Skip to main content
|

Ο Λαός της Λέσβου δεν ξεχνά.... τους πραγματικούς εμπνευστές των έργων!

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Αιχμηρή η δήλωση του πρώην Υπουργού και Βουλευτή της Λέσβου Νίκου Σηφουνάκη.  Αν και προσκλήθηκε στα σημερινά εγκαίνια του οδικού Άξονα Καλλονής - Σιγρίου στις ομιλίες του Πρωθυπουργού και των Υπουργών δεν υπήρξε καμία αναφορά για τον βασικό εμπνευστή  του έργου, το Νίκο Σηφουνάκη.  Σε μια εποχή που θεωρητικά  δεν υπάρχουν οι ακραίες πολιτικές αντιπαραθέσεις σε "μπλε" και "πράσινα καφενεία", είναι σίγουρα αρνητική η προσπάθεια αμνησίας....

Πάντως όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του και ο κ. Σηφουνάκης ο Λάος της Λέσβου δεν ξεχνά τα "ωραία δημιουργικά χρόνια" 

 

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Σηφουνάκη:

 

Εγκαινιάστηκε σήμερα το έργο του Οδικού Άξονα Καλλονής- Σιγρίου, παρουσία του πρωθυπουργού κ Κ. Μητσοτάκη, 22 χρόνια μετά την ανάθεση των μελετών, ήτοι με μεγάλη καθυστέρηση.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Προσκλήθηκα να παρευρεθώ από τον Υπουργό Υποδομών και ανταποκρίθηκα. Δυστυχώς οι Υπουργοί και ο Πρωθυπουργός ευλόγησαν εαυτούς χωρίς καμία αναφορά στους πραγματικούς εμπνευστές και δημιουργούς του μεγάλου αυτού έργου.

Στις τρεις δεκαετίες ενεργούς πολιτικής μου παρουσίας στην Λέσβο οραματιστήκαμε την ανάπτυξη της, και βίωσα από την αρχή έως την ολοκλήρωση έργα σταθμούς για την απομονωμένη Βορειοδυτική Λέσβο όπως:

- Ο οδικός άξονας ΚΑΛΛΟΝΗΣ – ΣΙΓΡΙΟΥ, που θέτει τέλος στην απομόνωση του Βορειοδυτικού και πιο απομακρυσμένου τμήματος του νησιού, έργο που δρομολογήθηκε με πρότασή μου στον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, το 2001 οπότε με Φορέα χρηματοδότησης το Υπουργείο Αιγαίου, του οποίου ήμουν επικεφαλής, ξεκίνησε η διαδικασία εκπόνησης των μελετών. Τύχη αγαθή το έφερε να τοποθετηθώ το 2009 στο αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και με καθημερινή και εντατική εργασία ολοκληρώσαμε τις μελέτες, για τις οποίες είχε σταματήσει η χρηματοδότηση την περίοδο 2004-2009, και πραγματοποιήθηκε η Πρώτη Διακήρυξη Ανάθεσης εκτέλεσης του έργου την 1 η Νοεμβρίου 2011 από την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου. Πρόκειται για το μεγαλύτερο οδικό έργο που έχει γίνει σε νησί του Αιγαίου από την απελευθέρωση και μετά.

Βεβαίως για το άλλο μεγάλο οδικό έργο Καλλονής- Πέτρας, καμία δέσμευση και κανένα χρονοδιάγραμμα δεν υπήρξε, στις κατά τα άλλα πλούσιες Κυβερνητικές εξαγγελίες.

 - Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, δρομολογήθηκε η δημιουργία του με τόλμη και χωρίς αρμοδιότητα από την Νομαρχία Λέσβου το 1984, η οποία προκήρυξε και ανέθεσε την μελέτη στο αρχιτεκτονικό γραφείο Στεφ. Πάντου, με συνεργάτη τον αρχιτέκτονα Σ. Φράγκου. Προσέλαβα σύμβουλους και υπεύθυνους μελετών την αείμνηστη Νίκη Γουλανδρή, Δημιουργό του ‘’Μουσείου Φυσικής Ιστορίας των Αθηνών’’, και τον Μέγιστο Αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Τομπάζη, και το έργο χρηματοδοτήθηκε από την Νομαρχία Λέσβου και το Υπουργείο Αιγαίου. Νεοεκλεγείς Βουλευτής, ο Ανδρέας Παπανδρέου με τοποθέτησε στο Υπουργείο Πολιτισμού, και έχοντας την ευθύνη των έργων του Υπουργείου, την διετία 1994- 1995, εισηγήθηκα και ψηφίστηκε ο Νόμος 2260/1994 με τον οποίο: Με το Πρώτο Άρθρο του ιδρύθηκε ‘’ το Μουσείου της Ακρόπολης των Αθηνών’’, και με το Δεύτερο άρθρο ‘’ το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου’’, με βασικό σύμβουλο τον αείμνηστο Ζυλ Ντασσέν. 11 Σεπτέμβρη 1999 έγιναν τα ουσιαστικά εγκαίνια του Μουσείου με ειδική ημερίδα και τιμώμενο πρόσωπο τον αγαπημένο σύζυγο της Μελίνας Μερκούρη. Έντεκα χρόνια μετά την έναρξη του έργου το 1995, με απόφασή μου προσλήφθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού και τοποθετήθηκε Διευθυντής στο Μουσείο ο άξιος επιστήμονας Νίκος Ζούρος. Το Μουσείο, διεθνές πλέον τοπόσημο, παγκόσμιας αξίας και εμβέλειας έργο, είναι ‘’Το Διαμαντένιο Πετράδι της Λέσβου στο Χρυσό Στεφάνι του Αιγαίου’’.

 - Το Λιμάνι του Σιγρίου. Επίσης σημαντικό έργο, δρομολογήσαμε την εκπόνηση των μελετών, με προτεραιότητα στον σεβασμό της ευαίσθητης κλίμακας του τοπίου της περιοχής, απορρίπτοντας την φαραωνική προμελέτη. Είναι ένα μεγάλο και χρήσιμο έργο, και ευελπιστούμε οι σημερινές υποσχέσεις περί ολοκλήρωσής του να γίνουν σύντομα πραγματικότητα.

- Το Θεσμικό Πλαίσιο Προστασίας της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς με την έκδοση ειδικών Προεδρικών Διαταγμάτων για τους οικισμούς, συνέβαλε στην διατήρηση της ιστορικής μνήμης του τόπου που περνά στις γενιές και μέσω της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.  Αυτή η προσπάθεια συνεχίστηκε από το Υπουργείο Αιγαίου την περίοδο 2000- 2004, και από το Υπουργείο Περιβάλλοντος την περίοδο 2010-2012 για όλο το Αιγαίο, με την έκδοση Ειδικών Προεδρικών Διαταγμάτων για τα νησιά.

Μεγάλη ικανοποίηση αλλά και συγκίνηση με διακατέχει πάντα, γιατί υπήρξε αμοιβαία η κατανόηση και η εκτίμηση με τον Λαό της Λέσβου, που ανταπέδωσε στο όνομα της όποιας προσφοράς μου, απλόχερα την αγάπη του. Ήταν ωραία δημιουργικά χρόνια η αλήθεια δεν κρύβεται και οι πολίτες την κρατούν στην μνήμη τους.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία