Skip to main content
|

Παρουσιάσθηκε το πρόγραμμα της "Δημοκρατικής Μυτιλήνης"

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'
Λέξεις Κλειδιά :
Δημοκρατική Μυτιλήνη

Το πρόγραμμα μιας «επίμονης, συλλογικής και συστηματικής δουλειάς» όπως το χαρακτήρισε ξεκινώντας την εκδήλωση ο παλιός αυτοδιοικητικός και βουλευτής Γιάννης Ζερδελής, το πρόγραμμα της παράταξης «Δημοκρατική Μυτιλήνη» που συμμετέχει στις εκλογές της 26ης Μαΐου για την ανάδειξη Συμβουλίου στην Κοινότητα Μυτιλήνης, παρουσιάστηκε χθες στα μέσα ενημέρωσης του νησιού, στο προεκλογικό στέκι της παράταξης στην Κουμιδιά.

«Η Δημοκρατική Μυτιλήνη δεν είναι μια κομματική συνεργασία, αλλά μία κίνηση πολιτικοποιημένων πολιτών με σαφή και ευδιάκριτο προοδευτικό προσανατολισμό» σημείωσε ο Στρατής Μπαλάσκας μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της παράταξης τονίζοντας επίσης πως «στην κίνηση μας κανένας δεν απεκδύεται την πολιτική του ταυτότητα, όμως η συνεργασία μας βασίζεται στις προοδευτικές μας συγκλίνουσες και απευθύνεται στους δημοκράτες αυτής της πόλης, που έχουν διάθεση να αντισταθούν στις διχαστικές φωνές, στις στρεβλώσεις, να βγάλουν την πόλη από τον λαβύρινθο που κάποιοι υστερόβουλα την έχουν μπλέξει, που ονειρεύονται μια πόλη δημιουργική και ενωμένη».


Ανάλογη η τοποθέτηση της Τζώρτζιας Ρασβίτσου, επίσης μέλους της Συντονιστικής Επιτροπής.«Τα προγράμματα των υποψηφίων μπορεί όλα είναι καλά. Όμως  τα πεζοδρόμια και τα πλακόστρωτα θα τα φτιάξουμε, θα ξαναχαλάσουν και θα τα ξαναφτιάξουμε, όταν όμως η κοινωνική συνοχή διαρραγεί τίποτα δεν μπορεί να γίνει σε μια πόλη. Στόχος μας είναι να κλείσουμε τα ρήγματα, να υπάρξει ξανά κοινωνική συνοχή να ξεκολλήσουμε από τη λάσπη του διχασμού.  Γνωρίζουμε ότι η Μυτιλήνη έχει σοβαρότατα προβλήματα.  Τα προβλήματα αυτά όμως δεν λύνονται ούτε με λιθοβολισμούς, ούτε με αγιασμούς, ούτε με λασπολογίες.  Χρειάζονται προσοχή, υπευθυνότητα, αποφασιστικότητα και συνεργασία» είπε χαρακτηριστικά.

 

Το πρόγραμμα της «Δημοκρατικής Μυτιλήνης» αποτελείται από τέσσερις πυλώνες.


Ο πρώτος είναι μια ουσιαστική πρόταση ισόρροπης και αυτόνομης ανάπτυξης της κάθε γειτονιάς που στηρίζεται σε ένα έργο που θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της κάθε μιας χωριστά. «Πρόκειται για έργα πολιτισμού – πρόνοιας - αλληλεγγύης σε κάθε γειτονιά που μπορούν να λειτουργήσουν ως μοχλοί ισόρροπης και αυτόνομης ανάπτυξής τους» υποστήριξε ο Στρατής Μπαλάσκας παρουσιάζοντας μια μια κάθε πρόταση της παράταξης για κάθε μια γειτονιά χωριστά.


Στον πυλώνα που αφορά την ποιότητα στη ζωή ο Γιάννης Αθηναίος μέλος της Συντονιστικής επιτροπής της παράταξης παρουσίασε σειρά προτάσεων για τη συνολική διαχείριση και βελτίωση των κοινόχρηστων χώρων. Με στόχο τη βελτιστοποίηση και λειτουργικότητα των κοινόχρηστων χώρων, πάρκα και πλατείες, ώστε να αποτελέσουν κοινωνικούς πυρήνες σε κάθε γειτονιά. Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, με στόχο τη γρήγορη και ασφαλή μετακίνηση του πολίτη είτε είναι πεζός είτε οδηγεί. Πολεοδομικές παρεμβάσεις με στόχο τον εξορθολογισμό των χρήσεων γης στο κέντρο εστιάζοντας στις χρήσεις αναψυχής και τουρισμού, ώστε να λυθούν χρόνια προβλήματα. Σε αυτήν την κατεύθυνση, απαραίτητη όπως τονίστηκε, είναι η εκπόνηση συνολικής πολεοδομικής μελέτης για την επανεκτίμηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων προτάθηκε ο επανασχεδιασμός της αποκομιδής των απορριμμάτων σε συνεργασία με τους ειδικούς του τμήματος περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Και η βελτιστοποίηση του συστήματος ανακύκλωσης. Τέλος ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα θέματα προστασίαας των αδέσποτων ζώων.


Τις προτάσεις για τον πολιτισμό παρουσίασε η Έλλη Καλάργλη, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της «Δημοκρατικής Μυτιλήνης». Κυριότερες από αυτές η δημιουργία δομών όπως: Η ίδρυση Γραφείου Προστασίας Ιστορικού Κέντρου Μυτιλήνης επιφορτισμένου με το έργο της ανάδειξης και προστασίας του Ιστορικού Κέντρου της πόλης και της αρχιτεκτονικής του κληρονομιάς. Και η δημιουργία του φορέα «Μουσείο Πόλης» που έχει ως αντικείμενο την ολιστική διαχείριση του πολιτιστικού και ιστορικού αποθέματος της πόλης Ιδιαίτερο τμήμα του προγράμματος της «Δημοκρατικής Μυτιλήνης» αφορά την προστασία και αξιοποίηση μνημείων και χώρων της πόλης, τις καινοτόμες δράσεις ανάδειξης και την πολιτιστική δραστηριότητα.


«Η Μυτιλήνη πόλη των δικαιωμάτων. Η Κοινότητα μπροστά στην υπεράσπιση του δικαιώματος σε κάθε λογής διαφορετικότητα» τιτλοφορείται ο τέταρτος πυλώνας του προγράμματος που αφορά τα ζητήματα αλληλεγγύης που παρουσίασε η Τζώρτζια Ρασβίτσου.
Μια σειρά προτάσεις που αφορούν τη λειτουργία συνοικιακών κοινωνικών ιατρείων, φαρμακείων και παντοπωλείων. Κοινωνικά φροντιστήρια σε γειτονιές με την ενεργοποίηση εθελοντών. Ζητήματα ασφάλειας και λειτουργίας δημοτικής τράπεζας αίματος. Προώθηση της λειτουργίας αυτοδιαχειριζόμενων χώρων σε γειτονιές με διάφορα θέματα. Συμβολή στη δημιουργία συνεταιρισμών σε γειτονιές κι προγράμματα απασχόλησης με αναθέσεις εργασιών στους συνεταιρισμούς των γειτονιών. Όλα αυτά ήταν μερικά από τα στοιχεία της πρότασης της «Δημοκρατικής Μυτιλήνης».


«Στην κατεύθυνση καταπολέμησης της ανεργίας συμβάλλουμε στη δημιουργία Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων σε χώρους του Δήμου, ενώ η λειτουργία κέντρου φιλοξενίας αστέγων και η δημιουργία δομής ενεργών πολιτών και ενίσχυσης ανθρώπινων δικαιωμάτων, αποτελούν πρώτη προτεραιότητα για την Κοινότητα» είπε η κ. Ρασβίτσου.

Όπως ανακοινώθηκε στη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης του προγράμματος, το ψηφοδέλτιο της παράταξης το οποίο είναι έτοιμο στο σύνολο του θα ανακοινωθεί το βράδυ της 20ης Απριλίου σε ειδικής εκδήλωση στο προεκλογικό στέκι.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία