Πολιτική

22/10/2012 - 17:22

Παρεμβάσεις Σηφουνάκη και Γιακαλή για την κατάργηση των Δ.Ο.Υ.

Παρεμβάσεις Σηφουνάκη και Γιακαλή για την κατάργηση των Δ.Ο.Υ.

yle="text-align: justify; "> 

Με αφορμή την πρόσφατη παρουσίαση από την Επιτροπή Ενοποιήσεων Δ.Ο.Υ. της προωθούμενης κατάργησης 127 Δ.Ο.Υ. στη χώρα, μεταξύ των οποίων και τριών που καλύπτουν τις ανάγκες των πολιτών των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (ειδικότερα αυτών της Λήμνου, της Καλλονής Λέσβου και της Ικαρίας), ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής, απέστειλε την περασμένη Πέμπτη επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών κ. Ιωάννη Στουρνάρα, επισημαίνοντας τις αρνητικές συνέπειες που θα επιφέρει στην εξυπηρέτηση των πολιτών, η εφαρμογή της. 
 
Ο κ. Γιακαλής χαρακτηρίζει στην επιστολή του την προωθούμενη αυτή εξέλιξη, ως «μία ακόμη ευθεία βολή κατά της νησιωτικότητας», μεταφέροντας τον έντονο προβληματισμό των πολιτών, με δεδομένη και τη δυσκολία που παρατηρείται στις μετακινήσεις, εντός του νησιωτικού μας συμπλέγματος.
 
Ο Περιφερειάρχης μεταξύ άλλων, ζήτησε από τον Υπουργό την επανεξέταση της ενδεχόμενης κατάργησης, σε μία εντελώς διαφορετική βάση απ΄ ότι στην υπόλοιπη χώρα.
 
 

 

 
 Αναφορά που κατέθεσε ο Βουλευτής Ν. Λέσβου κ. Νίκος Σηφουνάκης, σήμερα 22/10/2012 στη Βουλή, προς τον Υπ. Οικονομικών σχετικά με την κατάργηση των ΔΟΥ Μύρινας στη Λήμνο και Καλλονής στην Μυτιλήνη
 
 
 
Προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα
 
 
Θέμα: «Κατάργηση ΔΟΥ Μύρινας στη Λήμνο και Καλλονής στην Μυτιλήνη» 
 
Πρόσφατα το Υπουργείο Οικονομικών δημοσιοποίησε πόρισμα Ειδικής Επιτροπής για την ενοποίηση των ΔΟΥ, στο οποίο προτείνεται η άμεση κατάργηση και μεταστέγαση των ΔΟΥ Λήμνου και Καλλονής στη ΔΟΥ Μυτιλήνης. Στο πόρισμά της η επιτροπή αναφέρει στη σελίδα 14 ότι ειδικά για τους νησιωτικούς νομούς της χώρας προτείνεται η παραμονή 2ης ΔΟΥ, λαμβάνοντας υπόψη το άρθρο 101 (παρ. 2 και 3) του Ελληνικού Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο ο νομοθέτης και η Διοίκηση, όταν δρουν κανονιστικά, υποχρεούνται να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών περιοχών. Ωστόσο, η επιτροπή αναιτίως εξαίρει το Νομό Λέσβου από την εφαρμογή του κριτηρίου αυτού, σε αντίθεση με τους Νομούς Δωδεκανήσου και Κυκλάδων όπου το εφαρμόζει διατηρώντας και 2η ΔΟΥ, επικαλούμενη τις δυσκολίες ακτοπλοϊκής διασύνδεσης των νησιών μεταξύ τους. 
 
Οι τοπικές αρχές και η τοπική κοινωνία του Ν. Λέσβου είναι ανάστατες και δικαίως αντιδρούν, καθώς με την πρόταση για κατάργηση της ΔΟΥ Λήμνου και τη λειτουργία μίας πλέον μόνο ΔΟΥ στο Ν. Λέσβου (στη Μυτιλήνη) η επιτροπή του ΥΠΟΙΚ δεν θεωρεί ότι υφίστανται «δυσκολίες ακτοπλοϊκής διασύνδεσης» μεταξύ Μυτιλήνης και Λήμνου (!) και θεωρεί ότι πρέπει να αγνοήσει την επιταγή του Ελληνικού Συντάγματος που ρητά ορίζει ότι οι αρχές «υποχρεούνται να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών περιοχών». Τονίζεται ότι ακόμα και η κατάργηση της ΔΟΥ Καλλονής θα επιφέρει τεράστια ταλαιπωρία και χειροτέρευση της ποιότητας παροχής υπηρεσιών προς τους κατοίκους της περιοχής, καθώς η συγκεκριμένη ΔΟΥ εξυπηρετεί το κεντρικό, βόρειο και δυτικό μέρος του Δήμου Μυτιλήνης. 
 
Σας επισυνάπτω, σχετικά: α) την με ημερομηνία 10.10.2012 επιστολή του Δημάρχου Λήμνου προς τον Πρωθυπουργό, β) την απαντητική επιστολή του Δήμου Λήμνου προς το Υπ. Εσωτερικών που επισημαίνει την ιδιαιτερότητα της Λήμνου και γ) την ανακοίνωση των υπαλλήλων ΔΟΥ Λήμνου.   
 
Το Υπουργείο Οικονομικών οφείλει να επανεξετάσει την πρόταση της επιτροπής και να μην επιτρέψει τη λειτουργία μίας μόνο ΔΟΥ στο Ν. Λέσβο, ευθυγραμμιζόμενο με τη σαφή επιταγή του Ελληνικού Συντάγματος για την ιδιαιτερότητα των νησιωτικών περιοχών της χώρας μας.
 
 
  
Ο ΑΝΑΦΕΡΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
 
 
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ

Μοιράσου το άρθρο!