Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου, στο Δημαρχείο, συνάντηση με τους επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων του Δήμου Μυτιλήνης, ώστε να τους ενημερώσει για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν τις τελευταίες ημέρες και για τις ενέργειες του Δήμου Μυτιλήνης σε σχέση με το μεταναστευτικό-προσφυγικό πρόβλημα.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Μιχάλης Μαμάκος, η Εριφύλη Χιωτέλλη, η Νίκη Τσιριγώτη, ο Κώστας Αστυρακάκης και η Μυρσίνη Ανδριώτου, ως εκπρόσωπος του Παναγιώτη Ζαφειρίου.
Ο Δήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το οριστικό κλείσιμο του ΚΥΤ Μόριας, μίας δομής δυσφήμιση για το νησί μας, ενώ κατέθεσε τη διαφωνία του και την αντίθεσή του στη δημιουργία νέας δομής στον Καρά Τεπέ.
Παράλληλα, για μεγαλύτερη συναίνεση και συνεργασία, κάλεσε τους επικεφαλής των παρατάξεων να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης στην οποία βρίσκεται ο Δήμος Μυτιλήνης, έτσι ώστε να δρομολογηθούν οι απαραίτητες ενέργειες και να επανέλθει ο Δήμος και το νησί μας στην κανονικότητα.
Δηλώσεις από τους επικεφαλής των παρατάξεων:
Κώστας Αστυρακάκης:
Ανταποκριθήκαμε ως παράταξη στο κάλεσμα του Δημάρχου κ. Κύτελη στο παλιό Δημαρχείο στις 11 το πρωί, ώστε οι επικεφαλείς των παρατάξεων να συζητήσουν, να εκφράσουν τις απόψεις τους και να αναζητήσουν ένα κοινό τόπο. Συμμετείχαμε σε αυτή την προσπάθεια με τον επικεφαλής της παράταξής μας Κώστα Αστυρακάκη και με ξεκάθαρη την πρόθεσή μας να συμβάλλουμε σε κοινές προσπάθειες (όπως εξάλλου συμβαίνει στη Χίο και στα άλλα νησιά με επιτυχία) για να βγούμε από το αδιέξοδο που έχει οδηγήσει τον τόπο μας η ανερμάτιστη, ανεύθυνη και αυταρχική πολιτική της κυβέρνησης.
Ο Δήμαρχος ενημέρωσε για τις συναντήσεις που είχε με τους κυβερνητικούς παράγοντες και τους άλλους αυτοδιοικητικούς του τόπου.
Εμείς δηλώσαμε την αφοσίωσή μας στα ζητήματα που διεκδικούσαμε πάντα, δηλαδή:
1. Την άμεση αποσυμφόρηση του νησιού με τα πλοία που είχε τάξει η κυβέρνηση αλλά δεν ήρθαν, και στα οποία θα εισέρχονται πρόσφυγες και μετανάστες που θα υποβάλλονται στα τεστ covid (τα αποτελέσματα των οποίων βγαίνουν άμεσα) και θα είναι αρνητικοί σε αυτά.
2. Καμία νέα δομή στο νησί.
3. Ισοκατανομή σε Ελλάδα και Ευρώπη.
4. Επειδή κατανοούμε την ανάγκη (αφού το νησί αποτελεί άτυπη πύλη εισόδου) υποδοχής και καταγραφής των εισερχόμενων (και όχι παροχής ασύλου), συναινέσαμε στην ύπαρξη ενός τέτοιου μικρού κέντρου που δεν θα υπερβαίνει ποτέ τους χίλιους ανθρώπους.
Επισημάναμε πως το όλο πρόβλημα δημιουργήθηκε από την ανικανότητα της κυβέρνησης και την επιδερμική ενασχόλησή της με τα θέματα του προσφυγικού, που δεν κανόνισε να διευθετήσει την έκδοση ΑΦΜ από τη Λέσβο – όπως προβλέπει ο νόμος- για αυτούς που παίρνουν άσυλο, με αποτέλεσμα να φεύγουν και μετά να αναγκάζονται να ξαναγυρίζουν στο νησί -όπως συνέβη στην περίπτωση του Σομαλού που είχε προσβληθεί από covid- προκειμένου να παραμείνουν εδώ έως ότου αποφασίσουν να τους δώσουν ΑΦΜ για να μπορέσουν να εργαστούν στην Ελλάδα ή στην υπόλοιπη Ευρώπη ή όπου αλλού επιλέξουν να πάνε.
Στις προτάσεις μας:
- Είπαμε στο Δήμαρχο να φτιάξει ένα διαπαραταξιακό συντονιστικό προκειμένου να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας που μας αναλογούν και να συμβάλλουμε ενωμένοι στην αποτελεσματικότητα των κινητοποιήσεών μας.
- Να ενεργοποιήσουμε εργαλεία που διαθέτει ο Δήμος, δηλαδή μεγάλα οχήματα, φορτηγά και μπουλντόζες για περιφρούρηση των χώρων.
- Κλείσιμο του Δήμου πλην των υπηρεσιών ΚΕΠ και καθαριότητας.
- Με δεδομένο ότι αν η κυβέρνηση υλοποιήσει το σχέδιό της, θα υπάρξει ολική αποδόμηση, συρρίκνωση και τελικά καταστροφή των δραστηριοποιούμενων στο νησί επιχειρήσεων και όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων που δεν σχετίζονται και δεν εξαρτώνται από το προσφυγικό, προτείνουμε την απειλή παραίτησης σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου και γιατί όχι την πραγματοποίησή της, όταν δεν εισακουστούμε. Εξάλλου δεν θα έχουμε να προσφέρουμε και πολλά αν παραμείνουμε και αποδεχτούμε μια τέτοια κατάσταση ως «ενεργούμενα» της παράλογης αυτής κυβέρνησης.
Εκτίμησή μας είναι ότι οι προτάσεις μας εμφανίστηκαν προσιτές από όλες τις παρατάξεις αλλά και από την Δημοτική Αρχή. Να επισημάνουμε (παρ’ ότι είναι πολύ παρακινδυνευμένο να κάνεις κρίσεις και εκτιμήσεις για ότι συζητήθηκε) ότι με την κα. Τσιριγώτη και τον κ. Μαμάκο είχαμε πλησιέστερες απόψεις αφού συμφωνούσαμε στο καμιά δομή αλλά βεβαίως στην εξ’ ανάγκη καταγραφή και ταυτοποίηση σε κάποιο χώρο, σε αντιδιαστολή με άλλες προτάσεις περί ύπαρξης και κάποια δομής που θα φιλοξενεί περίπου 3000 πρόσφυγες και μετανάστες.
Όσο για τις νέες υποσχέσεις της κυβέρνησης για δήθεν «απόλυτο άδειασμα» του νησιού μέχρι το Πάσχα, σημειώσαμε ότι αυτό εξυπηρετεί την πρόθεσή της να διενεργήσει βουλευτικές εκλογές μέχρι την άνοιξη και όχι να εκφράσει τις ειλικρινείς της προθέσεις.
Έστω και αν φάνηκε ότι η συνάντηση ήταν ατελέσφορη μετά από έντονες διαφωνίες, εμείς επιμένουμε στην ενότητα, στη σύμπνοια και στη συνεργασία ως μοναδική συνταγή νίκης και καλούμε τον Δήμαρχο με πρωτοβουλία του να φτιαχτεί το διαπαραταξιακό συντονιστικό προκειμένου να προσδιοριστεί ακριβώς το πλαίσιο των κινητοποιήσεων.
Νίκη Τσιριγώτη
Το κάλεσμα για «κατόπιν εορτής» ενημέρωση στους επικεφαλής των παρατάξεων από το Δήμαρχο Μυτιλήνης κ. Κύτελη, έγινε κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής κάλεσμα για «ενότητα, ομοψυχία, σύμπνοια, συνεννόηση και αμοιβαία εμπιστοσύνη» και στη συνέχεια προσπάθεια έκδοσης απόφασης και κοινής ανακοίνωσης.
Κι εμείς τους λέμε: καμιά εμπιστοσύνη σε όσα λέγονται και συμφωνούνται πίσω από κλειστές πόρτες, καμιά συναίνεση στο σχεδιασμό της κυβέρνησης να επιβάλλει από την πίσω πόρτα νέο κέντρο προσφύγων και μεταναστών στο νησί μας.
Καμία σύμπνοια στη θέση που διατυπώθηκε από όλες ανεξαιρέτως τις υπόλοιπες παρατάξεις (πλην Λαϊκής Συσπείρωσης) για ύπαρξη κέντρου καταγραφής - ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών χωρητικότητας 1000 ανθρώπων και κατ’ άλλους 3000 ανθρώπων. Καμία αποδοχή στη εμμονή να υποδειχθεί χώρος γι’ αυτό.
Τώρα είναι η ώρα να οργανωθούμε και να απαιτήσουμε ΚΑΜΙΑ ΔΟΜΗ στο νησί. Αυτό επαναλαμβάνουμε σε όλους τους τόνους.
Τώρα είναι η ώρα να απαιτήσουμε να στείλει η κυβέρνηση πλοία για να μεταφέρει ΟΛΟΥΣ τους πρόσφυγες και μετανάστες, τηρουμένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων και με ευθύνη της ΕΕ να μεταφερθούν στις χώρες προορισμού τους.
Αυτή είναι η πρότασή μας, γνωστή σε όλους, μέσα αλλά και έξω από τις συναντήσεις και δε χωρά παρερμηνείες.
Καλά θα κάνουν οι υπόλοιποι επικεφαλής των παρατάξεων να δημοσιοποιήσουν τις προτάσεις τους όπως ακριβώς τις εξέφρασαν μέσα στη συνάντηση και ο λαός της Λέσβου θα κρίνει ποιοί συμφωνούν και ποιοί διαφωνούν, έχει το κριτήριο να το κάνει μόνος του αυτό.
Να σταματήσουν να διαστρεβλώνουν τις θέσεις της παράταξής μας και προβοκατόρικα να αναφέρονται σε δήθεν συγκλίσεις, και ιδίως η παράταξη του κυρίου Αστυρακάκη που έκανε λόγο με δελτίο της για τάχα «πλησιέστερες απόψεις» της παράταξής μας με τις θέσεις τους για αναγκαιότητα καταγραφής και ταυτοποίησης σε κάποιο χώρο, δηλαδή ουσιαστικά για αναγκαιότητα ύπαρξης κέντρου ταυτοποίησης 1.000 προσφύγων στο νησί!
Εάν δεν έχουν καταλάβει τη θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης τους καλούμε να την ξαναδιαβάσουν. ΚΑΜΙΑ ΔΟΜΗ ΣΤΟ ΝΗΣΙ. Απόλυτα ξεκάθαρο. Εάν επιμείνουν στην αλλοίωσή της, τότε είναι εκ του πονηρού για να δοθεί άλλοθι στη δική τους συναίνεση.
Εάν υπήρχε τέτοια σύγκλιση και εκ μέρους της παράταξής μας, τότε ποιός ο λόγος να μη βγει κοινή ανακοίνωση αφού όλες οι παρατάξεις πλην Λαϊκής Συσπείρωσης συμφωνούν σε αυτό και η διαφωνία τους έγκειται μόνο στον τόπο και στον αριθμό χωρητικότητας;
Ούτε ο τόπος ούτε η χωρητικότητα είναι η δική μας διαφωνία. Ούτε εάν θα το ονομάσουμε δομή ή κέντρο είναι το ζητούμενο. Η ύπαρξη και η λειτουργία κέντρου προσφύγων και μεταναστών στο νησί μας είναι η διαφωνία μας. Η διαιώνιση του εγκλωβισμού είναι η διαφωνίας μας. Αυτό στο οποίο όλοι οι άλλοι συμφωνούν είναι η δική μας διαφωνία.
Μιχάλης Μαμάκος
Με αφορμή τη συνάντηση στο Δημαρχείο των επικεφαλής των παρατάξεων με τον δήμαρχο Μυτιλήνης Στρ. Κύτελη με θέμα τη διαμορφωθείσα κατάσταση μετά τη φωτιά στο ΚΥΤ της Μόριας , η παράταξη «Αλλάζουμε τον τόπο μας» σημειώνει:
Μετά τα όσα τραγικά διαδραματίζονται στη Μυτιλήνη, σε συνέχεια της καταστροφικής πυρκαγιάς στο ΚΥΤ της Μόριας, με τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στο δρόμο και τον αποκλεισμό της ευρύτερης περιοχής του Καρά Τεπέ από κάθε δραστηριότητα, χθες Δευτέρα το πρωί ο επικεφαλής της παράταξης «Αλλάζουμε τον τόπο μας» Μιχ, Μαμάκος πήρε την πρωτοβουλία να επικοινωνήσει , τόσο με τον Περιφερειάρχη Κ. Μουτζούρη , όσο και τον δήμαρχο Μυτιλήνης Στρ. Κύτελη, από τον οποίο ζήτησε να γίνει συνάντηση των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων προκειμένου να συζητήσουν για την κατάσταση που διαμορφώνεται. Ο δήμαρχος έκανε αποδεκτή την πρόταση του και σήμερα στις 11 το πρωί πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο η εν λόγω συνάντηση. Στην τοποθέτησή του ο Μιχ. Μαμάκος αφού σημείωσε ότι αυτή η εκρηκτική κατάσταση με το μεταναστευτικό και τις εικόνες που μεταδίδονται από τα κεντρικά μέσα ενημέρωσης , αλλά και τα διεθνή, δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο, γιατί δυσφημεί το νησί μας , υπογράμμισε την ανάγκη πρωτοβουλιών και από μέρους των τοπικών αρχών, προκειμένου να υπάρξει εκτόνωση και ομαλοποίηση πριν είναι αργά. Η αναστάτωση αυτή στην τοπική κοινωνία δεν μπορεί να συνεχιστεί, γιατί σε τελική ανάλυση την πληρώνει το ίδιο το νησί και οι κάτοικοι του.
Τώρα είναι η ευκαιρία να δρομολογηθούν οι αναγκαίες κινήσεις που θα δίνουν οριστική λύση στο πρόβλημα που ταλανίζει τα τελευταία χρόνια το νησί μας. Με δεδομένη και την ευαισθητοποίηση και της Κομισιόν και τις δηλώσεις κορυφαίων ευρωπαίων ηγετών, τώρα είναι η ώρα και οι τοπικές αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους , χωρίς λαϊκισμούς και μικροπολιτικές λογικές, και σε συνεννόηση με την κυβέρνηση που έχει την αρμοδιότητα και την ευθύνη της διαχείρισης του όλου εγχειρήματος με τους χιλιάδες περιφερόμενους πρόσφυγες και μετανάστες, που βρίσκεται σε εξέλιξη, να αναζητήσουν από κοινού την ομαλοποίηση της κατάστασης με συγκεκριμένες δεσμεύσεις που θα πρέπει να έχουν επίσημο χαρακτήρα και θα τηρηθούν χρονικά, ώστε σε σύντομο χρόνο και πάντως πριν το χειμώνα, να υπάρξει δραστική αποσυμφόρηση με την αναχώρηση από το νησί μεγάλου αριθμού μεταναστών. Στη λογική αυτή η πρόταση που κατέθεσε σήμερα στη συνάντηση στο Δημαρχείο, ο επικεφαλής της παράταξης μας Μιχ. Μαμάκος, για τη δημιουργίας ενός νέου Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης, που σε καμιά περίπτωση δεν θα παραπέμπει στο αίσχος της Μόριας, που άλλωστε είναι υποχρέωση της χώρας μας και το οποίο όπως λέχθηκε και στη πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της Ε.Ε. Μαργ. Σχινά, θα λειτουργήσει και με την εποπτεία της Κομισιόν, μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε να καταστεί απολύτως διαχειρίσιμη η κατάσταση , χωρίς τις εντάσεις που εδώ και χρόνια βιώνουμε. Η πρότασή μας αυτή, με τις όποιες διαφοροποιήσεις, φαίνεται να βρίσκει κατ΄αρχήν ευήκοα ώτα και στις άλλες παρατάξεις , αλλά και στη δημοτική αρχή, ώστε με συναίνεση και συντονισμένα να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση να αναλάβει τις δικές της δεσμεύσεις που να αλλάζουν το κλίμα και να δρομολογούν οριστική λύση . Εμείς ως παράταξη θα αναλάβουμε τις δικές μας ευθύνες και με υπευθυνότητα θα συμβάλλουμε ώστε αυτή η έκρυθμη κατάσταση που διαταράσσει την κοινωνική συνοχή να πάρει επιτέλους τέλος. Θέλουμε να ελπίζουμε και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και παράγοντες θα δείξουν την αναγκαία υπευθυνότητα για να μη χαθεί η ευκαιρία να βρεθεί επιτέλους λύση για το μεταναστευτικό πρόβλημα που απασχολεί το νησί μας.