Πολιτική

11/02/2022 - 08:18

Καταπέλτης η Μαρία Κομνηνάκα για τη «λίστα Πέτσα»

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται το πόρισμα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στην Εξεταστική Επιτροπή για τη «λίστα Πέτσα», το οποίο επιβεβαίωσε για ακόμη μια φορά ότι αυτού του είδους οι Επιτροπές δεν μπορούν να ξεφύγουν από τους δεδομένους κάθε φορά συσχετισμούς και τις εκάστοτε πολιτικές σκοπιμότητες.

Το ΚΚΕ κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή το δικό του πόρισμα που αναδείκνυε ουσιαστικές πλευρές της υπόθεσης, όπως η σύμφυση επιχειρηματικών συμφερόντων με το αστικό κράτος και τα κόμματά του, που επιτρέπει την ανάπτυξη φαινομένων διαπλοκής.

Μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια, η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα επισήμανε: 

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας υπερψήφισε την πρόταση για τη συγκρότηση της Εξεταστικής Επιτροπής.

Συμφώνησε και συμφωνεί με την ανάγκη να διερευνηθεί στο σύνολό της η επιχείρηση πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, καθώς και το πώς πραγματικά κατασπαταλήθηκε το δημόσιο χρήμα και, μάλιστα, στην περίοδο της πανδημίας.

Γι’ αυτό τον λόγο προσήλθαμε και στις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής με σκοπό να συμβάλουμε όσο το δυνατόν περισσότερο στη διερεύνησή τους.

Αυτό σημαίνει ότι προσδοκούσαμε πως πράγματι μπορούσαμε να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα ουσιαστικής διερεύνησης της υπόθεσης;

Πρώτα και κύρια για την ενημέρωση του λαού, αλλά και για να αποδοθούν οι όποιες ευθύνες υπήρχαν;

Ούτε είχαμε τέτοιες προσδοκίες, πόσο μάλλον δεν τις καλλιεργήσαμε στον κόσμο.

Με πομπώδεις, κατά τη γνώμη μας δηλώσεις, που επέλεξαν άλλα κόμματα, για τη σπουδαιότητα, για τη δήθεν "τομή" που μπορεί να επιφέρει η για πρώτη φορά ενεργοποίηση του δικαιώματος της μειοψηφίας να συστήσει Εξεταστική Επιτροπή, με βάση την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση.

Δηλώσεις και προσδοκίες που διαψεύστηκαν πανηγυρικά.

Αφού σε κάθε περίπτωση τέτοιου είδους Επιτροπές δεν μπορούν να ξεφύγουν από τους δεδομένους κάθε φορά συσχετισμούς, άρα παραμένουν πολύ συγκεκριμένες οι δυνατότητές τους.

Τα όριά τους τελικά καθορίζονται από την εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία και τις εκάστοτε βέβαια πολιτικές σκοπιμότητες που επιχειρούν να εξυπηρετηθούν.

Βέβαια, ομολογούμε κι εμείς ότι αυτή τη φορά η ΝΔ πολύ γρήγορα επιβεβαίωσε αυτή μας την εκτίμηση.

Σε ένα βαθμό ήταν πρωτοφανής η απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας -η απαράδεκτη απόφαση- να αποκλείσει από τους προς εξέταση μάρτυρες τους αρμόδιους υπουργούς και άλλους πολιτικούς παράγοντες που προτάθηκαν και από το ΚΚΕ, αλλά και συνολικά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Και μάλιστα με ένα εντελώς σαθρό επιχείρημα ότι ο αρμόδιος υπουργός έχει εξαντλήσει την υποχρέωσή του να ενημερώσει για τα πεπραγμένα του μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, οπότε περισσεύει η υποχρέωσή του να καταθέσει ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής, προφανώς με την ιδιότητα του μάρτυρα.

Υποτιμώντας εντελώς και την ίδια τη λειτουργία της Εξεταστικής Επιτροπής.

Μια τέτοια μεθόδευση απέβλεπε προφανώς στην αποσιώπηση των όποιων πολιτικών ευθυνών.

Και φυσικά είχε ως αποτέλεσμα να εμποδίσει τη διερεύνηση της ουσίας των ελεγχόμενων πράξεων, εκφυλίζοντας στην πραγματικότητα και την όλη διαδικασία.

Πολύ περισσότερο όταν ακόμα και χρήσιμα έγγραφα που ζητήθηκαν και θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποδείξουν ένα μέρος των συνεννοήσεων που γινόντουσαν μεταξύ του υπουργείου και της αναθέτουσας αρχής δεν έφτασαν ποτέ στην Επιτροπή, με ευθύνη της κυβέρνησης.

Παρ' όλα αυτά η Επιτροπή συνέχισε ακάθεκτη και ολοκλήρωσε στο ''άψε σβήσε'' τις διαδικασίες της.

Κι ερχόμαστε σήμερα να συζητήσουμε, κατά το συνήθως συμβαίνον, ένα από τα γνωστά πορίσματα-σούπα, που στην πραγματικότητα, ακόμα κι αν αναδείκνυε ορισμένα υπαρκτά ζητήματα -που εν προκειμένω ούτε αυτό κάνει- δεν παύει να συγκαλύπτεται η ουσία της διαπλοκής που υπάρχει ανάμεσα στο πολιτικό σύστημα, στις κυβερνήσεις, τα αστικά κόμματα απ’ τη μία και από την άλλη στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, μέρος των οποίων είναι οι μεγαλοϊδιοκτήτες των Μέσων Ενημέρωσης.

Γι’ αυτό είναι μεγάλη η προθυμία όλων σας και η ευθιξία σας ενίοτε, να στήσετε τέτοιου είδους Επιτροπές, οι οποίες προσφέρουν βέβαια μπόλικη τροφή για αποπροσανατολισμό, άσφαιρους καυγάδες και μπόλικο σόου στις τηλεοράσεις.

Αντίθετα, αρνείστε να πάρετε ακόμα και στοιχειώδη μέτρα, που φυσικά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την ουσία του προβλήματος, που βρίσκεται ακριβώς σ’ αυτή τη σύμφυση των αστικών κυβερνήσεων με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, όμως μπορούσαν να καθορίσουν ορισμένους κανόνες διαφάνειας και αντικειμενικότητας.

Υπάρχουν ζητήματα που προέκυψαν από τη διαδικασία της Επιτροπής και που πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω; Κατά τη γνώμη μας, υπάρχουν.

- Πράγματι δεν εξηγήθηκαν ουσιαστικά τα κριτήρια με τα οποία έγινε η κατανομή της διαφημιστικής δαπάνης. Με αποτέλεσμα να παραμένουν αδικαιολόγητες κραυγαλέες διαφοροποιήσεις μεταξύ ορισμένων μέσων.

Η γενικόλογη αναφορά σε, αδιάψευστους δήθεν, αλγορίθμους δεν αναιρεί το γεγονός ότι τα κριτήρια που τον καθορίζουν παραμένουν άγνωστα στους ενδιαφερόμενους και ουσιαστικά αδύνατον να ελεγχθούν.

Πολύ περισσότερο όταν επιβεβαιώθηκε ότι στην επιλογή επέδρασαν καθοριστικά πολιτικές σκοπιμότητες, ανάλογα με την τοποθέτηση του κάθε Μέσου και υπήρχε η δυνατότητα τέτοιου είδους παρεμβάσεις να γίνουν από το υπουργείο.

Που κρατούσε και το μαχαίρι και το πεπόνι! Και τη δυνατότητα προτάσεων ΜΜΕ στην ανάδοχο εταιρεία, την οποία και αξιοποίησε και την αποκλειστική αρμοδιότητα έγκρισής τους.

Ουσιαστικά, η όλη διαδικασία για τους λόγους αυτούς είχε περισσότερο χαρακτήρα επιλεκτικής οικονομικής στήριξης στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, παρά την ίδια την ουσιαστική ενημέρωση του ελληνικού λαού.

Αυτή, λοιπόν, η αδυναμία ουσιαστικού ελέγχου της αντικειμενικότητας των κριτηρίων κατανομής της διαφημιστικής δαπάνης, που την αναγνωρίζετε τώρα όλοι και που αντικειμενικά διαμορφώνει ευνοϊκές συνθήκες για αδιαφανείς δοσοληψίες, αποδεικνύει και την ορθότητα και αναγκαιότητα της τροπολογίας που πρότεινε επανειλημμένα το ΚΚΕ, για να μπορεί να ελέγχεται η σχετική διαφημιστική δαπάνη με αυστηρούς διαφανείς κανόνες.

Δηλαδή τα ζητήματα που απασχολούν τη σημερινή Εξεταστική Επιτροπή -τα ζητήματα της λεγόμενης λίστας Πέτσα- θα μπορούσαν να έχουν λυθεί άμεσα αν είχατε κάνει δεκτή τη νομοθετική πρωτοβουλία του ΚΚΕ, την οποία στα δύο χρόνια έχουμε καταθέσει τρεις φορές.

Και σ’ αυτό είστε όλοι σας εκτεθειμένοι.

Γιατί η τροπολογία απορρίφθηκε πανηγυρικά και από τη ΝΔ, δεν στηρίχθηκε όμως ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ τα άλλα κόμματα, που σήμερα διαμαρτύρονται.

Η συγκεκριμένη τροπολογία προέβλεπε πρώτον, ότι τα μηνύματα που αφορούν την προστασία της δημόσιας υγείας, την προστασία από σοβαρό κίνδυνο - απειλή, όπως είναι μια πανδημία και την ενημέρωση του ελληνικού λαού, θα πρέπει να μεταδίδονται, να καταχωρίζονται ή να αναρτώνται ανάλογα με το μέσο, υποχρεωτικά και δωρεάν, σε όλα τα μέσα και όχι με όρους διαφημιστικής καμπάνιας.

Αυτό αν θέλετε καταρρίπτει και το σαθρό επιχείρημα που χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση, ότι δεν υπήρχε τέτοιο νομοθετικό πλαίσιο που να εξασφαλίζει τους όρους ώστε να προβάλλονται τα κοινωνικά μηνύματα με επάρκεια, σε ώρες υψηλής τηλεθέασης και ακροαματικότητας. Για να δικαιολογήσει ότι ούτε έστω κι αυτό το ανεπαρκές πλαίσιο των κοινωνικών μηνυμάτων δεν αξιοποιήθηκε.

Επιμείναμε και επιμένουμε σε αυτό το αίτημα, γιατί θεωρούμε πραγματικά απαράδεκτο και προκλητικό την ώρα που υπάρχει ένας τόσο σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, τελικά ο λαός, απ’ τη φορολογία του, να καλείται να πληρώσει για να ενημερωθεί για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να προστατευτεί από μια τέτοια απειλή.

Τι άλλο προέβλεπε η τροπολογία;

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, όπου χρειάζεται να υπάρχει διαφημιστική καμπάνια για την προβολή της δραστηριότητας υπουργείων ή άλλων εποπτευόμενων φορέων του Δημοσίου, αυτή να γίνεται όσο αυτό είναι δυνατόν με όρους διαφάνειας και με αντικειμενικά κριτήρια.

Χωρίς απαράδεκτους αποκλεισμούς, χωρίς επιδότηση ανύπαρκτων μέσων, διαμορφώνοντας ακριβώς τέτοιου είδους συνθήκες που παραπέμπουν ευθέως στη συναλλαγή.

Τρίτον, προβλεπόταν η δυνατότητα να δημοσιεύεται αναλυτικά το σύνολο της διαφημιστικής δαπάνης του υπουργείου ανά ποσό και ανά μέσο ενημέρωσης, μέσα σε δέκα ημέρες από την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων, καθώς επίσης να παραδίδεται σχετική κατάσταση και στην αρμόδια Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Να, λοιπόν, πώς θα μπορούσαν να εκλείψουν τέτοιου είδους φαινόμενα, όπως αυτά που αποτελούν αντικείμενο της σημερινής Επιτροπής.

Ακόμα προέβλεπε η συγκεκριμένη τροπολογία, για να καθίσταται ουσιαστικά εφαρμόσιμη, στην περίπτωση που δεν τηρούνταν οι παραπάνω όροι, να καθίστανται οι συμβάσεις άκυρες και να αναζητούνται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα τα ποσά που καταβλήθηκαν στα Μέσα Ενημέρωσης.

Ταυτόχρονα προβλέπονται και σχετικές ποινικές κυρώσεις για τους υπαιτίους.

Τέλος, η τροπολογία του ΚΚΕ προέβλεπε ταυτόχρονα μέσα σε προθεσμία τριών μηνών την υποχρεωτική κατάθεση στοιχείων ανατρέχοντας σε διάστημα δεκαετίας, δηλαδή τα χρόνια της κρίσης και των αυστηρών δημοσιονομικών περιορισμών, για να δούμε για αυτά τα δέκα έτη πού πήγαν τα χρήματα του ελληνικού λαού, σε ποιο μέσο και με ποια κριτήρια κατανεμήθηκαν.

Αυτό, αν θέλετε, αποδεικνύει και την υποκρισία της Νέας Δημοκρατίας. Αν πράγματι σας ενδιέφερε, κύριοι της ΝΔ, να διευρύνετε το αντικείμενο έρευνας της Επιτροπής και στην περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν υιοθετήσατε την πρόταση του ΚΚΕ; Για να έρθουν σε γνώση και του Κοινοβουλίου και φυσικά του ελληνικού λαού όλα αυτά τα στοιχεία και μάλιστα για την περίοδο όλης της προηγούμενης πολύπαθης δεκαετίας.

Όμως και κανένα από τα άλλα κόμματα που διεκδικούν τις κυβερνητικές καρέκλες δεν υποστηρίζει, ούτε πήρε ποτέ μια τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία.

Γιατί σας βολεύει αυτό το διάτρητο νομοθετικό πλαίσιο, που επιτρέπει να συντηρείται ένας αδιαφανής μηχανισμός σχέσεων και διαπλοκής με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ή με ένα μέρος αυτών. Ώστε να συνεχίζει απρόσκοπτα ο εξωραϊσμός της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής και ο μηχανισμός χειραγώγησης του ελληνικού λαού, που βέβαια επιτυγχάνεται με πολύ περισσότερα και λιγότερο προφανή άλλοτε μέσα.

Πολλές φορές, μάλιστα, δεν έχετε ανάγκη ούτε αυτό το ανεπαρκές νομοθετικό πλαίσιο για να κρατήσετε τα προσχήματα. Δημιουργείτε νέο. Με απόλυτη νομιμότητα και διαφάνεια η κυβέρνηση της ΝΔ χάρισε στους καναλάρχες μια ολόκληρη δόση απ’ αυτά που έπρεπε να καταβάλουν για τις άδειες.

Τη στιγμή που θυμάται το δημοσιονομικό εκτροχιασμό, κάθε φορά που πρέπει να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα Υγείας εν μέσω πανδημίας, να κάνει προσλήψεις στα σχολεία, να πάρει μέτρα ανακούφισης του λαϊκού εισοδήματος εν μέσω ακρίβειας.

Αντίστοιχα, σαθρό παραμένει, σε κάθε περίπτωση ανεπαρκές και το θεσμικό πλαίσιο στα ζητήματα των δημοσκοπικών εταιρειών. Που επιτρέπει κάτω από ένα πέπλο ασάφειας αρμοδιοτήτων, ακόμα και στις όποιες περιπτώσεις που καταγγέλλονται παράτυπες ή προβληματικές πολιτικού περιεχομένου δημοσκοπήσεις, να μην καταλήγει ο έλεγχος και στην επιβολή των αντίστοιχων κυρώσεων. Όπως αυτό προέκυψε συγκεκριμένα για την αδράνεια που έδειξε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης σε κραυγαλέες τέτοιες περιπτώσεις.

Όμως όσα αλήθεια σήμερα δικαιολογημένα ξενίζουν και προκαλούν εύλογα ερωτήματα σε σχέση με τα περιθώρια παρεμβάσεων και το εύφορο έδαφος που θα επέτρεπε να υπάρξουν πολιτικές σκοπιμότητες -στην περίπτωση των επίμαχων δημοσκοπήσεων της "Opinion Poll",  όταν την ίδια στιγμή ο ιδιοκτήτης της εταιρείας λάμβανε μέσω άλλης εταιρείας του συμβάσεις έργων με απευθείας αναθέσεις από το Δημόσιο, ύψους μάλιστα 270 χιλιάδων ευρώ- αναρωτιόμαστε υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που να εμποδίζει μια τέτοια παράλληλη επιχειρηματική δραστηριότητα, που να θέτει έστω στοιχειώδεις περιορισμούς και ρυθμιστικούς κανόνες στις δημοσκοπικές εταιρείες, λόγω ακριβώς της φύσης της δραστηριότητάς τους;

Κανένα απολύτως! Γιατί αυτό θα άγγιζε τα ιερά και τα όσια της ελευθερίας της επιχειρηματικής δράσης. Τα ιερά και τα όσια της ίδιας της καπιταλιστικής οικονομίας, στην οποία είναι όχι απλά συνήθης, αλλά και νόμιμη και επιβεβλημένη αυτή η σύμφυση επιχειρηματικών συμφερόντων με το αστικό κράτος.

Δεν έχετε όλοι σας Ευαγγέλιο αυτούς τους κανόνες λειτουργίας της καπιταλιστικής οικονομίας; Τώρα το ανακαλύψατε κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα πιο έμπειροι κύριοι του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ αυτό το έδαφος αδιαφάνειας και πολιτικών σκοπιμοτήτων;

Με το ένα χέρι ποτίζετε το εύφορο έδαφος για να καλλιεργούνται τα διάφορα φυντάνια της διαπλοκής και με τ’ άλλο καμώνεστε ότι το καθαρίζετε από τα ζιζάνια.

Φυσικά, δεν έχουμε την παραμικρή αυταπάτη ότι τα ζητήματα αυτά μπορούν να φωτιστούν στο σύνολό τους στο πλαίσιο μιας Εξεταστικής Επιτροπής.

Όμως και στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι βέβαιο και χωρίς αμφιβολία προέκυψαν τουλάχιστον πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης και της κυβερνητικής πλειοψηφίας τόσο όσον αφορά τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή, όσο και για την ουσία των ερευνών των πράξεων αυτής.

Η έκταση και η βαρύτητα αυτών των ευθυνών θεωρούμε ως ΚΚΕ ότι χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης, παίρνοντας υπόψη και τις συνθήκες των εργασιών της Επιτροπής που δεν επέτρεψαν την ουσιαστική και σε βάθος έρευνα για το σύνολο των καταγγελλόμενων πράξεων».

Μοιράσου το άρθρο!