Πολιτική

29/03/2021 - 15:29

Μ. Κομνηνάκα για επίσκεψη Γιόχανσον: εμφανίζονται ως σωτήρες για τα προβλήματα που οι ίδιοι δημιουργούν. 

Δήλωση της Μ. Κομνηνάκα, Βουλευτή Ν. Λέσβου του ΚΚΕ

Η Ευρωπαία Επίτροπος, κα Γιόχανσον, έρχεται στη Λέσβο, για να στηρίξει την ελληνική κυβέρνηση, που όπως και η προηγούμενη, υλοποιεί πρόθυμα την αντιδραστική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μονιμοποιώντας τη μετατροπή των νησιών μας σε φυλακές της ΕΕ. Δηλαδή να εφαρμόσει τη δέσμευση, που μένει ίδια και απαράλλακτη και στο υπό συζήτηση Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, όπως εξάλλου έκανε και η Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας, που παρά τις πολλαπλά επιζήμιες συνέπειές της, διατηρήθηκε και διατηρείται σε ισχύ και από τη σημερινή κυβέρνηση. 

Γιατί, όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν αυταπάτες για το ρόλο της ΕΕ, αυτό είναι το αληθινό διαχρονικά πρόσωπο της υποτιθέμενης «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης». Εναλλάσσοντας το καρότο με το μαστίγιο, είτε με τα ευρωπαϊκά κονδύλια είτε με την ενίσχυση των μηχανισμών καταστολής, επιβάλλουν τον εγκλωβισμό όλων αυτών των ξεριζωμένων ανθρώπων, που οι ίδιοι δημιουργούν. Αξιοποιώντας όμως ταυτόχρονα το προσφυγικό, για να παίζουν τα γεωπολιτικά τους παιχνίδια, σε βάρος του λαού και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της χώρας μας. 

Σ’ αυτά τους τα παζάρια συντελούν, τόσο οι επικίνδυνες, για τη δημιουργία γκρίζων ζωνών στα σύνορα, προβλέψεις του Νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, όσο όμως και η εξίσου επικίνδυνη αξίωση της κυβέρνησης, για μεγαλύτερη εμπλοκή του διακρατικού στρατιωτικού μηχανισμού της Frontex, στον ευαίσθητο τομέα της φύλαξης των συνόρων, όπως έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση με την πρόσκληση της ΝΑΤΟικής αρμάδας στο Αιγαίο, για τον έλεγχο δήθεν των προσφυγικών ροών. 

Αυτοί που αντιμετωπίζουν το Αιγαίο ως «ενιαίο επιχειρησιακό χώρο» και αποβλέπουν σε ευρύτερα παζάρια για τη συνδιαχείριση και  την προώθηση των συμφερόντων τους στην περιοχή, δεν μπορούν να αποτελούν εγγυητές της ειρήνης και της σταθερότητας. Πόσο μάλλον να εμφανίζονται ως σωτήρες για τα προβλήματα που οι ίδιοι δημιουργούν. 

Στα σχέδιά τους θα βρουν ξανά εμπόδιο τις μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις που λένε «Όχι στα στρατόπεδα πολύμηνου εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών. Όχι στις φυλακές της ΕΕ. Να κλείσει ο ΚΑΡΑ ΤΕΠΕ και τα άλλα Hot spots στα νησιά. Απεγκλωβισμός τώρα»

Μοιράσου το άρθρο!