Πολιτική

05/05/2014 - 18:12

Οικολογικός Άνεμος: απαραίτητη η δημιουργία ΧΥΤ αδρανών υλικών

style="text-align: justify;"> 
Το αρχαιολογικό Μουσείο και το Κάστρο της Μυτιλήνης επισκέφθηκε ο Μιχάλης Μπάκας, περιφερειακός σύμβουλος με τον Οικολογικό Άνεμο και υπ.αντιπεριφερειάρχης Λέσβου, το Σάββατο 3/5/2014, παρακολουθώντας στις εκδηλώσεις με τίτλο «Πράσινες πολιτιστικές διαδρομές» που οργανώνει το Υπ. Πολιτισμού. Μετά από ενημέρωση στο αρχαιολογικό μουσείο ακολούθησε περιήγηση στο Κάστρο Μυτιλήνης, προκειμένου να παρουσιαστεί η επαναχρησιμοποίηση των δομικών υλικών της αρχαιότητας στην κατασκευή του Κάστρου.
 
Ο Μιχάλης Μπάκας έκανε την παρακάτω δήλωση: «Είναι εντυπωσιακή η δουλειά που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στη Μυτιλήνη για την ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου της πόλης μας. Με την ανάδειξη και ενοποίηση όλων αυτών των στοιχείων της ιστορίας της Μυτιλήνης συνδέεται η κλασσική εποχή με τα ελληνιστικά και ρωμαϊκά στοιχεία της πόλης, το βυζαντινό της παρελθόν με τον πλούτο της οθωμανικής περιόδου. Είναι σημαντική λοιπόν η συνέχιση και ολοκλήρωση των εργασιών, προχωρώντας και στην ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Μυτιλήνης, που δεσπόζει στις παρυφές της πόλης.
 
Παράλληλα στη σημερινή εκδήλωση είχαμε την ευκαιρία να δούμε την επαναχρησιμοποίηση δομικών υλικών κατά την αρχαιότητα, όπως φαίνεται από τα μέλη παλαιότερων μνημείων που συναντάμε στο κάστρο της Μυτιλήνης. Για χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι ήξεραν ότι οι πόροι είναι περιορισμένοι και έκαναν στην πράξη ανακύκλωση, προστατεύοντας το περιβάλλον, εξοικονομώντας πόρους.  Μετά από χρόνια καθυστερήσεων επιτέλους η Ελλάδα έχει ενσωματώσει την κοινοτική οδηγία για τη διαχείριση οικοδομικών υλικών από το 2010. Παρόλ’αυτα στα νησιά μας δεν έχει γίνει τίποτε. Η κατάσταση με τις διάσπαρτες αποθέσεις μπάζων, με τις επιδρομές στους ποταμούς για αδρανή υλικά, που θα μπορούσαν να καλυφθούν με ανάκτηση υλικών από τα οικοδομικά απόβλητα, και με την σχεδόν παντελή απουσία ανακύκλωσης, έχει ήδη ξεπεράσει κάθε ανεκτό όριο και δε μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Ως Οικολογικός Άνεμος έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη δημιουργία ΧΥΤ αδρανών υλικών σε όλα τα νησιά μας με την επαναχρησιμοποίηση μέρους των αδρανών υλικών σε δημόσια έργα (πχ οδοποιία) και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας προς αυτήν την κατεύθυνση».
 
 

Μοιράσου το άρθρο!