Skip to main content
|

Να τεθεί σε ευρωπαϊκό πλαίσιο «η μεταναστευτική πολιτική και η διαχείριση της μετανάστευσης και των συνόρων»

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
6'
Λέξεις Κλειδιά :
Νότης Μηταράκης

Τον υπουργό Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη, επισκέφθηκε σήμερα στο κτίριο Κεράνη η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ίλβα Γιόχανσον, μία ημέρα μετά την κοινή επίσκεψή τους σε Σάμο και Λέσβο.

Σε δηλώσεις της η κ. Γιόχανσον αναφέρθηκε στη χτεσινή επίσκεψη υπογραμμίζοντας ότι «ήταν πολύ σημαντικό να δω με τα μάτια μου την κατάσταση και να έχω την ευκαιρία να μιλήσω απευθείας με τους ανθρώπους». Επανέλαβε ότι «υπάρχουν όρια στην υπομονή των πολιτών και ότι υπήρξε δυσανάλογη πίεση στα νησιά και γι' αυτό είναι σημαντικό να έχουμε συγκεκριμένα βήματα για την κατασκευή νέων κατάλληλων εγκαταστάσεων, ώστε οι μετανάστες να μην καταλήγουν ποτέ ξανά σε μια κατάσταση, όπως η Μόρια».

Δήλωσε εξάλλου ευγνώμων «για την ισχυρή δέσμευση» του υπουργού Μετανάστευσης να ολοκληρωθεί η νέα δομή στη Λέσβο πριν από το χειμώνα.

Τέλος, έκανε λόγο για κοινή βούληση και των δύο πλευρών να θέσουν σε ευρωπαϊκό πλαίσιο «τη μεταναστευτική πολιτική και τη διαχείριση της μετανάστευσης και των συνόρων» προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι «η προστασία των ελληνικών συνόρων είναι προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων, στο πλαίσιο τήρησης των θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ».

Ο υπουργός Μετανάστευσης από την πλευρά του επανέλαβε ότι τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου «έχουν σηκώσει δυσανάλογο βάρος και έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης, όπως δυσανάλογο βάρος έχουν σηκώσει και οι πέντε μεσογειακές χώρες πρώτης υποδοχής».

Ο κ. Μηταράκης ζήτησε στο νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου να αποτελεί πρωταρχικό στόχο «η πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης», με την «αύξηση τη συνεργασίας με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης». Επίσης, υπογράμμισε ότι ο μηχανισμός μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο και αναγνωρισμένων προσφύγων «πρέπει να είναι υποχρεωτικός, άμεσα προσβάσιμος και αποτελεσματικός».

Κατέληξε λέγοντας ότι «αναμφίβολα χρειαζόμαστε λύσεις που θα αντέχουν στο χρόνο, που θα είναι δίκαιες, θα υπηρετούν το συμφέρον του συνόλου των κρατών μελών και θα διασφαλίζουν τη συνοχή της Ευρώπης».

-------

Αναλυτικά οι κοινές δηλώσεις: 

Νότης Μηταράκης: “Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ποτέ ξανά πέντε χώρες και πέντε νησιά να σηκώσουν μόνα τους το βάρος της μεταναστευτικής πίεσης, που αφορά και επηρεάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της 

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης υποδέχθηκε, σήμερα, την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., κ. Ylva Johansson, στο κτίριο Κεράνη, όπου και παραχώρησαν κοινές δηλώσεις.  

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Μηταράκης, δήλωσε: 

“Αγαπητή Ύλβα, 

Θέλω να σε ευχαριστήσω θερμά, για την παρουσία σου στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, μία ημέρα μετά το ταξίδι που πραγματοποιήσαμε, στη Σάμο και τη Λέσβο. Ένα ταξίδι, που επιβεβαιώνει την κοινή βούληση και αποφασιστικότητα της Ευρώπης και της Ελλάδας, να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις προκλήσεις στη διαχείριση του μεταναστευτικού.   

Όπως γνωρίζεις, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έχουν σηκώσει δυσανάλογο βάρος και έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης. Όπως δυσανάλογο βάρος έχουν σηκώσει και οι 5 Μεσογειακές χώρες πρώτης υποδοχής.  Η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιταλία, η Ισπανία και η Μάλτα, οι Med5, κληθήκαμε να αναμετρηθούμε με τις αντοχές και τις δυνάμεις μας. Μέσα από αυτή τη κρίση, όμως, γεννήθηκε μία δυνατή συμμαχία και αυτό αποτυπώθηκε ξεκάθαρα στην Υπουργική Συνάντηση της Αθήνας, όπου και επαναβεβαιώσαμε τις κοινές μας θέσεις για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.   

Η πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης πρέπει να αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο. Τονίζοντας την εξωτερική διάσταση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής, όπως τονίσαμε στην πρόσφατη κοινή συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών και Μετανάστευσης. Η αύξηση της συνεργασίας, με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης έχει καταλυτική σημασία, για να μπορέσουμε να αποτρέψουμε και τις πρωτογενείς και δευτερογενείς μετακινήσεις.  

Πρέπει να προταχθεί η μείωση των επιπτώσεων στις χώρες πρώτης υποδοχής. Και ειδικά στις ακριτικές περιοχές.  

Ξεκάθαρα δεν μπορούμε να δεχθούμε φαινόμενα σαν τη Μόρια. Ποτέ ξανά!  

O μηχανισμός αλληλεγγύης πρέπει να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα στην μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο και αναγνωρισμένων προσφύγων, αλλά και όσων δεν έχει καταστεί δυνατή η επιστροφή τους. Να είναι υποχρεωτικός, άμεσα προσβάσιμος και αποτελεσματικός. Είναι σημαντικό για όλα τα κράτη μέλη, αλλά ιδίως για τα κράτη μέλη πρώτης γραμμής, να θεσπίσουμε έναν κεντρικό ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών, ο οποίος θα συντονίζεται από την Επιτροπή και θα υποστηρίζεται από σχετικούς οργανισμούς της ΕΕ, όπως ο FRONTEX. Mε στόχο τη διευκόλυνση των επιστροφών, κατόπιν αιτήματος των ενδιαφερόμενων κρατών μελών.  

Τέλος πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016 εφαρμόζεται πλήρως και με συνέπεια στο σύνολό της τόσο από την ΕΕ όσο και από την Τουρκία, προς όλα τα κράτη μέλη αδιακρίτως υπό σαφείς όρους και μηχανισμό παρακολούθησης. Αναμένουμε άμεσα από την Τουρκία να ενισχύσει τις δράσεις της για τον περιορισμό των ροών, αλλά και την αποδοχή των επιστροφών όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.  

Οι μήνες που θα ακολουθήσουν θα καθορίσουν τη διαχείριση του μεταναστευτικού στη Ευρώπη για τις επόμενες δεκαετίες. Αναμφίβολα, χρειαζόμαστε λύσεις, που θα αντέχουν στο χρόνο. Λύσεις που θα είναι δίκαιες, θα υπηρετούν το συμφέρον του συνόλου των κρατών μελών και θα διασφαλίζουν τη συνοχή της Ευρώπης. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ποτέ ξανά πέντε χώρες και πέντε νησιά να σηκώσουν μόνα τους το βάρος της μεταναστευτικής πίεσης, που αφορά και επηρεάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της.  

Δράττομαι της ευκαιρίας να σε ευχαριστήσω προσωπικά για την ουσιαστική, αποτελεσματική & ειλικρινή συνεργασία. Σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο χαρτοφυλάκιο, και για τους δύο μας”. 

 

Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., κ. Ylva Johansson, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: 

 

Αγαπητέ Νότη, σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ. 

Σ’ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και για την συνεργασία σου, η οποία ήταν πολύ παραγωγική. 

Είμαι πολύ χαρούμενη που βρίσκομαι εδώ. Η επίσκεψή μας στη Λέσβο και στη Σάμο χτες ήταν εξαιρετική. Είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, με δημάρχους, με μετανάστες, με ΜΚΟ και  με διεθνείς οργανισμούς, πράγμα πολύ σημαντικό για μένα, γιατί μου επέτρεψε να δω ιδίοις όμμασι την κατάσταση αλλά και να μιλήσω άμεσα με τους εμπλεκόμενους.  

Όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου τον Δεκέμβρη του 2019, και γνωρίζω ότι κι εσύ ανέλαβες ένα μήνα μετά από μένα, οι μετανάστες στα νησιά ανέρχονταν σε 42.000 άτομα και αυτό δημιούργησε μια κατάσταση η οποία ήταν μη διατηρήσιμη. 

Τώρα πλέον έχουμε λιγότερα από 14.000 άτομα και αυτό χάρη στη συνεργασία μας μέσω της οποίας καταφέραμε να αποσυμφορήσουμε τα νησιά, να μετακινήσουμε μετανάστες σε άλλες χώρες μέλη της ΕΕ και να οργανώσουμε επιστροφές ανθρώπων στις χώρες προέλευσής τους. 

Και γι’ αυτό ακριβώς είναι σημαντικό να κάνουμε βήματα για την κατασκευή εγκαταστάσεων οι οποίες δεν θα επιτρέψουν ποτέ πλέον τη δημιουργία παρόμοιων συνθηκών όπως αυτών της Μόριας. Και έτσι λέμε «Όχι άλλη Μόρια». 

Είμαι επίσης ευγνώμων για την σταθερή σου δέσμευση να ολοκληρωθεί η νέα δομή στην Λέσβο πριν την έλευση του επόμενου χειμώνα, ώστε οι μετανάστες αλλά και οι κάτοικοι να μην ξαναζήσουν παρόμοιες δύσκολες καταστάσεις. 

Γνωρίζω επίσης ότι έχουμε κοινή πρόθεση να θέσουμε σε Ευρωπαϊκό πλαίσιο την διαχείριση του μεταναστευτικού, την χάραξη της μεταναστευτικής πολιτικής, αλλά και την επιτήρηση των συνόρων. Και σ’ αυτό το σημείο είναι σημαντικό να σημειώσω ότι προστατεύοντας τα Ελληνικά σύνορα, προστατεύουμε τα Ευρωπαϊκά, στο πλαίσιο πάντα τήρησης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. 

Οι άνθρωποι που φτάνουν στα Ελληνικά νησιά, φτάνουν και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε ένα κοινό σύστημα διαχείρισης της μετανάστευσης και των αιτήσεων ασύλου και είμαι σίγουρη ότι θα συνεχίσουμε την στενή συνεργασία μας για το θέμα αυτό. 

Θα ήθελα να συγχαρώ προσωπικά τον Νότη Μηταράκη για την αντίδρασή του στη φωτιά της Μόριας τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η προσωπική σου δέσμευση, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μας επέτρεψε να ανταπεξέλθουμε σε αυτό, χωρίς απώλεια ζωής, χωρίς σοβαρούς τραυματισμούς και επαρκή καταλύματα έκτακτης ανάγκης. 

Αυτό φυσικά δεν είναι βιώσιμο ως μακροπρόθεσμη προσέγγιση, αλλά ήταν πολύ καλή ανταπόκριση στην έκτακτη ανάγκη. 

Σε ευχαριστώ, επίσης για όλες τις προσπάθειές σας προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού και της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών ασύλου και επιστροφών στην Ελλάδα. Ανυπομονώ να συνεχίσω αυτό το έργο και να επισκεφτώ ξανά τα νησιά για να δω την πρόοδο των εργασιών για το νέο κέντρο υποδοχής στη Λέσβο και να διασφαλίσω ότι ανταποκρίνεται στα ευρωπαϊκά πρότυπα και οδηγίες”. 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία