Skip to main content
|

"Hot Spot" ευρωπαϊκό σημείο για τους πρόσφυγες η Λέσβος

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

«Eνα παράθυρο για την αναθεώρηση του Δουβλίνου 2» χαρακτήρισε ο επίτροπος Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη μετανάστευση, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία ενός ισορροπημένου αλλά και υποχρεωτικού μηχανισμού μετεγκατάστασης των προσφύγων σε όλα τα κράτη της Ε.Ε. Ουσιαστικά είναι η πρώτη φορά που αναγνωρίζεται η δυνατότητα μετακίνησης των προσφύγων στην Ε.Ε.

 
Ο επίτροπος, μιλώντας σε ημερίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απάντησε σε σχετική ερώτηση για το Δουβλίνο 2 και την πολιτική επιστροφής των προσφύγων στις χώρες εισόδου που αυτό προβλέπει, ότι θα γίνουν συζητήσεις για την αναθεώρησή του. «Προφανώς θα υπάρξουν αντιδράσεις και διαφωνίες, ήδη υπάρχουν, αλλά έχει γίνει ένα πρώτο βήμα», συμπλήρωσε.
 
Οσον αφορά στην οικονομική και άλλη βοήθεια της Ε.Ε. προς τις χώρες που υποδέχονται κυρίως τα κύματα των προσφύγων -ήδη από την αρχή του χρόνου υπολογίζεται ότι 100.000 άνθρωποι έχουν περάσει τα νότια σύνορα της Ευρώπης και οι ροές θα συνεχιστούν, παραδέχτηκε- ο κ. Αβραμόπουλος διευκρίνισε ότι η «Ευρώπη δεν είναι τράπεζα. Χρειάζεται οι χώρες να αναλάβουν πρώτα τις ευθύνες τους για να λάβουν βοήθεια».
 
Εδωσε όμως εύσημα στην παρούσα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, όσον αφορά στον χειρισμό του μεταναστευτικού ζητήματος. «Πρέπει να πω ξεκάθαρα ότι τους τελευταίους μήνες έχει σημειωθεί πρόοδος στον τομέα αυτό. Αυτή είναι η εκτίμηση της Επιτροπής», ανέφερε. Αμεσα, συμπλήρωσε, θα λειτουργήσει το σύστημα των ομάδων βοηθείας από την Ε.Ε. που θα τοποθετηθούν σε Hot Spots (σημεία από τα οποία εισέρχεται μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών). Ένα ελληνικό νησί θα μετατραπεί ουσιαστικά σε σύγχρονο Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Προσφύγων και παράτυπων μεταναστών, προκειμένου να μπει τάξη στο σημερινό χάος που επιβαρύνει την Αθήνα, αλλά και αρκετά νησιά του Αιγαίου, στο ξεκίνημα της τουριστικής σεζόν. Ποιο θα επιλεγεί, θα το αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση, όπως έκανε ήδη η Ιταλία, που διάλεξε τη Σικελία. «Hot spots», χαρακτήρισε τα δυο αυτά κέντρα -που θα είναι τα μόνα στην Ευρώπη- ο Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά τη διάρκεια ημερίδας για την μετανάστευση. 
 
Σύμφωνα  όμως με πληροφορίες  της εφημερίδας "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" , δύο ομάδες έχουν ήδη εγκατασταθεί στη Σικελία, ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει η αντίστοιχη ομάδα για την Ελλάδα να τοποθετηθεί στη Λέσβο.
 
Στα Κέντρα Υποδοχής οι πρόσφυγες και μετανάστες θα μένουν μέχρι να καθοριστεί η τύχη τους, ανάλογα με τις προϋποθέσεις καθενός: 
 
-Είτε θα τους χορηγείται πολιτικό άσυλο ή προσωρινή άδεια διαμονής.
 
-Είτε θα μεταβαίνουν αναλογικά σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
 
-Είτε θα επαναπροωθούνται στις χώρες καταγωγής τους.
 
Η Ελλάδα πάντως μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 16. 000 μετανάστες, είπε η αρμόδια υπουργός, την ώρα που τα κύματα των προσφύγων αναμένεται να φθάσουν εφέτος τους 100.000.  
 
Αναφέρθηκε μάλιστα στο πρωτοφανές χάος και τα πρόσφατα επεισόδια στη Λέσβο:  «Εμείς τηρούμε όλες τις διαδικασίες. Γι' αυτό έχουν στοκάρει τα νησιά. Διότι αυτή τη στιγμή στα νησιά υπάρχουν οι τουρίστες. Ειδικά η Μυτιλήνη βρίσκεται σε απόλυτη κρίση και μη διαχειρίσιμη κατάσταση». 
 
Ο Ευρωπαίος επίτροπος εστίασε και σε μια πτυχή της μετανάστευσης που παραγνωρίζεται, αλλά όπως φαίνεται, αποτελεί σημαντικό στοιχείο των σχεδιαζόμενων ευρωπαϊκών πολιτικών. «Σε ό,τι αφορά στη νόμιμη μετανάστευση, η Ευρώπη χρειάζεται το ανθρώπινο κεφάλαιο που θα τροφοδοτήσει την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Η δημογραφικά γερασμένη ήπειρός μας χρειάζεται νέο αίμα, νέες ιδέες, περισσότερα χέρια, χρειαζόμαστε ταλέντο και την αισιοδοξία που θα επανεκκινήσει το ευρωπαϊκό όνειρο», τόνισε. «Η μετανάστευση είναι συνώνυμη με την εξέλιξη της ανθρωπότητας, δεν είναι από μόνη της μια απειλή και θα ήταν λάθος να υψώνουμε τείχη στην Ευρώπη. Η Ευρώπη δεν είναι φρούριο», σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος.
 
Ζήτημα ευρωπαϊκό
 
Η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου, από την πλευρά της, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ροές προσφύγων χωρίς τη βοήθεια της Ευρώπης. «Το μεταναστευτικό είναι πρωτίστως ένα ζήτημα ευρωπαϊκό», σημείωσε για μια ακόμη φορά.
Η Τασία Χριστοδουλοπούλου ζήτησε γενναιόδωρη βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και προσλήψεις για τη φιλοξενία των μεταναστών. «Εδώ δεν μπορούμε να κάνουμε προσλήψεις λόγω μνημονίου. Μάλιστα μας ζητούν και απολύσεις. Εχει αποψιλωθεί το Κέντρο Ασύλου» ισχυρίσθηκε.  Και η Υπουργός τόνισε: «Οι πρόσφυγες είναι ιερά πρόσωπα. Προσπαθούμε να λύσουμε ένα πρόβλημα στα νησιά, δημιουργείται στην Αθήνα. Διότι τα μέσα ενημέρωσης κι άλλοι αντίπαλοι αυτής της πολιτικής διαταράσσουν τις ισορροπίες» υποστήριξε.
 
Ο κ. Αβραμόπουλος βρέθηκε στην Αθήνα ως κεντρικός ομιλητής στη Διεθνή Ημερίδα Τύπου και ΜΜΕ με θέμα τη «Μεταναστευτική Πολιτική της Ε.Ε.: Προκλήσεις και Προοπτικές», η οποία διοργανώθηκε από τα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και στην Κύπρο, σε συνεργασία με την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Στην ημερίδα εκτός από την αναπληρώτρια υπουργό, συμμετείχαν, επίσης, ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γ. Καμίνης, ευρωβουλευτές από την Ελλάδα και την Κύπρο.
 
 
 
πηγες: Η Καθημερινή / Star.gr
 
 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία