Skip to main content
|

Η ΕΡΕΣΟΣ ΑΛΛΙΩΣ

ελικοδρόμιο Σκάλα Ερεσού
Γεωργική Σχολή Ερεσού

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
6'
Λέξεις Κλειδιά :
Λαϊκή Συσπείρωση

Ένας τόπος πανέμορφος, μαγικός, ρομαντικός, ευλογημένος. Όλοι μας τον έχουμε επισκεφτεί και τον έχουμε αγαπήσει. Έχουμε απολαύσει την αξεπέραστης ομορφιάς, αχανή, παραλία και τη θάλασσα με τα κρυστάλλινα νερά της,  το εκθαμβωτικό ηλιοβασίλεμα πάνω από τον αη Λιά το θαλασσίτη και τον έναστρο ουρανό παραδομένοι στην αγκαλιά της άμμου. Την αίσθηση ελευθερίας, την ενέργεια της γύρω φύσης, από τον Αη Λιά το Χωριάνο μέχρι την Κορώνη και από εκεί ως τα Χλιαρά και τ’ Αφεντέλλι. Κι από τα Ψήνια και τον Σκορδαλό ως τα Λιβάδια, τον Αγ.Παύλο και την Αγιά Σοφιά, με κατάληξη την εμβληματική Βίγλα και το λιμανάκι της Παναγιούδας. Πεζοί ή με ποδήλατο, δεν έχει σημασία, η μαγεία της φύσης και η σμιλεμένη στους βράχους ιστορία του Γιαλού της Ερεσού σε συνεπαίρνει. Ο χρόνος παγώνει και όταν είσαι περαστικός δεν σ’αφήνει να φύγεις, σαν τον Οδυσσέα στο νησί της Καλυψούς. Και πάνω στο χωριό, δεν γίνεται να μη σταθείς στην πλατεία για ένα καφεδάκι ή για ουζάκι, να μη θαυμάσεις το εμβληματικό Θεοφράστειο, τα πέτρινα παραδοσιακά σπίτια και να περιπλανηθείς στις γειτονιές της Αγ. Ειρήνης, του Αγ. Κωνσταντίνου και της Παναγιάς.

Όμως ας το πάρουμε αλλιώς.

Έχουμε αναρωτηθεί πώς οι συντοπίτες μας στο δυτικότερο κομμάτι του Δήμου Δυτικής Λέσβου, αυτό με τα τόσα πλεονεκτήματα, διαβιούν και επιβιώνουν; Πώς τα βγάζουν πέρα χειμώνα- καλοκαίρι; Πώς καταφέρνουν να κρατήσουν με νύχια και με δόντια τον πρωτογενή τομέα, αυτόν που αποτελεί την κορωνίδα της επιβίωσης μας; Πώς η νεολαία αυτού του τόπου ζει, αθλείται και ψυχαγωγείται; Πώς οι άνθρωποι που ζουν από τον Τουρισμό κρατάνε από τεντωμένο σκοινί την όμορφη εικόνα του τόπου; Ποιά είναι τα όνειρα, οι αγωνίες και τα καθημερινά προβλήματα όλων αυτών που για να απολαμβάνουμε όλοι οι υπόλοιποι, θάλασσα, φύση και ήλιο το καλοκαίρι, εκείνοι παλεύουν για τα αυτονόητα όλο τον υπόλοιπο χρόνο και η φωνή  τους δεν ακούγεται; Tί νερό πίνουν; Τί συμβαίνει όταν αρρωστήσουν;  Σε τί σχολεία πηγαίνουν τα παιδιά τους; Γιατί ενώ έχουν όνειρα και αγαπούν τον τόπο τους, αρκετοί από αυτούς τον αφήνουν πίσω;

Mία μέρα στην Ερεσό και το Γιαλό δεν φτάνει για να συλλάβει κανείς το μέγεθος των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι Ερεσιώτες στον τόπο τους. Την εικόνα ερήμωσης και εγκατάλειψης που παρουσιάζουν οι βασικές υποδομές του τόπου σε ύδρευση, άρδευση, αποχέτευση, καθαριότητα, αγροτική και κεντρική οδοποιία. Όμως ο λαός της Ερεσού μίλησε και μιλάει καθημερινά για όλα όσα έχουν συμβεί και συμβαίνουν χρόνια τώρα με αποτέλεσμα όλα γύρω τους να καταρρέουν. Έχουν μιλήσει για τη Γεωργική σχολή η οποία καταρρέει σιγά σιγά γιατί κανείς από τους ιθύνοντες αυτού του τόπου  δεν έχει ενδιαφέρθει να διασώσει αυτό το γεμάτο αναμνήσεις ιστορικό κτίριο.

Σήμερα λοιπόν που τα σκουπίδια μέσα και έξω κοντεύουν να την καταπιούν, οι ρωγμές στην πρόσοψη και η κατάρρευση των δομικών στοιχείων στο εσωτερικό την καθιστούν ένα χώρο ακατάλληλο και επικίνδυνο, βρίσκουν στέκι στα σκαλιά της οι νεολαίοι του χωριού. «Ελάτε να σας το δείξουμε» μας είπαν με προθυμία και απόρησαν για την παρουσία μας. «Εδώ αράζουμε, μέσα είναι έτοιμο να πέσει». Μακάρι να γινόταν κάτι και να φτιαχνόταν. Εμείς εδώ καθόμαστε γιατί κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για εμάς, για την άθληση και την ψωχαγωγία μας. Δεν έχουμε κανένα κλειστό γυμναστήριο ή πολυχώρο ψυχαγωγίας και καταλήγουμε στο να  καπνίζουμε καθισμένοι εδώ χωρίς να κάνουμε τίποτα. Πιο πέρα στο Δημοτικό σχολείο υπάρχουν σοβαρά κτιριακά προβλήματα, ενώ το χωριό μας δεν έχει πάρκινγκ και ο κεντρικός δρόμος Ερεσού- Γιαλού με τόσες λακούβες είναι κίνδυνος θάνατος για τους οδηγούς μηχανών. Αν σπάσουμε το πόδι μας, αντιμετωπιζόμαστε στο Κέντρο Υγείας με αδιαφορία. Για να μη σας πούμε τί συμβαίνει όταν συμβεί κάτι σοβαρότερό. Νιώθουμε ότι δε μας υπολογίζουν». Αυτά μας είπαν οι νεότεροι του χωριού και μας τα επιβεβαίωσαν και οι μεγαλύτεροι. Από την Πρωτοβουλία για την προστασία και ανάδειξη της παραλίας στο Αφεντέλλι, που αγωνίζεται για να μπορούμε όλοι μας ελεύθερα να απολαμβάνουμε την παραλία χωρίς τσιμέντα, έτσι όπως η φύση μας τη χάρισε, αλλά και από τους συνυποψηφίους μας με τη Λαϊκή Συσπείρωση στη δημοτική Ενότητα Ερεσού-Αντίσσης καθώς και τους κατοίκους σε χωριό και Γιαλό πληροφορηθήκαμε τα υπόλοιπα.

Το φράγμα από τότε που φτιάχτηκε έχει αφεθεί στη μοίρα του με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τον κάμπο και τους βιοπαλαιστές του πρωτογενούς τομέα. Οι διακοπές στην υδροδότηση, ειδικά το καλοκαίρι είναι πολύ συχνές, με το πρόβλημα εντονότερο στο πάνω χωριό. Οι αγροτικοί δρόμοι προς τον κάμπο  και τα γύρω βουνά χρήζουν συντήρησης και σοβαρών τεχνικών έργων, τα ποτάμια  προσεκτικό καθαρισμό και διορθωτικές παρεμβάσεις, ώστε να μην ξεχειλίζουν και πνίγεται ο κάμπος και οι κάτοικοί του. Η δημοτική βιβλιοθήκη  χρειάζεται επειγόντως συντήρηση και ο δημοτικός ξενώνας ανακαίνιση. Η Γεωργική σχολή άμεση επέμβαση για τη διάσωση και την αξιοποίησή της για την τοπική κοινωνία. Οι χώροι στάθμευσης,  οι ελεύθεροι χώροι,  οι δημοτικές τουαλέτες, η οριοθέτηση του και η οργάνωση του ελεύθερου δημοτικού κάμπινγκ στον Γιαλό, η βελτίωση της εικόνας όλου παραλιακού μετώπου με συγκεκριμένες παρεμβάσεις, προς όφελος των λουομένων και με σεβασμό προς το περιβάλλον, η προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας της Ερεσού προς όφελος του λαού της, η σωστή μελέτη και διαχείριση του ζητήματος της αποκομιδής σε όλες τις γειτονιές του χωριού και του κάμπου, η πρόνοια για  ασφαλείς για τα παιδιά σχολικές δομές, η σταθερή λειτουργία, όλο το 24ωρο ενός πλήρως εξοπλισμένου δημοτικού αγροτικού ιατρείου, η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στο δήμο, ώστε να φροντίζει το σύνολο των δομών και να διατηρεί καθαρό τον περιβάλλοντα χώρο, η επαναλειτουργία του αγροτοκτηνοτροφικού συνεταιρισμού για την προώθηση όλων των προϊόντων που παράγει η Ερεσός (λάδι, κρασί, σύκα, τυροκομικά) μέσα από συλλογικές δομές, δεν χώρεσαν σε καμία ως τώρα πολιτική ατζέντα κυβερνώντος.

δ
Ελικοδρόμιο Σκάλα Ερεσού

Αντίθετα, είδαμε ένα ελικοδρόμιο, έργο που κόστισε πάρα πολλά χρήματα, αφημένο στη μοίρα του και δυσλειτουργικό, με καταστραμμένο σημαντικά το σύστημα φωτισμού, χωρίς  ανανεωμένα  μέσα πυρόσβεσης, με μή συντηρημένο σύστημα προσέγγισης και πνιγμένο στη βλάστηση. Είδαμε τον Χαλάνδρα (το τμήμα που δεν είναι ενταγμένο στη ζώνη προστασίας του υγρότοπου) πνιγμένο στις ρίζες  και τέλος τον λόφο του Μαστού, την Ακρόπολη της Αρχαίας Ερέσου, ξεχασμένη από τους περισσότερους, απροστάτευτη και ευάλωτη στις ορέξεις των εξαπατημένων και μη αγοραστών , των καιροσκόπων και  των περαστικών.  

δσ
Γεωργική Σχολή

 

Δεν «πάμε κι όπου βγει». Γιατί η τύχη της Ερεσού, του Δήμου μας και του νησιού μας,  μετριέται σε ανθρώπινες ζωές που ζουν αιώνες τώρα σε τούτα τα ευλογημένα χώματα, έχυσαν αίμα και εργάστηκαν με κόπο  για να συνεχίσουν οι γενιές μετά από αυτούς να μπορούν να ζουν αξιοπρεπώς και να ονειρεύονται ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο τους και τα παιδιά τους.

Το «Πάμε αλλιώς» μαζί με τους κατοίκους των χωριών του δήμου μας και διεκδικούμε όλοι μαζί όλα όσα μας στέρησαν και συνεχίζουν να μας στερούν!

Oι ζωές όλων μας μετράνε το ίδιο και έχουν αξία! Δεν τις βάζουμε σε ζυγαριές, ούτε κάνουμε διακρίσεις με κριτήριο το προσωπικό μας οικονομικό και πολιτικό όφελος!

Παλεύουμε πλάι σε όλους όσους έχουν την ίδια φλόγα για τον τόπο τους με εμάς  και ξέρουν ότι μόνο ο λαός σώζει το λαό. Διεκδικούμε μαζί τους: ελεύθερες, καθαρές προστατευόμενες από επιχειρηματικά συμφέροντα παραλίες, δημιουργία δημοτικών χώρων στάθμευσης και δημοτικές τουαλέτες, οργανωμένο και οριοθετημένο δημοτικό κάμπινγκ, πολυχώρους αθλητισμού και ψυχαγωγίας, παιδικές χαρές παντού, ασφαλή σχολικά κτίρια, λειτουργία λαϊκών φροντιστηρίων, ασφαλείς και επαρκείς δομές υγείας με πλήρη στελέχωση, καθαρές γειτονιές , έργα αντιπλημμυρικής, αντιδιαβρωτικής, αντισεισμικής και αντιπυρικής προστασίας, μικρά φράγματα, συντήρηση-καθαρισμό δεξαμενών, συντήρηση αρδευτικού, αποχετευτικού δικτύου, αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης όπου χρειάζεται, έργα αγροτικής και μή οδοποίιας, τακτικούς καθαρισμούς ποταμών και υδατορεμάτων εντός και εκτός των οικισμών, αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας  για την εξυπηρέτηση των  δημοτών. Προστασία του περιβάλλοντος από τις αδηφάγες ορέξεις των σχεδιαζόμενων επενδύσεων ΒΑΠΕ (βιομηχανικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας). Άσκηση πιέσεων και κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων με στόχο την συντήρηση, προστασία και ανάδειξη της πλούσιας σε μνημεία, χώρους, ιστορικά κτίρια και ιστορία πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.

Δεσμευόμαστε ότι είτε ως δημοτική αρχή, είτε ως αντιπολίτευση, μαζί με το λαό θα αναδεικνύουμε, θα διεκδικούμε, θα αγωνιζόμαστε και θα στηρίζουμε καθημερινά  τους δημότες και τις ανάγκες τους και δε θα βρισκόμαστε απέναντί τους. Το πράξαμε και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε στις κοινοτικές αίθουσες, στο δημοτικό συμβούλιο, στις λαϊκές συνελεύσεις, στο δρόμο, στην παραλία, στον κάμπο, στο βουνό , στο σχολείο, στις δομές υγείας, στα ποτάμια και όπου αλλού χρειαστεί.

δ
Γεωργική Σχολή

Αντιστεκόμαστε σε όποιον επιχειρεί να γελοιοποιήσει και να υποβαθμίσει το ρόλο και την ευθύνη που φέρει το Δημοτικό Συμβουλίο στην παρέμβαση και την αντιμετώπιση των σημαντικότερων προβλημάτων του Δήμου.

Αρνούμαστε να συμβιβαστούμε με τα ψίχουλα που μας πετάει ένα κράτος εχθρικό για το λαό και δεν ξεχνάμε κανένα έγκλημα εις βάρος του λαού, της περιουσίας του, της φύσης, του πολιτισμού   και της ίδιας του της  ζωής.

Καλούμε όλους τους  συνδημότες μας να βαδίσουμε μαζί στον ίδιο δρόμο γιατί : « Αν δε καώ εγώ, αν δε καείς εσύ, αν δε καούμε όλοι μας, πως θα γενούνε τα σκοτάδια λάμψη»;

Υποψήφιοι  με τη Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Δυτικής Λέσβου

Βαξεβάνη Μυρσίνη, υποψήφια σύμβουλος ( Δημ.κοινότητα Καλλονής)

Παπαδόπουλος Αναστάσιος, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος (Καλλονής)

Πανταχός Αντώνιος, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος (Ερεσού- Αντίσσης)

Χυδεριώτης Γεώργιος, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος (Καλλονής)

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις