Skip to main content
|

Κατάθεση ερωτήσεων Τέρενς Κουίκ για Πύλη Εισόδου και Δ.Ο.Υ Λέσβου

Κατάθεση ερωτήσεων Τέρενς Κουίκ για Πύλη Εισόδου και Δ.Ο.Υ Λέσβου
Κατάθεση ερωτήσεων Τέρενς Κουίκ για Πύλη Εισόδου και Δ.Ο.Υ Λέσβου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
5'
Λέξεις Κλειδιά :
Κουίκ Τέρενς

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ ο οποίος... έχει υπό την βουλευτική του εποπτεία και την Εκλογική Περιφέρεια της Λέσβου, κατέθεσε σήμερα Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012 δύο Ερωτήσεις σχετικές με τη Λέσβο.

 
Η μία Ερώτηση αφορά Δεύτερη Πύλη Εισόδου στη Λέσβο, συγκεκριμένα στην Πέτρα, πάγιο αίτημα των τοπικών φορέων, που θα συμβάλλει πολύ αποφασιστικά στην τουριστική προώθηση της περιοχής και η δεύτερη αφορά στο σχέδιο Δ.Ο.Υ. - Καλλικράτης, που κλείνει σταδιακά όλες τις Εφορίες στο νησί, με σοβαρότατες επιπτώσεις στη λειτουργία και των επιχειρηματιών και των κατοίκων, ενός τεράστιου σε μέγεθος νησιού που πάνω απ' όλα έχει και πολύ κακό οδικό δίκτυο. 
 
Και οι δύο Ερωτήσεις, κατατέθηκαν μετά από συνεργασία με τον επικεφαλής Πολιτευτή και τέως Βουλευτή των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Σπύρο Γαληνό, ο οποίος για τα θέματα αυτά, όπως και για τον Αυτοδιοικητικό Καλλικράτη, είχε κάνει πολλές κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις κατά το παρελθόν.
 

 

Για ΔΟΥ 
 
Προς Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα:
 
Την ώρα που το Υπουργείο Εσωτερικών, μετά από Ερώτηση που κατέθεσα πρόσφατα στη Βουλή, μου απαντά ότι αποδέχεται ότι πρέπει να επανασχεδιασθεί χωροταξικά ο Καλλικράτης στο «νησί-Δήμο» της Λέσβου, το Υπουργείο Οικονομικών πράττει ακριβώς το αντίθετο. 
 
Σε πιστή εφαρμογή των μνημονιακών απαιτήσεων της τροϊκανής παρέας του Πωλ Τόμσεν, ο σημερινός Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ακολουθώντας «επάξια» τα βήματα του προκατόχου του Ευάγγελου Βενιζέλου, εννοεί με ανυποχώρητο πείσμα να εφαρμόσει τον απόλυτο ΔΟΥ - Καλλικράτη στο νησί της Λέσβου συγχωνεύοντας τις εφορίες σε μία, με έδρα τη Μυτιλήνη. 
 
Μετά την κατάργηση των Εφοριών Πλωμαρίου και Μήθυμνας, τώρα έρχεται και η σειρά της Δ.Ο.Υ. Καλλονής. 
 
Είναι προφανές ότι ο κάθε κ. Στουρνάρας, στο μνημονιακό μικρόκοσμο που ζει, δεν αντιλαμβάνεται τις συνθήκες σε ένα νησί και μάλιστα της τεράστιας έκτασης της Λέσβου. Ένα νησί, όπου πάνω απ’ όλα, το οδικό δίκτυο δεν επιτρέπει ούτε τις εύκολες ούτε και τις γρήγορες μετακινήσεις. Και προφανώς, τον αφήνει αδιάφορο το γεγονός ότι με αυτές τις μνημονιακές αποφάσεις του, πολλαπλασιάζοντας τις μετακινήσεις των κατοίκων της Λέσβου, εξαιτίας του οδικού δικτύου πολλαπλασιάζει και τις πιθανότητες για τροχαία ατυχήματα, που τις περισσότερες φορές στο νησί είναι και θανατηφόρα. 
 
Επιπλέον, είναι εμφανές ότι ο μνημονιακός κ. Στουρνάρας δεν αντιλαμβάνεται ότι είναι μεγαλύτερο το κόστος από τις χαμένες εργατοώρες, (αφού π.χ. ο μετακινούμενος από Μήθυμνα προς Μυτιλήνη θα χάσει τουλάχιστον ένα μεροκάματο), σε σχέση με το κόστος της διατήρησης των τοπικών Εφοριών με μία στελέχωση, που θα είναι μικρή και αποτελεσματική. 
 
Με βάση τα ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός: 
 
1.Ποιο είναι το τελικό σχέδιο για τις Δ.Ο.Υ. στη Λέσβο; 
 
2. Γιατί ο ίδιος δεν κάνει το αυτονόητο; Δηλαδή να πάει μέχρι το νησί, να μιλήσει με όλους τους φορείς, των επαγγελματιών και της Αυτοδιοίκησης, προτού να πάρει τις τελικές αποφάσεις; 
 
3. Μέχρι πότε σε αυτό τον τόπο οι Υπουργοί θα αντιμετωπίζουν τα νησιά σαν να είναι τηλεκατευθυνόμενα παιχνίδια; Δηλαδή να αποφασίζουν για τις κινήσεις τους από μακριά λες και ζουν σε άλλη χώρα; 
 
4. Ποιός είναι ο τελικός σκοπός του Υπουργείου Οικονομικών; Ζήλεψε τη δόξα Ραγκούση και θα καταλήξει στο «κάθε νησί και μία ΔΟΥ»;
 
Για Πύλη Εισόδου
 
ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΩΣΤΗ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗ 
 
ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΗΜ. ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΝΙΚΟ ΔΕΝΔΙΑ 
 
ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ
 
Ο τουρισμός αποτελεί για την τοπική οικονομία έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες ανάπτυξης και εισροής εσόδων. Η συνεισφορά του τουρισμού στην οικονομία και απασχόληση της ευρύτερης περιοχής Μολύβου – Πέτρας της Λέσβου, καταλαμβάνει το 70% στο σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων της περιοχής. 
 
Σε ότι αφορά στις κρουαζιέρες και στον ιστιοπλοϊκό και σκαφάτο τουρισμό, το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που ζητούν να ελλιμενιστούν στη συγκεκριμένη περιοχή είτε είναι Τούρκοι είτε επισκέπτες Βαλκανικών χωρών και Ρώσοι οι οποίοι κατεβαίνοντας από την Κωνσταντινούπολη συναντούν σε ευθεία σχεδόν γραμμή τον Μόλυβο και την Πέτρα, χωρίς να χρειάζεται να αλλάζουν την πορεία τους. Αυτή η θέση εξ άλλου αποτέλεσε τον βασικό παράγοντα ώστε η περιοχή Μήθυμνας να αποτελεί τον διαμετακομιστικό κόμβο με την Ανατολή, την Ρωσία και την Αίγυπτο κατά το παρελθόν. 
 
Καθώς η ζήτηση για υπηρεσίες μαρίνων και πυλών εισόδου αυξάνεται, ομοίως διευρύνονται και οι ευκαιρίες για επενδύσεις στον συγκεκριμένο τουριστικό κλάδο. 
 
Σύμφωνα με υπόμνημα που μου κατέθεσε ο «Φορέας Τουρισμού Μήθυμνας»: 
 
«Το λιμάνι της Πέτρας αποτελεί τον ιδανικό τόπο χωροθέτησης μιας δεύτερης Πύλης εισόδου για το ΒΔ τμήμα της Λέσβου. Σημαντικοί παράγοντες γι΄ αυτό είναι ότι: 
 
1. Η ευρύτερη περιοχή του Μολύβου από την δεκαετία του 60 μέχρι και σήμερα δέχεται το 80% του συνολικού τουρισμού του νησιού, με ότι αυτό σημαίνει για την οικονομία, την απασχόληση και την ανάπτυξη του τόπου συνολικά, την Μυτιλήνης συμπεριλαμβανομένης. 
 
2. Στα όριά της περιλαμβάνει την περιοχή natura 2000 του ορεινού όγκου του Λεπετύμνου και σε απόσταση μισής ώρας την περιοχή του απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου και των υγροτόπων Καλλονής δύο από τις σημαντικότερες περιοχές natura 2000 ολόκληρης της Ελλάδας. Περιλαμβάνει τρεις διατηρητέους - παραδοσιακούς οικισμούς και πολλές περιοχές εξαιρετικού κάλλους. 
 
3. Το 85% του πρακτορευμένου τουρισμού που διανέμεται στο σύνολο της Λέσβου διακινείται και διανέμεται από τα τουριστικά πρακτορεία του Μολύβου. 
 
4. Το λιμάνι της Πέτρας έχει καθορισμένο «αιγιαλό και παραλία». 
 
5. Έχει το απαιτούμενο βάθος ώστε να μπορούν να προσεγγίσουν με ασφάλεια κρουαζιερόπλοια και σκάφη. 
 
6. Αποτελεί εδώ και χρόνια τον Βόρειο πυλώνα εισόδου εμπορευμάτων προς το Β.Δ. κομμάτι του νησιού καθώς από την Πέτρα εξυπηρετούνται οι όποιες εξαγωγικές δραστηριότητες (αλάτι, περλίτης κ.λ.π.) αλλά και οι εισαγωγές κυρίως οικοδομικών υλικών (τσιμέντα, κεραμίδια, τούβλα κ.λ.π.). 
 
7. Μπορεί να φιλοξενήσει έως και 70 σκάφη ημερησίως με τις υπάρχουσες υποδομές (προσέγγιση, νερό, φως κ.λ.π.) όπως έχει διαπιστωθεί κατά την φιλοξενία της Regatta Αιγαίου που έχουμε φιλοξενήσει στον Μόλυβο και στην Πέτρα επανειλημμένως. 
 
8. Υπάρχει μεγάλος μόλος αλλά και χερσαία ζώνη ικανή να φιλοξενήσει, με μικρό κόστος στην αρχική φάση με λυόμενες κτιριακές εγκαταστάσεις τις απαραίτητες υποδομές. 
 
9. Η προσέγγιση στο λιμάνι της Πέτρας μειώνει δραστικά την απόσταση που χρειάζεται να διανύσει ο τουρίστας, ιδίως από τα απέναντι παράλια (Αϊβαλί, Αδραμύττι Ακτσάϊ, Σμύρνη κ.λ.π. Αρκεί να αναφερθεί ότι, ενώ η απόσταση για να φτάσει ο ιδιοκτήτης σκάφους τουρίστας από τα απέναντι παράλια στο λιμάνι της Πέτρας είναι 25 μίλια αναγκάζεται, για να πάρει άδεια εισόδου από την Μυτιλήνη και να επισκεφθεί την κατ’ εξοχήν τουριστική περιοχή του Μολύβου, να διανύσει 125 μίλια. Αυτό καθιστά το νησί μη ανταγωνιστικό, δαπανηρό και μη επιλέξιμο προορισμό. 
 
10. Η δημιουργία της δεύτερης Πύλης εισόδου ανοίγει τον δρόμο για μια επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με επισκέπτες τριημέρου από τα απέναντι παράλια ώστε να μπορέσει σταδιακά να επεκταθεί σε δωδεκάμηνη βάση. 
 
11. Η μεγέθυνση της τουριστικής οικονομίας στην ακριτική περιοχή του Μολύβου και του Β.Δ. τμήματος της Λέσβου,, εν μέσω κρίσης, αποτελεί την σημαντικότερη παράμετρο για την διατήρηση και άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τον τουρισμό από την παραγωγή προϊόντων έως την οικοδομή και επομένως την απασχόληση. 
 
12. Αυτή η τουριστική μεγέθυνση θα έχει τα μέγιστα οφέλη στην απασχόληση και στην παραμονή των νέων ανθρώπων και των επιχειρηματιών στην ακριτική περιοχή όχι μόνο του Μολύβου και της Πέτρας αλλά ολόκληρου του νησιού. 
 
13. Η τουριστική δυναμική που αναπτύσσεται για έναν θαλάσσιο τουρισμό σκαφών και κρουαζιέρας για να μπορέσει να εξυπηρετηθεί έχει απόλυτη ανάγκη από μια νέα πύλη εισόδου στο λιμάνι της Πέτρας». 
 
Με βάση τα ανωτέρω, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί: 
 
Θα ανταποκριθούν στο αίτημα του «Φορέα Τουρισμού Μήθυμνας» που εκπροσωπεί το ΣΥΝΟΛΟ των επαγγελματιών της περιοχής, αλλά και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για δημιουργία Πύλης Εισόδου στη Πέτρα Λέσβου; 
 
Ο ερωτών Βουλευτής 
 
Τέρενς Νικόλαος Κουίκ

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία