Πολιτική

04/09/2013 - 18:13

Παύλος Βογιατζής: εισήγηση για τις θαλάσσιες μεταφορές επιβατών

Ο  Βουλευτής, Παύλος Βογιατζής,  εισηγήθηκε χθες, κατά τη διάρκεια της Συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου «Κύρωση του Πρωτοκόλλου του 2002 στη Διεθνή Σύμβαση των Αθηνών σχετικά με τη θαλάσσια μεταφορά επιβατών και των αποσκευών τους, του 1974». 
 
Πρόκειται για ένα Σχέδιο Νόμου, το οποίο εισάγει προς κύρωση το Πρωτόκολλο του 2002 που αφορά στις θαλάσσιες μεταφορές επιβατών και των αποσκευών τους και ουσιαστικά εναρμονίζει την εθνική νομοθεσία της χώρας μας με το ενωσιακό και το διεθνές δίκαιο. Το εν λόγω Πρωτόκολλο πρόκειται να τεθεί διεθνώς σε ισχύ στα τέλη Απριλίου του 2014 και μέχρι στιγμής έχει κυρωθεί ήδη από 10 κράτη-μέλη του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (Ι.Μ.Ο.), εκ των οποίων τα 4 είναι και κράτη-μέλη της Ε.Ε. (Βέλγιο, Ολλανδία, Δανία και Λιθουανία), αλλά και την ίδια την Ε.Ε.
 
Πιο συγκεκριμένα, ο Βουλευτής αναφερόμενος στην ιδιαίτερη σημασία του συγκεκριμένου Σχεδίου Νόμου για την Ελλάδα τόνισε πως: «Ως νησιώτης στην καταγωγή, αλλά και ως μόνιμος κάτοικος νησιωτικής περιοχής και μάλιστα παραμεθόριας, γνωρίζω πολύ καλά το ρόλο και τη σημασία των θαλασσίων μεταφορών, γι’ αυτό και θεωρώ πως η κύρωση του Πρωτοκόλλου του 2002, δεν μπορεί παρά μόνο θετικό πρόσημο να έχει για μια χώρα κατεξοχήν ναυτική με μεγάλη δραστηριοποίηση ναυτικών πλοίων διεθνών μεταφορών, αλλά και μία χώρα που συνιστά τουριστικό προορισμό κρουαζιερόπλοιων διεθνών πλόων, όπως η Ελλάδα. Το εν λόγω Πρωτόκολλο άλλωστε, στην ουσία συνεπάγεται τροποποίηση της Διεθνούς Σύμβασης των Αθηνών του 1974, ενώ έχει ήδη εγκριθεί από το Νοέμβριο του 2002 από το Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (Ι.Μ.Ο.), του οποίου η χώρα μας υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του.  Επιπλέον, η σημασία του Πρωτοκόλλου έγκειται μεταξύ άλλων και στο γεγονός ότι υποχρεώνει τη χώρα μας να προσαρμοστεί στα διεθνώς ισχύοντα στον τομέα ευθύνης του μεταφορέα σχετικά με τη θαλάσσια μεταφορά επιβατών και των αποσκευών τους προς όφελος του χρήστη υπηρεσιών θαλασσίων μεταφορών. Αναβαθμίζονται δηλαδή, οι κανόνες περί ευθύνης και αποζημίωσης των επιβατών σε περίπτωση ναυτικού συμβάντος τόσο ως προς τα ελάχιστα επίπεδα οικονομικής κάλυψης, όσο και ως προς την υποχρεωτική ασφαλιστική κάλυψη της ευθύνης. Επομένως, αφενός με την Κύρωση του Πρωτοκόλλου η Ελλάδα εναρμονίζει την εθνική της νομοθεσία με το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και με την πολιτική της Ε.Ε. όπως αυτή διατυπώνεται στον Κανονισμό 392/2009, την ίδια στιγμή που διασφαλίζεται η συμβατική σχέση της χώρας μας με τρίτες χώρες οι οποίες δεν δεσμεύονται από τον εν λόγω Ευρωπαϊκό Κανονισμό».
 
Ο Βουλευτής, με αφορμή και την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Ναυτιλίας στη Λέσβο, ανέφερε επίσης:«Θα ήθελα να πω δύο λόγια για την πολύ καλή παρουσία του Υπουργού στη Λέσβο, αν και θα προτιμούσα στην ονομασία του Υπουργείου να έχει προστεθεί και ο όρος  Νησιωτικής Πολιτικής και Αιγαίου. Είναι η πρώτη φορά που ο Υπουργός Ναυτιλίας, για να μην πω γενικότερα Υπουργός, παραμένει επί τρεις ημέρες στο νησί μας βλέποντας από κοντά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένα μεγάλο νησί, όπως η Λέσβος, με κυριότερο αυτό της παράνομης μετανάστευσης, αλλά και της ποιότητας των πλοίων, που αποτελεί και ένα μεγάλο πρόβλημα των δύο άλλων νησιών του Νομού μας, της Λήμνου και του Αγ. Ευστρατίου.
 
Με αφορμή επίσης, τις αυξημένες αρμοδιότητες που προβλέπει το παρόν Σχέδιο Νόμου για τις λιμενικές αρχές, θα ήθελα να επισημάνω με τη σειρά μου τη σημασία του Λιμενικού Σώματος, ιδιαίτερα για τις νησιωτικές περιοχές, και να υπογραμμίσω την ανάγκη επαρκούς στελέχωσής του, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στα αυξημένα καθήκοντά του ιδιαίτερα την περίοδο αυτή που, όπως ανέφερα και προηγουμένως, ένα από τα βασικότερα προβλήματα των νησιών του Αιγαίου είναι η παράνομη μετανάστευση».
 
Στο πλαίσιο της εισήγησης που έκανε ο  Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ειδικότερα για τα θέματα της Λέσβου που ανέφερε ο Βουλευτής, ο Υπουργός δήλωσε τα ακόλουθα: «Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Εισηγητή της Ν.Δ., τον κ. Βογιατζή, για τα τόσο καλά λόγια του για την επίσκεψή μου στην Μυτιλήνη, και τον ευχαριστώ και προσωπικά για τη συνδρομή που μου παρείχε όλο το Σαββατοκύριακο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου στη Λέσβο. Θα ήθελα να τον ενημερώσω και να ενημερώσω και επισήμως ότι οι εντολές που έχουν δοθεί στο τοπικό λιμεναρχείο, είναι να τελειώνει το αίσχος του λιμανιού της Μυτιλήνης και να μην γίνεται καμία και κανενός είδους φιλοξενία ή ταυτοποίηση στο λιμάνι που είναι και το πιο τουριστικό σημείο της Μυτιλήνης, όπου μέχρι πρότινος φιλοξενούνταν όλοι οι μετανάστες που συλλαμβάνονταν καταρχάς σε υπαίθρια καταλύματα και τους τελευταίους 2 μήνες παρέμεναν σε σκηνές με χημικές τουαλέτες. Οι σημερινές εντολές που έχουν δοθεί στο λιμεναρχείο, είναι να πάψει πλέον να χρησιμοποιείται αυτός ο χώρος, και αντιθέτως να χρησιμοποιείται ένας χώρος δημοτικός που σήμερα φιλοξενεί μετανάστες, δηλαδή το ΠΙΚΠΑ της Μυτιλήνης. Ελπίζω ότι αυτό θα εξωραΐσει πολύ την εικόνα της πόλης και βέβαια, θα κάνει πολύ πιο ανθρώπινη την υποδοχή αυτών των ανθρώπων».
 
 

Μοιράσου το άρθρο!