Skip to main content
|

Μαρία Κομνηνάκα, επίκαιρη ερώτηση: Οι οδυνηρές συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής στην Υγεία.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
9'
Λέξεις Κλειδιά :
Μαρία Κομνηνάκα

Το ΚΚΕ με τη συγκεκριμένη επερώτηση επιδιώκει να επαναφέρει τη συζήτηση στους όρους που απαιτούνται για την προστασία της υγείας του λαού. Να αναδείξει το ζήτημα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και γενικότερα της υγείας του λαού με κριτήριο τη δωρεάν εξασφάλιση όλων όσων απαιτούνται με ευθύνη του κράτους. 

Η πανδημία και οι βαριές συνέπειές της στο λαό, στους ανθρώπους που νόσησαν από τον κορονοϊό, αλλά και σε αυτούς με άλλες παθήσεις, αποκαλύπτουν τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων με την πολιτική τους για τη λαϊκή υγεία. Με τη διαμόρφωση ενός συστήματος υγείας τελείως αναντίστοιχο με τις σημερινές δυνατότητες και τις ανάγκες του λαού. 

Η λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας και των παροχών με τα κριτήρια του “κόστους”, της “ανταποδοτικότητας”, της “επιχειρηματικότητας”, της “εμπορευματοποίησης”, της “ατομικής ευθύνης”, τα οξυμένα προβλήματα του λαού για την προστασία και αποκατάσταση της υγείας του όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονται αλλά συνεχώς επιδεινώνονται. 

Ανεξάρτητα των επιμέρους “συνταγών” διαχείρισης που ακολούθησαν η μια μετά την άλλη όλες οι κυβερνήσεις, προωθούνται μέτρα που έχουν στόχο την πιο αποτελεσματική υλοποίηση της στρατηγικής της ΕΕ και του κεφαλαίου για τη διαμόρφωση ακόμα πιο φτηνών εργαζομένων ως προϋπόθεση να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα και η ανάκαμψη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Υπηρετούν την πολιτική της μείωσης του «μη μισθολογικού κόστους», μέσω της περικοπής των δαπανών για την πρόληψη, τη θεραπεία και αποκατάσταση της υγείας των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Αυτή είναι η βασική αιτία που το αποτέλεσμα όλων των σχεδίων, διαφορετικών Κυβερνήσεων οδηγεί από το κακό στο χειρότερο των όρων ζωής και υγείας του λαού.

Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία των δαπανών στην υγεία μεταξύ 2015 και 2019. Σε αυτό το χρονικό διάστημα η “Δημόσια” δαπάνη αυξήθηκε κατά 10,4%. Όμως αυτή η αύξηση προέκυψε από την αύξηση των πληρωμών των ασφαλιστικών ταμείων – δηλαδή των εργαζομένων – και συγκεκριμένα κατά 9,4% ενώ η κρατική συμβολή περιορίστηκε στο υπόλοιπο 1%. Αντίστοιχα οι δαπάνες για τα Νοσοκομεία από το κράτος μειώθηκαν κατά -4,3% ενώ αυξήθηκαν οι πληρωμές από τα ασφαλιστικά ταμεία κατά 15,7%. Οι ιδιωτικές πληρωμές μειώθηκαν κατά -0,63% συνεχίζοντας την αφαίμαξη των λαϊκών εισοδημάτων για την αγορά ενός μεγάλου μέρους των αναγκών τους που αντιστοιχούσε το 2019 σε 5,73 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μεταξύ 2012 και 2019 η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε κατά 50% αλλά η συμμετοχή των ασθενών μόνον για τα αποζημιούμενα φάρμακα αυξήθηκε κατά 52,8%.

Όλα τα στοιχεία αυτά, τόσο με την άμεση επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων όσο και με την έμμεση δείχνουν την μεγάλη επιβάρυνση του λαού μας ώστε να εξοικονομηθούν πόροι για την στήριξη του κεφαλαίου.

Η περίοδος της πανδημίας με τα τραγικά αποτελέσματα για το λαό ανέδειξε με εκκωφαντικό τρόπο τα σαθρά υλικά με τα οποία οικοδομείται αυτό το σύστημα υγείας χρόνια τώρα, το οποίο έγινε “φύλο – φτερό” και άφησε σε μεγάλο βαθμό απροστάτευτο το λαό όχι μόνο απέναντι στην πανδημία, αλλά πολύ περισσότερο σε όλες σχεδόν τις άλλες ανάγκες του σε υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης. 

Η Κυβέρνηση όσο και να επιχειρεί να ωραιοποιήσει την κατάσταση, είναι πολλαπλά εκτεθειμένη απέναντι στο λαό, έχει βαριές ευθύνες. Η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο αφού η πολιτική και τα μέτρα που διαμόρφωσαν αυτό το άθλιο και επικίνδυνο σύστημα υγείας για το λαό παρουσιάζονται από την Κυβέρνηση ως λύση.

Η ανάπτυξη του συστήματος υγείας στο πλαίσιο της καπιταλιστικής οικονομίας και των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων είναι ασύμβατη και σε αντιπαράθεση με τις λαϊκές ανάγκες στην πρόληψη, τη θεραπεία και την αποκατάσταση. Πρόκειται για ένα σύστημα υγείας γεμάτο ανορθολογισμό, αντιφάσεις και αντιθέσεις. Που όσο διευρύνονται οι δυνατότητες της επιστήμης, της τεχνολογίας και του πολυάριθμου υγειονομικού προσωπικού, τόσο περισσότερο διευρύνεται η δυσκολία από το λαό να τα αξιοποιήσει. Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένα στοιχεία και παραδείγματα.

Τί είδους σύγχρονο σύστημα υγείας είναι αυτό που σε μια αναμενόμενη πανδημία – σύμφωνα με τους επιστήμονες – χρειάστηκε να αποκλειστούν όλοι οι άλλοι ασθενείς από τις αναγκαίες εξετάσεις, θεραπείες, χειρουργεία κλπ., για να αντέξει την “πίεση” των ασθενών από COVID. Να διαφημίζονται οι “καινοτόμες θεραπείες”, τα “εξατομικευμένα φάρμακα”, η “ρομποτική χειρουργική”, τα οποία αντανακλούν τις σύγχρονες δυνατότητες, αλλά μόνο γι’ αυτούς που μπορούν να πληρώσουν και για τους “πολλούς”, το λαό, να θεωρείται κατόρθωμα το κλείσιμο ενός ραντεβού για μια απλή ιατρική εξέταση.

Τί είδους σύγχρονο σύστημα υγείας είναι αυτό που το 2021 διαπιστώνει ότι δε διαθέτει ικανό αριθμό αναισθησιολόγων και σχετικών ειδικοτήτων για να στελεχώσει τις ΜΕΘ. 

Πως μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι με την έναρξη της πανδημίας διαπιστώθηκε ακόμα και στις “προηγμένες” καπιταλιστικές οικονομίες αδυναμία να παράξουν ακόμα και προστατευτικές μάσκες ή και αναπνευστήρες.

Πως μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι για να καλυφθούν οι εφημερίες ενός δημόσιου νοσοκομείου χρειάζεται να μεταναστεύουν γιατροί από νομό σε νομό αφήνοντας ακάλυπτα τα νοσοκομεία προέλευσης ή να αφαιρούνται γιατροί από τις ήδη αποψιλωμένες μονάδες ΠΦΥ.

Σε ποια ΠΦΥ αναφέρονται όλοι όσοι κυβέρνησαν, όταν στα περισσότερα ΚΥ δεν υπάρχουν ή είναι τελείως συμβολικός ο αριθμός βασικών ειδικοτήτων, όπως π.χ. παιδίατροι, γυναικολόγοι κλπ.

Σε ποια οργανωμένα διεπιστημονικά τμήματα παρακολουθούνται όσοι νοσηλεύτηκαν λόγω COVID σε ΜΕΘ και πως διασφαλίζεται η δωρεάν αποκατάστασή τους σε ειδικά κέντρα.

Για ποια δωρεάν παροχή υπηρεσιών ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μπορεί να γίνεται αναφορά όταν τα ζευγάρια εξαναγκάζονται να απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα πληρώνοντας μεγάλα ποσά.

Σύμφωνα με στοιχεία του 2019 δεν έχουν κάνει μαστογραφία ποτέ ή έχουν να κάνουν πάνω από τρία χρόνια το 48,4% των γυναικών και αντίστοιχα Test Pap το 34,6%. Εξετάσεις που σχετίζονται με τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου. Τώρα η Κυβέρνηση διακηρύσσει πρωτοβουλίες για δωρεάν παροχή προληπτικών εξετάσεων στον πληθυσμό σχετικά με την πρόληψη του καρκίνου,όταν δεν υπάρχει επαρκής εξοπλισμός και προσωπικό για την αντιμετώπιση των διαπιστωμένων καρκίνων. 

Με στοιχεία του 2017 η δαπάνη για την οδοντιατρική φροντίδα επιβάρυνε κατά 99,73% τις λαϊκές οικογένειες ενώ οι δημόσιες δαπάνες (κράτος και κοινωνική ασφάλιση) ήταν 0,27%. Αυτό αποδεικνύει στο πως μια βασική ανάγκη του πληθυσμού και των παιδιών, από αυτήν την ανάπτυξη θεωρείται πολυτέλεια και περιττό κόστος.

Σύμφωνα με στοιχεία του 2019 σε όλη την Ελλάδα υπήρχαν οκτώ (8) γιατροί με την ειδικότητα της Δημόσιας Υγείας, έξι (6) Υγιεινολόγοι και 157 ειδικευμένοι γιατροί εργασίας. Είναι ίσως η πιο χαρακτηριστική απόδειξη για την Κυβέρνηση – αλλά και τις προηγούμενες – το τι αξία δίνουν σε τομείς κρίσιμους για τους όρους ζωής και προστασίας της υγείας του λαού. 

Η Κυβέρνηση επαναφέρει την προοπτική 4900 μόνιμων προσλήψεων, που ακόμα και αν γίνουν, είναι σταγόνα στον ωκεανό. Δεν πρόκειται για πρόσθεση προσωπικού, αφού θα αποτελεί αλλαγή της σχέσης εργασίας του ήδη υπάρχοντος κυρίως επικουρικού προσωπικού και με δεδομένο ότι αυτά τα χρόνια υπάρχει επιπλέον μείωση λόγω των συνταξιοδοτήσεων. 

Η κυβέρνηση αξιοποίησε τον εμβολιασμό από όπλο εναντίον της πανδημίας, σε μέσο πιο βαθιάς εισχώρησης των ιδιωτών (αφού οι υγειονομικοί που βγήκαν σε αναστολή θα αντικατασταθούν με ιδιώτες με μπλοκάκι, εργολαβικές εταιρίες κλπ). Επίσης προωθεί την εργολαβία, ιδιαίτερα σε υπηρεσίες φύλαξης και καθαριότητας, δρόμος που ανοίχτηκε από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την υλοποίηση του αντεργατικού μέτρου των ληξιπρόθεσμων ατομικών συμβάσεων εργασίας. 

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο αναδιαρθρώσεων στο δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο παρουσιάζει ως “ώριμη ανάγκη που επιβεβαιώθηκε την περίοδο της πανδημίας”. Πρόκειται για τις αναδιαρθρώσεις αυτές που με την υλοποίησή τους θα διαμορφωθεί το “Νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της εμπορευματοποίησης των εργασιών του.

Αυτό το πακέτο των αναδιαρθρώσεων δεν αποτελεί κάτι το καινούργιο. Από τα προηγούμενα χρόνια ένα σημαντικό μέρος τους έχει μπει σε εφαρμογή. Ενδεικτικά θυμίζουμε ότι με το κριτήριο του “ποσοστού πληρότητας των νοσοκομειακών κλινών” και της “αλληλοκάλυψης” νοσοκομειακών τμημάτων και μονάδων της ΠΦΥ, είτε καταργήθηκαν, είτε συγχωνεύτηκαν.

Το ΄΄Νέο ΕΣΥ¨ θα φέρει όπως ήδη έχει εξαγγελθεί έναν νέο κύκλο καταργήσεων και συγχωνεύσεων Νοσοκομείων και Κλινικών επιδεινώνοντας την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση. Θα προωθεί την ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας των Νοσοκομείων με νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις του Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού, ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση των ασθενών είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσω των ασφαλιστικών ταμείων,

Οι εξελίξεις στον τομέα της υγείας επιβεβαιώνουν ότι δύο δρόμους ανάπτυξης έχει μπροστά του ο λαός. Το δρόμο που θα έχει ως κριτήριο την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών ή το σημερινό που αντιμετωπίζει την υγεία ως εμπόρευμα. Από την έκβαση αυτής της αντιπαράθεσης θα κριθεί και η κατάκτηση του συστήματος υγείας που θα υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες.

Η Κυβέρνηση από τη στιγμή που διαμορφώνει την πολιτική της στην υγεία με κριτήριο το «κόστος» των μέτρων στην ανταγωνιστικότητα και στην κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δε μπορούν να περιμένουν τίποτα καλό. 

Το ΚΚΕ τονίζει την ανάγκη οι εργαζόμενοι να αντιστοιχήσουν τις διεκδικήσεις τους με τις σύγχρονες ανάγκες τους. Να δυναμώσει η λαϊκή συσπείρωση και πάλη που θα διαμορφώνει τους κοινωνικούς και πολιτικούς όρους για έναν άλλον δρόμο ανάπτυξης της παραγωγής και της οικονομίας, με εργατική –λαϊκή εξουσία, που στο επίκεντρο θα είναι η ικανοποίηση των διευρυμένων λαϊκών αναγκών στην πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση της υγείας. Με την όσο είναι δυνατόν αυτοτέλεια στην παραγωγή όλων όσων απαιτούνται, σε ιατρικά μηχανήματα, φάρμακα, εμβόλια, υγειονομικό υλικό κλπ., αξιοποιώντας τη δυνατότητα όλων των αναγκαίων για την εξασφάλισή τους

Για να αξιοποιούνται προς όφελός του όλες οι διαθέσιμες δυνατότητες – και άλλες που μπορούν να αναπτυχθούν - της επιστήμης, της τεχνολογίας και του εξειδικευμένου υγειονομικού προσωπικού. Μόνο με αυτές τις προϋποθέσεις μπορεί η υγεία να αποτελέσει ένα κατοχυρωμένο και διασφαλισμένο από το λαϊκό κράτος καθολικό και δωρεάν λαϊκό δικαίωμα. Για αυτό απαιτείται ενιαίο, σύγχρονο, αποκλειστικά κρατικό και δωρεάν σύστημα υγείας, πανελλαδικά αναπτυγμένο με κεντρικό σχεδιασμό, πλήρως και επαρκώς χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας. 

Απαιτείται ανάπτυξη κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης φαρμάκων και εμβολίων από τις κρατικές μονάδες υγείας, τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, το δίκτυο των κρατικών φαρμακείων και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στο χώρο του φαρμάκου. 

Σε αυτή την κατεύθυνση το ΚΚΕ παλεύει για: 

  • Εξασφάλιση από το κράτος της δωρεάν, πλήρους και απρόσκοπτης ιατροφαρακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας σε όλους. 
  • Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων, των Κ.Υ. και των άλλων μονάδων των ΠΕΔΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Φορολόγηση του κεφαλαίου με 45%.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης όλων των κλάδων και ειδικοτήτων στα δημόσια νοσοκομεία, στα Κ.Υ και τις άλλες μονάδες των ΠΕΔΥ. 
  • Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών γιατρών και νοσηλευτών, των εργαζόμενων με μπλοκάκια, των συμβασιούχων και των εργαζομένων των ιδιωτικών συνεργείων. Κατάργηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας και κάθε μορφής ελαστικών μορφών εργασίας. 
  • Κατάργηση του μέτρου της αναστολής εργασίας στην υγεία – πρόνοια. Ουσιαστικά μέτρα ενημέρωσης των υγειονομικών για την ανάγκη του εμβολιασμού. Αξιοποίηση των ανεμβολίαστων σε υπηρεσίες χαμηλού κινδύνου μετάδοσης του ιού με συχνά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ.
  • Καμία εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ – Εργολάβοι) στις ιατρικές, νοσηλευτικές, εργαστηριακές και υποστηρικτικές υπηρεσίες των δημόσιων νοσοκομείων. 
  • Αύξηση του αριθμού εισαγωγής στις σχολές Νοσηλευτικής και Ιατρικής για να εξασφαλιστεί μεσοπρόθεσμα η αυξημένη ανάγκη στελέχωσης των δημόσιων μονάδων υγείας και ιδιαίτερα της ΠΦΥ με ανάλογο σχεδιασμό στην κατανομή των ειδικοτήτων.
  • Ανάπτυξη της ειδικότητας των γιατρών Εργασίας και οργάνωση ειδικών μονάδων που θα ασχολούνται με τη διερεύνηση, διάγνωση και αντιμετώπιση των επαγγελματικών ασθενειών. 
  • Ανάπτυξη δημόσιων ΚΥ και περιφερειακών ιατρείων με σύγχρονο εξοπλισμό και επαρκή στελέχωση σε αριθμό όλων των ειδικοτήτων προκειμένου να καλύπτονται πλήρως οι λαϊκές ανάγκες για όλες τις υπηρεσίες ΠΦΥ σε όλες τις περιοχές της χώρας, όλο το 24ωρο, όλες τις μέρες του χρόνου και για την κατ’ οίκον νοσηλεία. 
  • Να αναπτυχθεί δημόσιο νοσοκομείο στην Ανατολική Αττική. Να επαναλειτουργήσουν όλα τα δημόσια νοσοκομεία που έκλεισαν ή καταργήθηκαν κλινικές και τμήματα μέσω των συγχωνεύσεων. Ανάπτυξη δημόσιων κέντρων αποκατάστασης με πλήρη στελέχωση και επαρκή, σύγχρονο εξοπλισμό.
  • Ανάπτυξη πανελλαδικά δημόσιου συστήματος επείγουσας ιατρικής (EKAB) με επαρκή στελέχωση, τεχνικό εξοπλισμό και μέσα μεταφοράς.
  • Ανάπτυξη τμημάτων με διεπιστημονικές ομάδες για την παρακολούθηση των ασθενών που νόσησαν από τον κορονοϊό. Πλήρης και δωρεάν εξασφάλιση των αναγκαίων υπηρεσιών αποκατάστασης.
  • Συγκρότηση κρατικού Σώματος γιατρών Εργασίας και τεχνικών Ασφαλείας, πλήρως στελεχωμένου με το ανάλογο επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό (γιατροί και μηχανικοί Εργασίας, νοσηλευτές, επισκέπτες Υγείας, επιθεωρητές κλπ.), που θα λειτουργεί στο Κέντρο Υγείας κάθε περιοχής. Κατάργηση των Εξωτερικών Υπηρεσιών Προστασίας Πρόληψης (ΕΞΥΠΠ) του επαγγελματικού κινδύνου. Προσανατολισμός στην πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου. 
  • Κατάργηση κάθε είδους πληρωμής στην υγεία για όλο το λαό. Κατάργηση των συμμετοχών στις πληρωμές για όλα τα φάρμακα, του 1€ ανά συνταγή, στις ιατρικές, εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις (15%), στο υγειονομικό υλικό, στις θεραπείες κλπ. Κατάργηση του ΦΠΑ σε ότι σχετίζεται με την υγεία.
  • Όλες οι εργασίες στην υγεία για τις οποίες οι ασθενείς εξαναγκάζονται να απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα να αποζημιώνονται 100% με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. 
  • Πλήρης και δωρεάν παροχή των εργασιών για την πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση της στοματικής υγείας με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Να ενταχθούν όλες οι ιατρικές, διαγνωστικές, εργαστηριακές, προληπτικές εξετάσεις, όλα τα φάρμακα και εμβόλια στο καθεστώς της πλήρους αποζημίωσης από το κράτος ή μέσω των ασφαλιστικών ταμείων με τη χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να καταργηθεί το πλαφόν των ιατρικών επισκέψεων ανά μήνα σε ασθενείς και γιατρούς. 
  • Δωρεάν διάθεση των ειδικών φαρμάκων και των φαρμάκων για τις ασθένειες που τις συνοδεύουν, τα συμπληρώματα διατροφής, το υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό από τα δημόσια νοσοκομεία, τα Κ.Υ. και τις μονάδες του ΕΟΠΥΥ, στους χρόνιους πάσχοντες και στα ΑμΕΑ. 
  • Δημιουργία δημόσιων ξενώνων για τη δωρεάν φιλοξενία (στέγαση, σίτιση) και δωρεάν μετακίνηση των συνοδών των ασθενών που νοσηλεύονται ή κάνουν θεραπείες εκτός του τόπου κατοικίας τους. 
  • Πλήρεις υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης στους μετανάστες αποκλειστικά από τις δημόσιες μονάδες υγείας. 

ΕΠΕΡΩΤΑΤΑΙ η Κυβέρνηση για την πολιτική της στον χώρο της Υγείας.

Οι Βουλευτές

Κουτσούμπας Δημήτρης 

Παπαρήγα Αλεξάνδρα 

Γκιόκας Γιάννης 

Δελής Γιάννης 

Κανέλλη Λιάνα 

Καραθανασόπουλος Νίκος 

Κατσώτης Χρήστος 

Κομνηνάκα Μαρία 

Λαμπρούλης Γιώργος 

Μανωλάκου Διαμάντω 

Μαρίνος Γιώργος 

Παπαναστάσης Νίκος 

Παφίλης Θανάσης 

Στολτίδης Λεωνίδας 

Συντυχάκης Μανώλης

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία