Πολιτική

22/01/2021 - 13:36

Η κυβέρνηση θέλει να βάλει την Ελλάδα στη λίστα των φορολογικών παραδείσων (VIDEO)

Τον υποκριτικό χαρακτήρα που έχουν οι διακηρύξεις για αντιμετώπιση της διασυνοριακής φοροδιαφυγής, αποσκοπώντας στην πραγματικότητα στο «μακιγιάρισμα» του συστήματος, ανέδειξε η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, στην τοποθέτησή της στην Ολομέλεια, όπου συζητήθηκε σχετικό νομοσχέδιο.

Το σχέδιο νόμου αφορούσε την κύρωση «της Πολυμερούς Σύμβασης για την εφαρμογή των μέτρων που σχετίζονται με τις φορολογικές συμφωνίες για την πρόληψη της διάβρωσης της φορολογικής βάσης και της μετατόπισης κερδών».

Η ειδική αγορήτρια του Κόμματος ξεκαθάρισε πως δεν γίνεται να παρθούν μέτρα περιορισμού της φοροδιαφυγής των επιχειρήσεων, χωρίς σύγκρουση με τις βασικές αρχές λειτουργίας της καπιταλιστικής αγοράς, στην ουσία με την ίδια την καπιταλιστική οικονομία.

Όπως ανέφερε, τα μέτρα για την καταπολέμηση τέτοιων φαινόμενων όπως η διασυνοριακή φοροδιαφυγή, στην οποία αναφέρεται η πολυμερής διεθνής σύμβαση, «δεν μπορεί παρά να αποτελούν ένα ευχολόγιο, ένα πυροτέχνημα στην καλύτερη των περιπτώσεων, όσο διατηρείται η ελευθερία κίνησης κεφαλαίων, η ανωνυμία των μετοχών των εταιρειών, οι off store εταιρείες και κυρίως όσο ο βασικός κανόνας της οικονομίας παραμένει ο ανταγωνισμός για την επίτευξη του μέγιστου δυνατού κέρδους. O ανταγωνισμός αυτός, πρόσθεσε, δεν χρησιμοποιεί μόνο παράνομες μεθόδους και σκοτεινές πηγές πλουτισμού, αλλά αξιοποιεί μία σειρά νόμιμες φορολογικές διευκολύνσεις, ελαφρύνσεις και ασυλίες».

Η Μ. Κομνηνάκα υπογράμμισε πως συνεχώς διευρύνονται οι φορολογικοί παράδεισοι και τα κράτη προσφέρουν όλο και περισσότερα κίνητρα για να προσελκύσουν επενδυτές. Μάλιστα, ακόμη και στην ΕΕ και την Ευρωζώνη ανθούν οι φορολογικοί παράδεισοι (Βέλγιο, Ιρλανδία, Κύπρος, Ουγγαρία, Λουξεμβούργο, κ.ά.), όπως είπε.

«Σε αυτή τη λίστα επιχειρεί να προστεθεί εσχάτως και η χώρα μας», καθώς «θέλει να επικρατήσει στον ανταγωνισμό ή να προσεγγίσει τον ανταγωνισμό προσέλκυσης επενδυτών», πρόσθεσε. Ήδη, τα φυσικά πρόσωπα, δηλαδή οι μισθωτοί εισφέρουν το 95% των συνολικών φορολογικών εσόδων, ενώ οι επιχειρήσεις έχουν «φιλική συμμετοχή» της τάξης του 5%, όπως σημείωσε.

Μοιράσου το άρθρο!