Skip to main content
|

Κτηνοτρόφοι της Λέσβου δεν έλαβαν το ποιοτικό παρακράτημα - Αναφορά Γιάννη Μπουρνού στη Βουλή

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Αναφορά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Βορίδη υπέβαλε προς κατάθεση ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπουρνούς, ανταποκρινόμενος άμεσα σε σχετική επιστολή που έλαβε σήμερα από τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς Μεσοτόπου, Στύψης και Πέτρας.

Στην αναφορά του ο κ. Μπουρνούς ζητά από τον Υπουργό να εισακουστεί το αίτημα των κτηνοτρόφων που διέθεσαν το γάλα τους εκτός νησιού, για την καταβολή του ποιοτικού παρακρατήματος για το 2018 από εθνικούς πόρους. Επίσης, τονίζει την ανάγκη άμεσης πίεσης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τροποποίηση του Προγράμματος Μικρών Νησιών Αιγαίου, ώστε από την επόμενη χρονιά να δίνεται η σχετική ενίσχυση σε όλους τους κτηνοτρόφους του νησιού μας.

Μεταξύ άλλων, αναφέρει:
“Μέχρι σήμερα, η ενίσχυση αυτή δίνεται μόνο σε κτηνοτρόφους που διαθέτουν το γάλα τους σε τυροκομεία εντός της νήσου Λέσβου. Στη Λέσβο όμως, υπάρχουν παραγωγοί που αδυνατούν να διαθέσουν το γάλα τους σε τυροκομεία εντός νησιού  και αναγκάζονται να το στέλνουν σε μονάδες μεταποίησης της ηπειρωτικής χώρας, χάνοντας την ενίσχυση αυτή, την ίδια στιγμή που επιβαρύνονται με υψηλά μεταφορικά κόστη. Ας μην ξεχνάμε, ότι ο Νομός Λέσβος είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πρόβειου γάλακτος (υπολειπόμενος μόνο της Λάρισας και της Αιτωλοακαρνανίας).


Στις 31/7/2018 οι ελληνικές αρχές υπέβαλαν το αίτημα αυτό στην Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με στόχο η ενίσχυση να δινόταν σε όλους εντός του 2019.  


Δυστυχώς, οι αναγκαίες διαδικασίες δεν προχώρησαν, ενώ και η δέσμευση της απελθούσας πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ για καταβολή της ενίσχυσης φέτος από εθνικούς πόρους με την μορφή de minimis δεν πραγματοποιήθηκε, λόγω της προκήρυξης των πρόωρων εθνικών εκλογών. Οι κτηνοτρόφοι ζητούν για φέτος την παροχή της ενίσχυσης για την παραγωγή του 2018 με τη μορφή αυτή, έως ότου τελεσφορήσει ο διάλογος του ΥΠΑΑΤ με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μόνιμη τροποποίηση του ΠΜΝΑ.
Καλούμε τον κ. Υπουργό να εξετάσει σοβαρά το αίτημα των Αγροτικών Συνεταιρισμών του νησιού μας, που προκύπτει μέσα από ένα πραγματικό πρόβλημα και γι αυτό απαιτεί μια σύννομη και δίκαιη επίλυση.


Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι, προκειμένου να εξετάσει εγκαίρως η αρμόδια Γενική Διεύθυνση Γεωργίας & Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το αίτημα για τροποποίηση του Προγράμματος ΜΝΑ και απόδοση της ενίσχυσης το 2020, το αίτημα αυτό πρέπει να κατατεθεί από την αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Πολιτικής, Τεκμηρίωσης & Διεθνών Σχέσεων της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΥΠΑΑΤ ως τις 31/07/2019”. 

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία