Skip to main content
|

"Ήρθε η ώρα να βγάλουμε το κεφάλι μας από την άμμο"

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'

Το κρούσμα στη Μόρια ήταν αναμενόμενο. Το περιμέναμε και το φοβόμασταν όλοι οι πολίτες της Λέσβου. Ήταν μόνο θέμα χρόνο όταν υπάρχει συνωστισμός χιλιάδων ατόμων και πρακτικά ανύπαρκτες δυνατότητες για τη τήρηση των ελάχιστων μέτρων υγείας και προφύλαξης.

Πρέπει να είσαι στραβός και κουφός για να σε εκπλήξει.

 

Δεν είναι μόνο η  κατάσταση στη Μόρια βέβαια, όταν στο υπόλοιπο νησί της Λέσβου υπάρχουν ήδη δεκάδες διαπιστωμένα κρούσματα και πέντε θάνατοι τις τελευταίες μέρες. Και όμως για την Περιφέρεια δεν φαίνεται να συντρέχει λόγος να παρέμβει

Με μια λιτή ανακοίνωση ο Περιφερειάρχης μας ανακοίνωσε ότι «βρίσκεται σε επαγρύπνηση» σε ότι αφορά το κρούσμα στη Μόρια.

Τι ακριβώς σημαίνει αυτό κύριε Μουτζούρη; Τι σημαίνει αυτό για τον φορέα που έχει την άμεση αρμοδιότητα για τον αντιπεριφερειάρχη στον τομέα της Δημόσιας Υγείας και καθώς και τον  Ειδικό Συντονιστή στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας;

Τι σημαίνει βρίσκεστε σε επαγρύπνηση.

 

Γιατί για μας δεν σημαίνει πολλά από την μέχρι τώρα στάση σας.

 

Η έλλειψη σχεδιασμού στη δημόσια υγεία και όχι μόνο, είναι απόλυτα εμφανής, αφού κυριαρχεί το «βλέποντας και κάνοντας».

 

Είναι αναγνωρισμένη από όλους τους συνετούς πολίτες πλέον η απουσία της Περιφερειακής Αρχής από τις αγωνίες της τοπικής κοινωνίας. Εγκλωβισμένη στην άποψη «φέρ’ τε πίσω τα νησιά μας» -που ξαναέκανε την εμφάνιση της στη πρόσοψη του κτιρίου της Περιφέρειας-, αγνοεί ότι χάνονται οι ζωές μας και με δική της ευθύνη.

 

Η Περιφερειακή Αρχή δεν κινήθηκε σε καμία φάση ώστε να υπάρξουν προληπτικά μέτρα και να μειωθούν οι πιθανότητες εξάπλωσης της πανδημίας, αλλά και να ετοιμαστεί το σύστημα ώστε να αντέξει όταν οι εξελίξεις θα έφταναν εδώ. Σαν να μην το περίμεναν να συμβεί ποτέ. Μια εγκληματική αφέλεια ασυγχώρητη σε ένα όργανο ευθύνης.

 

Αυτό υπονοεί άλλωστε η δήλωση του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου που αναφέρεται στην ανάγκη για σύσταση Συντονιστικής Επιτροπής και για εξατομικευμένες πολιτικές και στρατηγικές, ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν σε κάθε τόπο. Και δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου και Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Προβέντζας «αγνόησε» τη Περιφέρεια στη πρόταση του για συντονιστικό.

 

Όταν έξι μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας δεν υπάρχει ούτε σχέδιο, ούτε συντονιστικό όργανο. Εμείς ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ το είχαμε ζητήσει σε μια συνάντηση με τους επικεφαλής των παρατάξεων κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού. Κανείς δεν μας άκουσε. Η μόνη αντίδραση της Περιφερειακής Αρχής ήταν να ιδρύσει τότε τα μικρά ιατρεία έξω από τα ΚΥΤ των τριών νησιών, αξιοποιώντας τα χρήματα του Υπουργείου.

Είχαμε χαιρετήσει την κίνηση ως θετική, αλλά επιμείναμε ότι είναι ανεπαρκής και δυστυχώς σήμερα δικαιωνόμαστε με τον χειρότερο τρόπο.

Όλοι γνωρίζουμε την δυσκολία να βρεθεί υγειονομικό προσωπικό για να την στελεχώσει, αλλά κάποιοι προτιμούν να διώξουν τους εθελοντές και τους ανθρώπους των ΜΚΟ για ιδεολογικούς λόγους και ……. ας  πάει και το παλιάμπελο, δηλαδή οι ζωές μας.

Ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ είχαμε θέσει από τον προηγούμενο Οκτώβριο την ανάγκη  καταγραφής και διεκδίκησης προς το Υπουργείο Υγείας των αναγκών για την στελέχωση των δομών υγείας, τονίζοντας της ειδικές συνθήκες της νησιωτικότητας που επικρατούν. Παράλληλα  ζητήσαμε από τη Περιφερειακή Αρχή να ετοιμάσει σχέδιο Δημόσιας Υγείας όπως όφειλε, ειδικά λόγω της παρουσίας του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού των προσφύγων.

Δέκα μήνες μετά - και με τη πανδημία στο δεύτερο κύμα εξάπλωσης να ξεπερνά σε κρούσματα και θανάτους το όσα συνέβησαν τη περασμένη άνοιξη -  βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν. Παρά το γεγονός ότι το θέμα το επαναφέρουμε πεισματικά ξανά και ξανά.

Τελικά στο πρόσφατο ΠΣ ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης παραδέχτηκε την αδυναμία παρέμβασης, αφού οι όποιοι κυβερνητικοί σχεδιασμοί, τόσο του υπουργείου Υγείας όσο και αυτού της Πολιτικής Προστασίας, τους αγνοούν. Επιπλέον μας ενημερώνει ότι η Περιφέρεια δεν έχει ακόμα αγοράσει τους μοριακούς αναλυτές που είχε ανακοινώσει για Λέσβο-Χίο και Σάμο καθώς περιμένουν χρήματα από το υπουργείο μετανάστευσης και ψάχνουν χρηματοδότηση κλπ.

 

Την ίδια στιγμή που ο κ. Περιφερειάρχης μας στερεί με τις πράξεις και τις παραλήψεις του τους μόνους συμμάχους που μας έχουν μείνει, υπονομεύοντας τις κινήσεις των άλλων φορέων που αποδεδειγμένα τόσο καιρό συνέβαλλαν στην αποσυμφόρηση του Νοσοκομείου και των άλλων δομών υγείας στη Μυτιλήνη.

 

Πιο συγκεκριμένα:

  • Σιώπησε όταν ο δήμαρχος Μυτιλήνης με το εξωφρενικό πρόστιμο που επέβαλε στη δομή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) οδηγώντας την σε κλείσιμο παρόλο που είχε εγκαινιάσει ο Υπουργός Μετανάστευσης.
  • Αντιτάχθηκε στη δημιουργία της δομής υγείας με χρηματοδότηση από την Ολλανδική Κυβέρνηση, ενώ θα έπρεπε να την έχει ζητήσει ο ίδιος, όπως προτείναμε από προεκλογικά ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ.
  • Όχι απλά σιώπησε, αλλά και υποστήριξε τους πολιτικούς του φίλους, που πετροβόλησαν την παιδιατρική κλινική των ΓΧΣ που βρισκόταν σε λειτουργία.

 

Η δικαιολογία; Ότι όλες αυτές είναι κινήσεις που τάχα επισημοποιούν τη Μόρια, όταν ο ίδιος την έχει επισημοποιήσει με τη δομή υγείας της Περιφέρειας που έφτιαξε.

 

Όλα αυτά δυστυχώς βοήθησαν ώστε να απασφαλιστεί η «υγειονομική βόμβα» της Μόριας. Τώρα λοιπόν ήρθε η ώρα να βγάλουμε το κεφάλι μας από την άμμο να σταματήσουν οι παλικαρισμοί και οι κορώνες για να μπορέσουμε να σώσουμε ότι σώζεται με την βοήθεια όλων. Η Συμπαράταξη Πολιτών θα βρίσκεται όπως πάντα στο πλευρό όλων των ανθρώπων του Βορείου Αιγαίου.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία