Skip to main content
|

H Χ. Καλογήρου στη Γενική Συνέλευση της CPMR: «Να δούμε τα πραγματικά δεδομένα για την αξία της Πολιτικής της Συνοχής»

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου, με την ιδιότητά της ως εκλεγμένη Πρόεδρος της Επιτροπής Βαλκανίων και Μαύρης Θάλασσας και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της Διάσκεψης των Παράκτιων και Απομακρυσμένων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR), συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση της CPMR, που πραγματοποιήθηκε 2-4 Νοεμβρίου, στην Ponta Delgada της Πορτογαλίας και στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 160 παράκτιες και απομακρυσμένες Περιφέρειες από ολόκληρη την Ευρώπη.

 

Η κα. Καλογήρου μίλησε στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης για το Μέλλον της Πολιτικής Συνοχής, μαζί με τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Nicholas Martyn και τον Πρόεδρο της Περιφέρειας της Τοσκάνης κ. Enrico Rossi.

 

Όπως επεσήμανε «Οι Περιφέρειες έχουν ανάγκη μεγαλύτερης ευελιξίας στην υλοποίηση των διαρθρωτικών πολιτικών. Οι σχεδιασμοί των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων που γίνονται 6 και 7 χρόνια πριν την έναρξη εφαρμογής τους, δεν είναι δυνατόν να προβλέψουν πιθανές αλλαγές» και έφερε ως παράδειγμα την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου της οποίας οι ανάγκες σαφώς έχουν διαφοροποιηθεί ιδίως μετά τις οικονομικές επιπτώσεις του προσφυγικού- μεταναστευτικού.

 

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου σημείωσε ότι η Πολιτική Συνοχής αποτελεί θεμέλιο λίθο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως άλλωστε ορίζεται και στις Συνθήκες και δημιουργεί ευρύτερες συνεργασίες και συναινέσεις πέρα από στενά οικονομικά κριτήρια.

 

Τόνισε γι’ αυτό την ανάγκη οποιοδήποτε και αν είναι τελικά το μείγμα επιδοτήσεων–χρηματοδοτικών εργαλείων, και τα δύο τελικά να βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα του σχεδιασμού της Πολιτικής Συνοχής, που θα ορίζει το γενικό αναπτυξιακό πλαίσιο και θα εξασφαλίζει τη συνέχιση της προσπάθειας σύγκλισης των ευρωπαϊκών Περιφερειών.

 

Στην ομιλία της, η Περιφερειάρχης, αναφέρθηκε στα προγράμματα εδαφικής συνεργασίας και στη μεγάλη σημασία που παίζουν στη διαμόρφωση ευρωπαϊκής συνείδησης και κουλτούρας συνεργασίας σε περιφερειακό, αλλά και τοπικό επίπεδο. «Η αξία τους είναι πολλαπλάσια των ελάχιστων χρημάτων που διατίθενται γι’ αυτά και θα πρέπει να στηριχθούν και στο μέλλον, με αύξηση των δυνατοτήτων συνεργασίας, καθώς η υπερβολική κατάτμηση της τρέχουσας περιόδου δημιουργεί αποκλεισμούς και ομαδοποιήσεις που δεν υπηρετούν την προώθηση της ευρωπαϊκής συνεργασίας», είπε χαρακτηριστικά.

 

Ενώ στο τέλος της ομιλίας της τόνισε την ανάγκη διασφάλισης της συνέχειας της ιδέας μιας ενωμένης και ειρηνικής Ευρώπης λέγοντας: «Σήμερα που η Ευρωπαϊκή Ιδέα αμφισβητείται από πολλές πλευρές, σε ένα διεθνές περιβάλλον ευμετάβλητο και με διαρκώς εντεινόμενες αντιπαραθέσεις ακόμη και για θέματα που μέχρι πριν λίγα χρόνια θεωρούσαμε ότι αποτελούν κοινές μας κατακτήσεις, ο ρόλος των Περιφερειακών Αρχών για την προάσπιση των κοινών ευρωπαϊκών αξιών και τη διασφάλιση της συνέχειας της ιδέας μιας ενωμένης και ειρηνικής Ευρώπης είναι εξαιρετικά σημαντικός».

 

Η κα. Καλογήρου προήδρευσε επίσης στη Γενική Συνέλευση της Επιτροπής Βαλκανίων και Μαύρης Θάλασσας, όπου αποφασίστηκε μεταξύ άλλων, η ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα όπως ο τουρισμός και το εμπόριο, αλλά και η ανάληψη πρωτοβουλιών για παρεμβάσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις Αναπτυξιακές Τράπεζες, ώστε να ληφθούν συγκεκριμένα αναπτυξιακά μέτρα για την ευρύτερη περιοχή.

 

Τέλος, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συμμετείχε με παρεμβάσεις σε όλες τις ομάδες εργασίας της CPMR για τον τουρισμό, το μέλλον της Πολιτικής Συνοχής, τη μετανάστευση και τις στρατηγικές για τις μακροπεριφέρειες και τις συζητήσεις για την Ευρώπη μετά το Brexit και τις θαλάσσιες πολιτικές, ενώ σε παρέμβαση της η Περιφερειάρχης, επισήμανε την ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στις νησιωτικές, τις ορεινές και τις ημι-ορεινές περιοχές και τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν σε αυτές.

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία