Πολιτική

09/02/2024 - 14:24

Παρουσιάστηκε το έργο ψηφιοποίησης του Ιστορικού Αρχείου των Κοινοτήτων του Δήμου Δυτικής Λέσβου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στην αίθουσα ενημέρωσης της επιμελητηριακής λεσβιακής εταιρίας Ανάπτυξης «ΕΛΕΑ ΑΜΚΕ» στη Μυτιλήνη, η παρουσίαση του έργου «Τεκμηρίωση, Ψηφιοποίηση και Εισαγωγή σε Βάση δεδομένων του Ιστορικού Αρχείου των Κοινοτήτων του Δήμου Δυτικής Λέσβου».

 

Την εκδήλωση της παρουσίασης χαιρέτισαν ως εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Λέσβου αλλά και της ΕΤΑΛ Α.Ε. που αποτέλεσε το ενδιάμεσο φορέα διαχείρισης του έργου, οι κ.κ. Παναγιώτης Τατάκης και Τάσος Περιμένης. Ενώ ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος στη σύντομη ομιλία του για ένα ακόμη ψηφιακό έργο που παραδίδεται σημείωσε τα εξής:

 

«Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να παρουσιάζουμε και κυρίως να παραδίδουμε ένα έργο ιστορικής αξίας που δεν αφορά μόνο τους δημότες μας, ούτε μόνο τους κατοίκους του νησιού μας. Αφορά πιστεύω όλους μας καθώς και όσους ενδιαφέρονται για εμάς και αν το αξιοποιήσουμε σωστά, νομίζω ότι μπορεί να διευρύνουμε την αντίληψή μας για την πολιτιστική μας κληρονομιά, για να συνθέσουμε τελικά μια πιο πλήρη εικόνα της ιστορίας μας και της ίδιας μας θα έλεγα της ταυτότητας. Γιατί με την απόπειρα ψηφιοποίησης σημαντικού μέρους του ιστορικού αρχείου των κοινοτήτων του Δήμου μας, θα έλεγα ότι τολμούμε πέραν της υλικής κληρονομιάς μας, να αναδείξουμε και την άυλη. Αυτήν που μπορεί τελικά να αποδειχθεί και πιο δυναμική για το παρόν και το μέλλον μας και για αυτό σας καλώ να περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα που ανασύρει όλο αυτό το πολύτιμο υλικό που μπορεί μέχρι τώρα να είχαμε στην καλύτερη των περιπτώσεων μία ιδέα για την ύπαρξή του μέσα από διαδόσεις, μύθους και θρύλους». 

Η Αντιδήμαρχος Ψηφιακής Διακυβέρνησης Ασανούλα Γιαννή – Κοκκινέλλη από τη μεριά της προχώρησε σε μία πρώτη παρουσίαση του έργου και του ψηφιοποιημένου και τεκμηριωμένου υλικού που περιλαμβάνεται σε αυτό. Συγκεκριμένα εξήγησε πως το έργο αφορά στην ψηφιοποίηση και αξιοποίηση του Ιστορικού Αρχείου (10) δέκα Κοινοτήτων του Δήμου Δυτικής Λέσβου. Αναλυτικότερα, με τη χρήση νέων τεχνολογιών, ψηφιοποιήθηκαν και τεκμηριώθηκαν πάνω από 6.500 ιστορικά τεκμήρια και τόμοι της περιόδου από τα τέλη του 17ου αι. έως τα μέσα του 20ου αι. (1650 – 1970) που υπάρχουν διάσπαρτα σε δέκα (10) Κοινότητες του Δήμου Δυτικής Λέσβου. Συγκεκριμένα συγκεντρώθηκε υλικό από τις Κοινότητες της Αγίας Παρασκευής, Φίλιας, Λέσχη Αρίσβης, Σκαλοχωρίου, Πολιχνίτου, Μανταμάδου, Σκαμιάς, Πέτρας, Μολύβου και Ερεσού. Μέσα από την μελέτη των 300 περίπου ετών τοπικής ιστορίας, παρουσιάζονται οι κοινωνικοί, οικονομικοί και εθνολογικοί παράγοντες που διαμόρφωσαν τις συνθήκες διαβίωσης στη δυτική πλευρά του νησιού. 

ds

«Με την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, στόχος είναι η ανάδειξη των εγγράφων, βιβλίων, αρχειακών τεκμηρίων και λαογραφικού υλικού, μοναδικής και ανεκτίμητης αξίας, τα οποία λόγω της σπουδαιότητας τους και της επιτακτικής ανάγκης να διασωθούν από τη φθορά του χρόνου, ψηφιοποιήθηκαν, τεκμηριώθηκαν και διατίθενται δωρεάν στο ευρύ κοινό μέσω της διαδικτυακής πύλης», είπε χαρακτηριστικά.  

ww

Αναλυτικά για το έργο και τη λειτουργία της ιστοσελίδας με το περιεχόμενο της όλης δουλειάς https://www.mwlesvos-archive.gr, μίλησαν ο ανάδοχος του έργου, Αλέξανδρος Τζωρτζακάκης (AegeanSolutions) και ο Διευθυντής Επιχειρησιακού Σχεδιασμού του Δήμου Δυτικής Λέσβου Δημήτρης Μάντζαρης, ενώ στην παρουσίαση παρευρέθηκαν Πρόεδροι των κοινοτήτων της Δυτικής Λέσβου αλλά και αρκετοί πολίτες και άνθρωποι των γραμμάτων του τόπου μας, που συμμετείχαν διαδραστικά στην παρουσίαση, καταθέτοντας ερωτήματα και παρατηρήσεις.  

Υπενθυμίζεται ότι το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020, Τοπικό Πρόγραμμα CLLD/LEADER Λέσβου και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ). 

 

Μοιράσου το άρθρο!