Πολιτική

17/06/2020 - 11:43

Το μετέωρο βήμα της ΑΔΕΛ - Παρέμβαση από την "Πυξίδα" για ακόμη ένα "ναυάγιο" στο νησί μας

Η σημερινή ανακοίνωση της Δημοτικής Παράταξης του Δήμου Μυτιλήνης "Με Πυξίδα τον Πολίτη" είναι ίσως μια μικρογραφία για όλα όσα συμβαίνουν στο νησί μας. Δεν μπορούμε να συνεργαστούμε! Δεν έχουμε μάθει να συνεργαζόμαστε. Οι δύο Δήμοι του νησιού μας διαφωνούν για τη ΑΔΕΛ... Μιλάμε για την Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση Λέσβου! Μιλάμε για Ανάπτυξη.... Άξιοι της μοίρας μας...

Η ανακοίνωση από την "Πυξίδα":

---Δέκα μήνες μετά την ανάληψη της Διοίκησης του Δήμου Μυτιλήνης από την νέα Δημοτική Αρχή η ΑΔΕΛ η Αναπτυξιακή  Δημοτική Εταιρία του Δήμου Λέσβου, δεν έχει καταφέρει ακόμα να βγει από τις περιπέτειες στις οποίες την έσυραν οι λανθασμένοι χειρισμοί του  Δημάρχου Μυτιλήνης και που οδήγησαν στο κλείσιμό της στις 30 Οκτωβρίου το 2019.

---Συγκεκριμένα , με δύο λανθασμένες εισηγήσεις στις 4/10/2019 και στις 25/10/2019 τις οποίες μετά από παρέμβαση της παράταξης μας (στις 24/10/2019 αποστείλαμε στο δήμαρχο Δ. Λέσβου κ. Βέρρο και στο Δήμαρχο Μυτιλήνης κ. Κύτελη,  όπου επισημαίναμε το λανθασμένο των εισηγήσεων) αναγκάστηκαν να αποσύρουν ,έχοντας όμως ήδη χάσει πολύτιμο χρόνο.

---Μόλις στις 1/02/2020 δηλαδή 3 μήνες μετά το κλείσιμό της κατάφερε να πραγματοποιήσει την πρώτη συνεδρίαση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της  που προήλθε από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της . Μια διαδικασία την οποία αν είχαν ακολουθήσει από το Σεπτέμβριο του 2019,  η ΑΔΕΛ δε θα βρισκόταν σήμερα  σ’ αυτή τη δυσχερή θέση.

Η επίγνωση του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζει μια αναπτυξιακή εταιρία στην αναπτυξιακή πορεία ενός τόπου και η αγωνία μας για το μέλλον της ΑΔΕΛ μας οδήγησαν σε μια συνάντηση με τον πρόεδρο της ΑΔΕΛ Συμεών Χαραλάμπους και το διευθύνοντα Σύμβουλο Σωτήρη Μαρινάτο. Μέσα από μια διεξοδική συζήτηση που έγινε  σε κλίμα ειλικρίνειας και ουσιαστικής ανταλλαγής απόψεων, αναδύθηκαν μια σειρά σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η ΑΔΕΛ πολλά από τα οποία είναι συνέπεια των παραπάνω άστοχων ενεργειών που προαναφέραμε.

Είναι αλήθεια πως εξαιτίας αυτών των χειρισμών ο κ. Χαραλάμπους και ο κ. Μαρινάτος βρίσκονται μπροστά σε τετελεσμένα τα οποία αδυνατούν να διαχειριστούν.

Και συγκεκριμένα:

  • Το κλείσιμο της ΑΔΕΛ  οδήγησε σε σοβαρή  απώλεια εισοδημάτων καθώς μια εταιρία που δεν υφίσταται δεν μπορεί να εισπράξει ενοίκια, πολλά από τα οποία δεν έχουν πληρωθεί από τον Οκτώβριο, δεν μπορεί να εκπροσωπηθεί στα δικαστήρια και να διεκδικήσει αποζημιώσεις που δικαιούται. 
  • Συνέπεια αυτής της κατάστασης, σε κάποιες περιπτώσεις και αναβολών λόγω Κορωναιού είναι πως το σφαγείο του Σκοπέλου παραμένει κλειστό με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται και να ξοδεύονται οι κτηνοτρόφοι της περιοχής.

     Θέσαμε λοιπόν στον πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο τον προβληματισμό μας για:

  • Την αύξηση της εισόδου στην Πλαζ (2 ευρώ) σε μια περίοδο που το εισόδημα των  συμπολιτών μας  πλήττεται σοβαρά και ζητήσαμε να επανεξετάσουν το θέμα.
  • Ζητήσαμε να προχωρήσουν στις απαιτούμενες ενέργειες  ώστε να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις στο πάρκο της Αγ. Ειρήνης και στον «Κήπο» που σήμερα παρουσιάζουν μια θλιβερή εικόνα.
  • Την μέριμνά τους ώστε να αφαιρεθούν οι ανεμογεννήτριες από τη Κουτσουμπάρα.
  • Την αξιοποίηση του ξενοδοχείου Νησιώπη στο Σίγρι
  • Την αξιοποίηση του κάμπιγκ του Μολύβου
  • Τον εκσυγχρονισμό  των θερμών λουτρών της Εφταλούς.

Επιπλέον, αυτή τη χρονική στιγμή, φαίνεται πως η διαδικασία αποχώρησης των Δήμων από την διαδημοτική ΑΔΕΛ και η δημιουργία  ξεχωριστών αναπτυξιακών εταιριών σε κάθε Δήμο, προϋποθέτει  εκκαθάριση που σημαίνει ότι οι εκκαθαριστές υποχρεούνται  να ρευστοποιήσουν την περιουσία της ΑΔΕΛ Α.Ε., δηλαδή τα Θέρμα Κόλπου Γέρας, οικόπεδο 2.674 τ.μ,  όλα τα ακίνητα των Θερμοπηγών που βρίσκονται μέσα στο οικόπεδο αυτό, ένα  ελαιόκτημα 5 στρεμμάτων  δίπλα στις Θερμοπηγές.

---Κατά την ρευστοποίηση των παραπάνω ακινήτων κατά την άποψή μας,  διακινδυνεύεται η απώλεια αυτών των περιουσιακών στοιχείων. Φοβόμαστε  πως αυτό  αποτελεί επικίνδυνη λύση  που  πρέπει να αποφευχθεί,  ώστε  να  μην  χαθεί  η  Δημοτική Περιουσία.  Η άλλη λύση που μαθαίνουμε πως έχει προκριθεί από την Διοίκηση του Δήμου είναι κάποια νομοθετική ρύθμιση, ώστε η ΑΔΕΛ να έχει μοναδικό μέτοχο τον Δήμο Μυτιλήνης. Άφού δυστυχώς ούτε σε αυτό το θέμα δεν μπόρεσαν  μέχρι τώρα, να συνεργαστούν οι δύο δημοτικές αρχές, κατά τη γνώμη μας μπορεί να προωθηθεί τροποποίηση της παραγράφου 7 του άρθρου 156 του Νόμου 4.600 του 2019, ώστε να μην είναι απαραίτητη προϋπόθεση η εκκαθάριση της ΑΔΕΛ, αλλά να είναι δυνατή η αποχώρηση του ενός εταίρου, σύμφωνα με τα ισχύοντα στο εμπορικό δίκαιο περί Ανώνυμων Εταιρειών.

---Η δική μας άποψη  είναι πως οι δύο δημοτικές αρχές πρέπει να συνεννοηθούν και να προχωρήσουν με κοινή ΑΔΕΛ. Στο κάτω -  κάτω για την ανάπτυξη του τόπου πρόκειται!

Αν πάλι δεν μπορούν ίσως η νομοθετική ρύθμιση(κάτι που φαίνεται αρκετά δύσκολο και σίγουρα χρονοβόρο) είναι μια λύση.

 

Σε κάθε περίπτωση αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες που έχουν προκύψει από τους ανεύθυνους και λανθασμένους χειρισμούς της Δημοτικής αρχής για την ΑΔΕΛ, αλλά έχουμε χρέος να επισημάνουμε πως με τους ρυθμούς που ακολουθούνται μια αναπτυξιακή εταιρία που παραδόθηκε χωρίς χρέη και με ταμειακό υπόλοιπο γύρω στα 35.000 ευρώ κινδυνεύει να οδηγηθεί σε οικονομικό και διοικητικό αδιέξοδο και αυτή τη στιγμή δεν είναι σε θέση να προχωρήσει σε κανενός είδους αναπτυξιακό σχεδιασμό.

 

ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

ΑΝΔΡΕΑΔΕΛΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

ΖΕΡΒΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΜΑΛΛΙΑΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΧΙΩΤΕΛΛΗ ΕΡΙΦΥΛΗ

 

Μοιράσου το άρθρο!