Πολιτική

02/12/2021 - 05:43

Νέες καταγγελίες για επαναπροωθήσεις ...Η χώρα μου είναι πολύ μικρή για να διαπράξει τόσο μεγάλη ατιμία

Νέες καταγγελίες για επαναπροωθήσεις από την Ελλάδα ήρθαν στη δημοσιότητα σε δημοσίευμα των New York Times. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τον Σεπτέμβριο του 2021, Αφγανός μεταφραστής που ζούσε νόμιμα στην Ιταλία τα τελευταία 6 χρόνια, και δούλευε για την Frontex στον Έβρο, σε μετακίνηση του με λεωφορείο από τον Έβρο προς τη Θεσσαλονίκη απήχθη από τις ελληνικές αρχές, βρέθηκε σε μια αποθήκη με 100 άλλα άτομα, όπου αφού ξυλοκοπήθηκαν, προωθήθηκαν στην Τουρκία με βίαιο τρόπο. Ο μεταφραστής στη συνέχεια βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη και με τη βοήθεια του Ιταλικού προξενείου επέστρεψε στην Ιταλία στις 18 Σεπτεμβρίου.

Η καταγγελία διερευνάται πλέον από τη Frontex και τις ευρωπαϊκές αρχές ενώ δηλώσεις για το θέμα έκανε και η επίτροπος Ούρλικα Γιόχανσον, που μίλησε προσωπικά με τον καταγγέλλοντα για να έχει καλύτερη ενημέρωση. Η κα Γιόχανσον μετέφερε την καταγγελία στον Υπουργό προστασίας του πολίτη κ. Θεοδωρικάκο, ο οποίος ανέφερε ότι θα διερευνήσει το ζήτημα.

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα ο  Μιχάλης Μπάκας, Συντονιστής του Χαρτοφυλακίου Μετανάστευσης και Ασύλου των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ δήλωσε σχετικά:

«Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ έχουμε καταγγείλει πολλάκις και με κάθε τρόπο την αδυναμία της Ελληνικής κυβέρνησης να δώσει πειστικές απαντήσεις στις δεκάδες αναφορές και δημοσιεύματα για επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα προς την Τουρκία. Οι καταγγελίες αυτές για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκθέτουν την πατρίδα μας  διεθνώς. Η Ελλάδα, λίκνο της Δημοκρατίας, έδωσε από την αρχαιότητα στην ανθρωπότητα την έννοια και το θεσμό του ασύλου και η εικόνα μας αμαυρώνεται από τις ενέργειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη. 

«Η χώρα μου είναι πολύ μικρή για να διαπράξει τόσο μεγάλη ατιμία», αυτό απάντησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος στον Γερμανό πρέσβη όταν το 1915 του ζήτησε η Ελλάδα να διαρρήξει τη συνθήκη φιλίας με την Σερβία του 1913. "Η χώρα μας είναι πολύ μεγάλη για να δέχεται τέτοια ντροπή με την κατάφωρη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων", θα απαντήσουμε εμείς σήμερα στον κ. Μητσοτάκη. Επιτέλους τέλος. Σταματήστε τις επαναπροωθήσεις».
#ΌχιΣτοΌνομάΜας #NotInOurName

 
Τομέας Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου
των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ

Μοιράσου το άρθρο!