Skip to main content
|

Το Μαξίμου αποφάσισε: θα αποσυμφορηθεί η Λέσβος

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Να αποσυμφορηθεί η Λέσβος που ασφυκτικά από τους μετανάστες αλλά και να μπει μια τάξη στην δράση των ΜΚΟ συμφωνήθηκε σε ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου για το προσφυγικό.

 
 
Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση ύστερα από ανταλλαγή απόψεων για τη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος στη Λέσβο, και λαμβάνοντας υπόψη τη Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας συμφωνήθηκαν:
 
1. Η ανάγκη αποσυμφόρησης της Λέσβου
 
2. Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις ανοιχτές δομές φιλοξενίας και στα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα
 
3. Η επιτάχυνση των διαδικασιών των Επιτροπών Ασύλου-Προσφυγών
 
4. Η δραστηριοποίηση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κατόπιν άδειας του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης αρμόδιου για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, έπειτα από σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Δήμου Λέσβου
 
5. Η καταβολή εντός τριμήνου των καταγεγραμμένων αποζημιώσεων στη Μόρια.
 
6. Η λήψη ειδικών μέτρων ανακούφισης των νησιωτών και αντιμετώπισης των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων
 
7. Η συνέχιση και ένταση της παρακολούθησης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών από τα παράλια της Τουρκίας
 
Στη σύσκεψη που έγινε υπό τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη μετείχαν οι υπουργοί Μουζάλας, Τόσκας, Δρίτσα και Κουίκ, ο δήμαρχος Λέσβου, οι πρόεδροι των κοινοτήτων της Μόριας και της Παναγιούδας, τοπικοί βουλευτές, ο γ.γ. Αιγαίου, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και ο συντονιστής του ΓΕΕΘΑ για το προσφυγικό.
 
Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου για το προσφυγικό- μεταναστευτικό, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
 
«Είναι γνωστή η κατάσταση που επικρατεί στα νησιά μας. Σήμερα συζητήθηκαν τρόποι για την αντιμετώπισή της. Για μας το βασικό ζήτημα είναι η αποσυμφόρηση των νησιών. Βλέποντας το ζήτημα με ανησυχία και εγρήγορση, θέσαμε για άλλη μια φορά την άμεση ανάγκη για τη στελέχωση των υπηρεσιών ασύλου. Ζητήσαμε ειδικά μέτρα ανακούφισης των νησιωτών και αντιμετώπισης των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων. Μέτρα εισοδηματικά και αναπτυξιακά. Οι μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές είναι ένα από τα μέτρα που αυτονόητα πρέπει να ληφθούν για τους νησιώτες του Βορείου Αιγαίου».
 
 
 
Δήλωση του βουλευτή Ν Λέσβου, κ. Χαράλαμπου Αθανασίου, μετά τη σύσκεψη για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό ζήτημα της Λέσβου, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016 στο Μαξίμου:
 
«Η Νέα Δημοκρατία και ο Πρόεδρός της, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, από την αρχή αντιμετωπίζουμε το προσφυγικό – μεταναστευτικό στην εθνική του διάσταση.Ο Πρόεδρος το επιβεβαιώνει σε όλες του τις δράσεις. Στο εσωτερικό και το εξωτερικό.Άλλωστε, έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένο σχέδιο εθνικής πολιτικής.Ενημέρωσα για την πρότασή μας αυτή και σήμερα. Μήπως, έστω και τώρα, αλλάξει ρότα η Κυβέρνηση και σταματήσει η αναποτελεσματικότητά της στο πολύ κρίσιμο αυτό ζήτημα.Όσον αφορά στην τοπική διάσταση του ζητήματος, στη Μυτιλήνη και στα άλλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, αρκεί να πω ένα: Η κατάσταση δεν πάει άλλο.Η Κυβέρνηση οφείλει να δώσει λύσεις. Άμεσα.Οφείλει να συνεργαστεί, ουσιαστικά και όχι προσχηματικά, με τις τοπικές κοινωνίες. »
 
 

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

 
Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σταύρος Τάσσος, που συμμετείχε στη σύσκεψη, δήλωσε αμέσως μετά:
 
«Το προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα το προκάλεσαν οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ που σαν στόχο έχουν τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων και των δρόμων μεταφοράς τους.
Η επιθετικότητα των δυνάμεων αυτών οξύνθηκε μετά την τελευταία σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία και τις αποφάσεις που πήραν το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.
Η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις που συμμετείχαν και συμμετέχουν ενεργά στην λήψη και την υλοποίηση των αποφάσεων αυτών είναι συνυπεύθυνες γ ια τη δημιουργία του προβλήματος. Η πολιτική αυτή πλήττει κυρίως τους λαούς που δέχονται την επίθεση και φεύγουν από τις πατρίδες τους για να γλυτώσουν από το θάνατο, τη φτώχια και την εξαθλίωση, αλλά και τους λαούς των χωρών υποδοχής, όπως η Ελλάδα.
Η πολιτική της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης και η απαράδεκτη από κάθε άποψη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αντιμετωπίζει τα θύματα του ιμπεριαλισμού ως κόστος και σαν φτηνά εργατικά χέρια. Ευθύνεται για τον εγκλωβισμό των προσφύγων στην Ελλάδα και το διπλό εγκλωβισμό όσων βρίσκονται στα νησιά, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα και στους κατοίκους των νησιών. Τα προβλήματα αυτά αξιοποιούν οι φασίστες ρατσιστές της Χ.Α. αλλά και άλλοι για να στήνουν προβοκάτσιες και να οξύνουν τις αντιθέσεις σε εθνοτική και θρησκευτική βάση.
Όσο συνεχίζεται η πολιτική αυτή λύση του προσφυγικού προβλήματος δεν μπορεί να υπάρξει. Παρόλα αυτά το ΚΚΕ επιμένει και προτείνει άμεσα μέτρα ανακούφισης. Στο πλαίσιο αυτό ζητάμε.
1. Το διπλό απεγκλωβισμό από τη Λέσβο, αλλά και από όλα τα νησιά, και την Ελλάδα των προσφύγων/μεταναστών.
2. Όσοι απ΄ αυτούς ζητήσουν και πάρουν άσυλο στην Ελλάδα, με δίκαιες και γρήγορες διαδικασίες να ενταχθούν στον κοινωνικό ιστό της χώρας, και οι άλλοι να πάρουν χαρτιά και να πάνε στις χώρες της προτίμησης τους.
3. Όχι στη λειτουργία και την επέκταση των hot-spot με οποιαδήποτε μορφή. Να διαμορφωθούν ανοικτές δομές υποδοχής, καταγραφής και προσωρινής φιλοξενίας με ανθρώπινες συνθήκες και με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, χωρίς καμιά ανάμειξη των ΜΚΟ.
4. Να φύγει τώρα το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους που δημιουργούν τους πρόσφυγες/μετανάστες.
5. Να υπάρξουν μέτρα ανακούφισης και αντιμετώπισης των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων στους τοπικούς πληθυσμούς, όπως: Αποζημίωση όσων έπαθαν ζημιές. Επιστροφή των συντελεστών ΦΠΑ στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου 2015. Άρση του περιοριστικού ορίου των 80 χλμ στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού. Επανασύνδεση της ακτοπλοϊκής γραμμής Μυτιλήνης-Θεσσαλονίκης-Μυτιλήνης σε ετήσια βάση. Παράταση ισχύος του πιλοτικού προγράμματος θεώρησης βίζας επισκεπτών τρίτων χωρών από Τουρκία, μέχρι 31-12-2016, συμπεριλαμβανομένων εορτών νέου έτους, κ.α.». /div>
Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία