Πολιτική

16/07/2018 - 07:27

Η ενίσχυση του ρόλου των Κοινοτήτων - Οι αλλαγές που φέρνει ο Κλεισθένης

Ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή,το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, για τη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (πρόγραμμα «Κλεισθένης Ι»).

Ανεξάρτητα από το αν κανείς συμφωνεί με τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου, υπάρχει μια μεγάλη παραδοχή: Η ενίσχυση του ρόλου των Κοινοτήτων.

Η αποκατάσταση της αντιπροσώπευσης σε επίπεδο κοινότητας και η επιλογή του Προέδρου και του Συμβουλίου της άμεσα από τους εκλογείς αποτελεί μία μεγάλη ποιοτική αλλαγή, στην οποία βρίσκει εφαρμογή η Αρχή της Εγγύτητας της διοίκησης, η οποία είχε απολεσθεί με το δημαρχοκεντρικό σύστημα του Καλλικράτη.

Σε κοινότητες με πληθυσμό έως 300 κατοίκους, θα υπάρχει ενιαίο ψηφοδέλτιο με λίστα, όπου θα εκλέγεται ο πρώτος σε ψήφους ως πρόεδρος. Πρόκειται για μια απλοποίηση της διαδικασίας για τις μικρές κοινότητες που διευκολύνει τους πολίτες να επιλέξουν πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής για την ρύθμιση των τοπικών θεμάτων. Για τις κοινότητες άνω των 300 κατοίκων, προβλέπονται διαφορετικές κάλπες με ξεχωριστούς συνδυασμούς, διακριτούς από αυτούς που συμμετέχουν στους Δήμους, όπου θα υπάρχει επικεφαλής ψηφοδελτίου. Από 300 έως 2000 κατοίκους τα συμβούλια των Κοινοτήτων θα είναι πενταμελή,  ενώ από 2001 έως 10.000 κατοίκους θα είναι επταμελή και θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή των εκλογών σύμφωνα με τη δύναμη κάθε τοπικού συνδυασμού. Με τον τρόπο αυτό, πατάσσονται φαινόμενα εκλογής τοπικών συμβουλίων που  δεν διαθέτουν την πλειοψηφία των εκλογέων στα χωριά τους.

Εκτός αυτού, επιχειρείται μια σημαντική παρέμβαση τόνωσης της λειτουργίας των κοινοτήτων, με την εκχώρηση ποσοστού από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους , με σκοπό την εκτέλεση μικρών εργασιών σε κάθε κοινότητα.

Οι αποφάσεις των οργάνων διοίκησης των Κοινοτήτων που έχουν αποφασιστικό χαρακτήρα, θα είναι άμεσα εκτελεστές ενώ παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής των Προέδρων, πλέον  των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και στις επιτροπές του Δήμου, όταν συζητούνται θέματα που αφορούν στις Κοινότητες τους.

Σε ένα πιο ξεκάθαρο, αλλά κυρίως ακηδεμόνευτο αυτοδιοικητικό τοπίο σε ό,τι αφορά τις Κοινότητες είναι προφανές, πως θα δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής σε υγιείς δυνάμεις κάθε περιοχής, που θα έχουν την ευκαιρία να συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη του τόπου τους, αλλά και στην αλλαγή της νοοτροπίας για τη συμμετοχή στα αυτοδιοικητικά πράγματα.

 

Προκόπης Σινάνης, πρόεδρος του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου.

Μοιράσου το άρθρο!