Κύτελης-Μαμάκος-Ζαφειρίου βλέπουν προσδοκίες στο νέο ΚΥΤ μεταναστών που θα δημιουργηθεί στη Λέσβο
Το μνημόνιο συνεργασίας που συνυπέγραψαν η ελληνική κυβέρνηση και η Κομισιόν για τη δημιουργία νέου ΚΥΤ εκτός κατοικημένης περιοχής της Λέσβου, αποτελεί χωρίς καμιά αμφιβολία μια θετική εξέλιξη, που μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην ομαλοποίηση του μεταναστευτικού στο νησί μας, μετά από την πενταετή και πλέον ταλαιπωρία που έχει υποστεί.
Η δημιουργία του νέου ΚΥΤ αποτελεί επιβεβλημένη λύση και αποφασιστικό βήμα, υπό τις παρούσες συνθήκες, προκειμένου η διαχείριση του μεταναστευτικού στο νησί μας να καταστεί απολύτως ασφαλής και ελεγχόμενη, σε αντίθεση με τις ανεξέλεγκτες και απαράδεκτες καταστάσεις που βιώσαμε τα προηγούμενα χρόνια.
Γι’ αυτό και χαιρετίζουμε τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την Ε.Ε. για τη δημιουργία πρότυπου κέντρου υποδοχής στη Λέσβο και σε περιοχή εκτός αστικού ιστού, γιατί δημιουργεί προσδοκίες ότι μετά από την πενταετή αυτή ταλαιπωρία διαφαίνεται φως στον ορίζοντα, ότι το νησί μας μπορεί να μπει επιτέλους σε μια κανονικότητα αλλάζοντας σελίδα.
Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι εξελίξεις που δρομολογεί η παραπάνω συμφωνία είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί για το νησί και δηλώνουμε αποφασισμένοι να συμβάλουμε με όλες τις δυνάμεις μας, προκειμένου να τηρηθούν όλες οι δεσμεύσεις των κυβερνητικών και ευρωπαίων παραγόντων, που μεταξύ άλλων έχουν δεσμευτεί για τη πλήρη αποσυμφόρηση του νησιού μας από τους ήδη φιλοξενούμενους σε αυτό, το κλείσιμο όλων των διάσπαρτων δομών και προπαντός της προσωρινής δομής στο Καρά Τεπέ, καθώς και του τερματισμού της φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών σε σπίτια της Μυτιλήνης και των χωριών. Παράλληλα με τη δημιουργία του νέου ΚΥΤ, η κυβέρνηση και η Ε.Ε. οφείλουν να τηρήσουν και τις δεσμεύσεις τους για στήριξη της τοπικής κοινωνίας, αποκαθιστώντας τις δυσμενείς επιπτώσεις που είχε και έχει το μεταναστευτικό στο νησί μας. Για τη τήρηση αυτών των δεσμεύσεων είμαστε αποφασισμένοι να πιέσουμε προς κάθε κατεύθυνση ώστε να μη μείνουν στα λόγια ,αλλά να υλοποιηθούν χωρίς εκπτώσεις.
Η απόφασή μας να συνηγορήσουμε στη δημιουργία νέου ΚΥΤ εκτός κατοικημένης περιοχής ήταν επιβεβλημένη από τα γεγονότα και όσα επακολούθησαν του εμπρησμού του ΚΥΤ της Μόριας, όταν τέθηκε με κατηγορηματικό τρόπο το δίλημμα, νέο ΚΥΤ εκτός αστικού ιστού και μακριά από κατοικημένη περιοχή ή μονιμοποίηση της προσωρινής δομής στο Καρά Τεπέ. Όποιοι, λοιπόν, αρνούνται αυτά τα πραγματικά δεδομένα ουσιαστικά, εμμέσως πλην σαφώς προκρίνουν την παραμονή της προσωρινής δομής και τη διαιώνιση του προβλήματος, που τόσα δεινά συσσώρευσε στην οικονομική και κοινωνική ζωή του νησιού μας.
Όσο για εκείνους που εξακολουθούν να εθελοτυφλούν στο όνομα του λαϊκισμού και των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, επικαλούμενοι αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων μιας άλλης περιόδου, περί καμιάς δομής στη Λέσβο και απομάκρυνσης όλων των μεταναστών από το νησί, όπου τα δεδομένα ήταν εντελώς διαφορετικά, οφείλουμε να τους θυμίσουμε ότι την περίοδο αυτή στο νησί ήταν εγκλωβισμένοι πάνω από 25.000 χιλιάδες αιτούντες άσυλου, τα θαλάσσια σύνορα ήταν «ξέφραγο αμπέλι» και καθημερινά οι νέες αφίξεις ήταν εκατοντάδες και ο τότε κυβερνητικός σχεδιασμός για τη δημιουργία νέου κλειστού κέντρου δεν μπορούσε σε καμιά περίπτωση να γίνει αποδεκτός, γιατί δεν οδηγούσε σε λύση του προβλήματος, αλλά σε διόγκωση του και σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
Τώρα όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει σημαντικά και όποιοι δεν θέλουν να το παραδεχθούν , επί της ουσίας δεν θέλουν και να δρομολογηθεί λύση στο πρόβλημα, παραμένοντας οπαδοί της διαιώνισής του και όχι της ομαλοποίησης, που θα έπρεπε να είναι ο κοινός παρανομαστής όλων των τοπικών δυνάμεων.
Είναι προφανές ότι όλοι κρινόμαστε για τις αποφάσεις και τις ενέργειες μας, υπηρετώντας τον τόπο μας και την τοπική κοινωνία, στοχεύοντας επιτέλους το μεταναστευτικό να οδηγηθεί σε μια ομαλότητα που δεν θα επηρεάζει τη ζωή στο νησί μας.
Πιστεύουμε ότι την άποψη μας αυτή ενστερνίζεται η συντριπτική πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας που επιθυμεί επιτέλους μια διαχειρίσιμη ασφαλή και ελεγχόμενη κατάσταση, που δεν θα παραπέμπει σε καμιά περίπτωση σε εικόνες αίσχους του πρόσφατου και απώτερου παρελθόντος, προκειμένου ο τόπος μας να πάψει να είναι δακτυλοδεικτούμενος λόγω του μεταναστευτικού.