόρους. Αυτοί όμως δεν έφτασαν και άρχισαν πάλι τα διαβήματα. Όμως χτυπούν σε λάθος πόρτα γιατί ο κ.Σταϊκούρας στον οποίο έστειλε πρόσφατα επιστολή ο Περιφερειάρχης για να ζητήσει πρόσθετη χρηματοδότηση, μαζεύει λεφτά και δεν μοιράζει!!!! Άλλος Υπουργός είναι αρμόδιος και όφειλε μετά από 20 μήνες στη Περιφερειακή Αρχή να το γνωρίζει.

Ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ χαιρετίσαμε θετικά την έστω και καθυστερημένη απόφαση της Περιφερειακής Αρχής να προχωρήσει στην επιδότηση των επιχειρήσεων που είχαν μείωση τζίρου λόγω της πανδημίας. Δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά αφού ακριβώς αυτό το μέτρο είχαμε εισηγηθεί τον περασμένο Απρίλιο με ανακοίνωση μας. Βέβαια είχαμε εισηγηθεί και μια σειρά άλλα μέτρα για την επόμενη μέρα της πανδημίας, με δεδομένες τις διαχρονικές αδυναμίες της οικονομίας στο Β.Αιγαίο, αλλά ούτε η Περιφερειακή Αρχή, ούτε οι άλλες παρατάξεις, αλλά και οι φορείς ήθελαν να ανοίξει η συζήτηση. Προφανώς προτεραιότητα όλων τους ήταν και παραμένει να μην δυσαρεστήσουν τους κυβερνώντες και όχι να στηρίξουν τοις κοινωνίες των νησιών μας.

Ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ θεωρούμε θα πρέπει να υπάρξει άμεσα ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με θέμα συνολικά το αναπτυξιακό πρόβλημα με δύο άξονες:

-          Την εξεύρεση των αναγκαίων χρημάτων ώστε να καλυφθούν όλες οι επιχειρήσεις βάζοντας ως μοχλό πίεση την ΕΝΠΕ δεδομένου ότι το πρόβλημα αφορά όλες τις περιφέρειες. Η διεκδίκηση πρέπει να έχει απλό και ενιαίο στόχο: διορθωτική κίνηση για ενίσχυση ΟΛΩΝ των επιχειρήσεων ανεξαρτήτως κλάδου που δεν ενισχύθηκαν με άλλα προγράμματα για την απώλεια τζίρου για το 2020.

-          Τη διεκδίκηση περισσότερων χρημάτων τόσο από το νέο ΕΣΠΑ (τα χρήματα που τελικά δόθηκαν στο Β.Αιγαίο είναι πολύ λιγότερα από αυτά που είχε ανακοινώσει προσωπικά ο κ.Τσίπρας στην κα Καλογήρου (370 αντί 660 εκ €) χωρίς να υπάρξει καμία αντίδραση), όσο και από το Ταμείο Ανάκαμψης με ειδική στήριξη της νησιωτικότητας και γενικότερα των τομέων που αφορούν τα νησιά (πχ. τουρισμός).

Η Περιφέρεια έχει ανάγκη από τεκμηριωμένο αναπτυξιακό σχέδιο και διεκδίκηση περισσότερων πόρων για την υλοποίηση του. Αυτά επιτυγχάνονται με συστράτευση πολιτικών δυνάμεων και φορέων και συστηματική δουλειά και όχι με εφήμερα πυροτεχνήματα προς τέρψη των ΜΜΕ και των κοινωνικών δικτύων.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία