"Να παραταθεί το πρόγραμμα filoxenia και να ακυρωθούν οι εξώσεις των προσφύγων" - Ερώτηση στη Βουλή από τη Μαρία Κομνηνάκα
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Μετανάστευσης & Ασύλου
Θέμα: Να παραταθεί το πρόγραμμα filoxenia και να ακυρωθούν οι εξώσεις των προσφύγων
Πολλαπλασιάζονται το τελευταίο διάστημα οι εξώσεις προσφύγων και μεταναστών από ξενοδοχεία, καθώς με ευθύνη της κυβέρνησης διακόπηκε το πρόγραμμα filoxenia. Το αποτέλεσμα είναι να πετιούνται στην κυριολεξία στο δρόμο οικογένειες προσφύγων, να οδηγούνται στην αστεγία, εν μέσω μάλιστα έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού, με ό,τι συνέπειες μπορεί να σημαίνει αυτό για την υγεία τους, ενώ δε λείπουν φαινόμενα να οδηγούνται σε διαμονή σε δημοτικούς χώρους, κλειστά γήπεδα κλπ. σε συνθήκες συγχρωτισμού και καμιάς υποδομής για την ασφαλή τους διαβίωση. Στην καλύτερη των περιπτώσεων μεταφέρονται στους υπερπλήρεις καταυλισμούς στην ηπειρωτική χώρα, ενώ για αναγνωρισμένους πρόσφυγες δεν έχει εξασφαλιστεί η απόδοση ταξιδιωτικών εγγράφων ή αδειών διαμονής, καθώς και η εξασφάλιση ασφαλούς μετακίνησής τους στις χώρες πραγματικού προορισμού τους. Είναι πρόσφατα τέτοια φαινόμενα στη Σπάρτη, στους Αγ. Θεοδώρους, στα Γρεβενά, στην Ερέτρια, στη Νέα Φιλαδέλφεια Αττικής κ.ά.
Ίδια αντιμετώπιση υπάρχει και για δομές που λειτουργούν με το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, όπου σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της τωρινής της ΝΔ, όσοι αποκτούν άσυλο και την τυπική ιδιότητα του πρόσφυγα, πρέπει να φύγουν από τα σπίτια και τις δομές φιλοξενίας, επιπλέον να μείνουν δηλαδή χωρίς στέγη και χρήματα, αφού η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε στην κατάργηση του πενιχρού επιδόματος επιβίωσης για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες. Ήδη έχουν σταλεί εξώδικα για να φύγουν από διαμερίσματα, τη στιγμή που δεν έχουν παραλάβει άδειες διαμονής και ταξιδιωτικά έγγραφα από τις Υπηρεσίες Ασύλου και την Αστυνομία.
Την ίδια στιγμή, το πρόγραμμα HELIOS, που υποτίθεται ότι θα αποτελούσε τη «γέφυρα» μετάβασης από το καθεστώς του αιτούντος άσυλο στο καθεστώς του αναγνωρισμένου πρόσφυγα, ομολογείται από το ίδιο το υπουργείο ότι είναι ανεπαρκές. Το αποτέλεσμα είναι να καλύπτει τις ανάγκες στέγασης και επιβίωσης ενός μικρού αριθμού προσφύγων (στις 29/1/2021 ενταγμένοι στο πρόγραμμα ήταν μόλις 7.325 πρόσφυγες), έχοντας μια σειρά εξωφρενικών προϋποθέσεων και αξεπέραστων γραφειοκρατικών εμποδίων. Η μεγάλη απόκλιση όσων κατάφεραν- παρά τις τεράστιες δυσκολίες του νομοθετικού πλαισίου- να αναγνωριστούν ως πρόσφυγες και όσων είναι εγγεγραμμένοι στο πρόγραμμα HELIOS, αποδεικνύει και με αυτό τον τρόπο ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων αυτών είναι εγκλωβισμένοι στη χώρα μας παρά τη θέλησή τους λόγω των απαράδεκτων συμφωνιών και κανονισμών της ΕΕ που συνυπογράφουν και εφαρμόζουν και οι ελληνικές κυβερνήσεις.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός, ποια άμεσα μέτρα θα λάβει ώστε:
- Να ακυρωθούν οι εξώσεις των προσφύγων, να παραταθεί το πρόγραμμα στέγασης σε διαμερίσματα, ξενοδοχεία και δομές φιλοξενίας και να λειτουργήσει με ευθύνη του κράτους και όχι των ΜΚΟ, να εξασφαλιστούν συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης, να αρθεί η διακοπή του μηνιαίου βοηθήματος, να καταβληθούν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων σε όλες τις προσφυγικές δομές, χωρίς καμία απόλυση και περικοπή εργασιακών δικαιωμάτων, να απορροφηθούν οι εργαζόμενοι ως μόνιμο προσωπικό σε κρατικούς φορείς, δήμους και περιφέρειες.
- Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες χορήγησης ταξιδιωτικών εγγράφων και αδειών διαμονής, να διευκολυνθούν οι πρόσφυγες να μεταβούν στη χώρα προορισμού τους και για όσους επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα, να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξής τους από το κράτος και όχι τις ΜΚΟ για τη σχεδιασμένη ένταξή τους στην κοινωνία, την εργασία, την εκπαίδευση.
Η Βουλευτής
Κομνηνάκα Μαρία