Πολιτική

08/04/2020 - 11:46

Κίνδυνος να χαθούν 10 έργα της Λέσβου ενταγμένα στο πρόγραμμα "Φιλόδημος" - Ανακοίνωση από την "Πυξίδα"

Φιλόδημος SOS!!!! Επειδή ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται! ΑΜΕΣΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΧΑΘΟΥΝ 10 ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΝΤΑΓΜΕΝΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ!

Με δημόσια παρέμβασή μας τον περασμένο Δεκέμβριο είχαμε ήδη αποκαλύψει, ότι ο Υπουργός εσωτερικών σκοπεύει να καταργήσει το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» και ουσιαστικά να θέσει σε διαδικασία απένταξης 502 έργα σε όλη την Ελλάδα 10 εκ των οποίων αφορούν τη Λέσβο.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τα παρακάτω έργα:

1. Το έργο της ΔΕΥΑΛ «Αποχέτευση και Επεξεργασία Λυμάτων των οικισμών της Νότιας περιοχής Δ.Ε. Μυτιλήνης» με χρηματοδότηση 5.000.000 ευρώ, με απόφαση ένταξης Α.Π.41739 /30-05-2019 Υπουργού Εσωτερικών Α. Χαρίτση, ύστερα από αιτήματα της προηγούμενης Δημοτικής αρχής και του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΛ.

2. Προμήθεια μηχανημάτων έργων με χρηματοδότηση 580.320

3. Εξοπλισμός και αναβάθμιση παιδικών χαρών με χρηματοδότηση 350.000 ευρώ.

4. Επισκευή συντήρηση σχολικών κτιρίων με χρηματοδότηση 550.000 ευρώ.

5. Εργασίες αναβάθμισης και επισκευής Δημοτικού Γηπέδου Αγιάσου με χρηματοδότηση 588.283. ευρώ.

6. Χρηματοδότηση 2.587.000 ευρώ για την ενίσχυση των δύο νέων δήμων της Λέσβου (για τα οποία πρέπει να υποβληθούν προτάσεις από τους δύο Δήμους)

7. Χρηματοδότηση 1.000.000 για την ενίσχυση των 12 νέων Δήμων που δημιουργήθηκαν με τον νόμο 4.600 το Μάρτιο του 2019.(πρέπει να υποβληθούν προτάσεις από τους Δήμους)

8. Χρηματοδότηση για καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

9. Χρηματοδότηση πυροπροστασίας Σχολικών Μονάδων

10. Χρηματοδότηση για ράμπες και χώρους υγιεινής για πρόσβαση και εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ σε Σχολικές Μονάδες.

Για το ίδιο θέμα είχαμε καταθέσει ερώτημα  και ψήφισμα στο Δημοτικό Συμβούλιο καλώντας το Δήμαρχο και τους Δημοτικούς Συμβούλους να ζητήσουμε από τον Υπουργό την απόσυρση του σχεδίου του για κατάργηση του «ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ»

Ο Δήμαρχος δεν δέχτηκε να μπει σε ψηφοφορία το ψήφισμα γιατί όπως μας είπε είχε προφορική διαβεβαίωση από τον κ. Θεοδωρικάκο ότι τίποτε δεν θα αλλάξει με το ΦΙΛΟΔΗΜΟ.

Τελικά ο Υπουργός εσωτερικών με μια θλιβερή ενέργεια, εκμεταλλευόμενος  τις  έκτακτες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, λόγω Κορωναιού, αντικατέστησε το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» (όπου οι εντάξεις έργων είχαν γίνει με αδιάβλητες διαδικασίες σε συνεργασία Υπουργείου και ΚΕΔΕ) με ένα νέο πρόγραμμα ελεγχόμενο από τον προσωπικό του κυβερνητικό μηχανισμό, ώστε να είναι απόλυτα ρουσφετολογικό και να  εδραιώνει τις πελατειακές σχέσεις. Επί υπουργίας Θεοδωρικάκου λοιπόν οι εκλεγμένοι αιρετοί και έργα θα πρέπει πριν από όλα να περάσουν από το γραφείο του.

Στην αντικατάσταση από τον Υπουργό Εσωτερικών του προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ», με αδιαφανείς διαδικασίες «έκτακτης ανάγκης» αντέδρασαν Δήμαρχοι του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, που εκλέχθηκαν με τη στήριξη της ΝΔ.

Επιπλέον γίνεται από όλους μας αντιληπτό πως η ματαίωση έργων, ιδιαίτερα στα νησιά μας, θα αυξήσει την ανεργία που ήδη βρίσκεται σε άνοδο λόγω και των έκτακτων μέτρων για το Κορωναιό .

Καλούμε λοιπόν τη Δημοτική αρχή και όλες τις παρατάξεις να αξιώσουμε να μη γίνει καμία απένταξη έργου, που όπως αναφέραμε είναι απολύτως απαραίτητα για το νησί μας.

Ιδιαίτερα δε για τα αποχετευτικά δίκτυα βιολογικού καθαρισμού Νοτίων Προαστίων Μυτιλήνης, η απένταξή τους θα σημαίνει τη ματαίωσή του για πολλά χρόνια εις βάρος των χιλιάδων συντοπιτών μας, κατοίκων Βαρειάς, Ακρωτηρίου, Αγίας Μαρίνας, Βίγλας, Νεάπολης, Πληγωνίου, Αεροδρομίου, Κρατήγου, που θα συνεχίσουν να πληρώνουν για εκκενώσεις βόθρων ενώθα συνεχιστεί η επιβάρυνση των παραλιών μας.

 

ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

ΑΝΔΡΕΑΔΕΛΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

ΖΕΡΒΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΜΑΛΛΙΑΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΧΙΩΤΕΛΛΗ ΕΡΙΦΥΛΗ

Μοιράσου το άρθρο!