Skip to main content
|

Πληρώσαμε πολλά. Δε θα πληρώσουμε Ξανά!!!

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
9'
Λέξεις Κλειδιά :
ΠΚΣ

Μετά την έναρξη της εξεταστικής περιόδου επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες που είχαμε οι φοιτητές και οι διδάσκοντες του Πανεπιστημίου Αιγαίου για την ισότιμη πρόσβαση όλων των φοιτητών στις εξετάσεις, καθώς και για την συνέχιση των σπουδών τους

Οι εκλεγμένοι με την Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας επικεντρωνόμαστε σε τρία βασικά ζητήματα που θεωρούμε απαραίτητα για την δίκαιη και ισότιμη πρόσβαση κάθε φοιτητή στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Ζητήματα που προϋπήρχαν και διογκώθηκαν, εξαιτίας της νέας κρίσης.

Ο πρώτος αφορά τα ενοίκια και τη στέγαση του καθένα από εμάς στο νησί της Λέσβου. Η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο όσον αφορά τα ενοίκια. Αυτή τη στιγμή δεκάδες φοιτητές αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το νησί, γιατί οι οικογένειές τους δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα υπέρογκα ενοίκια. Με αφορμή την πανδημία του Κορωνοϊού, η κυβέρνηση προανήγγειλε πως θα υπάρξει νέα ύφεση στην οικονομία, θυμίζοντας την οικονομική κρίση που ξέσπασε στη χώρα στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Παράλληλα, μετά από δυο σχεδόν μήνες συνεχόμενου  
Lockdown, πολλοί είναι αυτοί που είτε έχασαν τη δουλειά τους, είτε έκλεισαν τα καταστήματά τους, με την κυβέρνηση να τους καλεί να επιδείξουν ‘’ατομική ευθύνη’’ και υπομονή ενώ οι υποτιθέμενες ελαφρύνσεις σταμάτησαν, οι απολύσεις απελευθερώθηκαν και το μέλλον πολλών οικογενειών είναι στον αέρα. Την ίδια στιγμή, νοίκια, λογαριασμοί, φαγητό και λοιπά έξοδα για εμάς και τις οικογένειές μας τρέχουν, σφίγγοντας έτσι ακόμα περισσότερο το ζωνάρι.

Ενώ η ΝΔ είχε προαναγγείλει 40% μείωση των ενοικίων για τους φοιτητές, τελικά φαίνεται πως μόνο μια μικρή μερίδα αυτών την δικαιούνται. Αποκλείοντας, βέβαια, παιδιά ανέργων και συνταξιούχων, υπαλλήλους στο χώρο της υγείας και στα σουπερμάρκετ, ντελιβεράδες και προσωπικό στο χώρο των μεταφορών. Εκείνους που η κυβέρνηση δήθεν αποκαλούσε ήρωες δηλαδή, εκείνους που βάζοντας σε κίνδυνο την προσωπική τους ασφάλεια και υγεία, συνέχισαν να εργάζονται για να καλυφθούν οι λαϊκές ανάγκες όλο το προηγούμενο διάστημα.

Το υψηλό κόστος των ενοικίων υπήρχε πολύ πριν την έξαρση του ιού. Πολλοί φοιτητές αναγκάζονται να εργαστούν, αρκετοί σε δύο δουλειές για να καλύψουν το κόστος σπουδών, αφού τα χρήματα από το σπίτι δεν επαρκούν. Έτσι, θυσιάζουν παραγωγικές ώρες μαθημάτων, έρευνας και μελέτης κάνοντας μικρά βήματα για την ολοκλήρωση των σπουδών τους και χωρίς να έχουν την βεβαιότητα ότι θα βρουν εργασία πάνω στο αντικείμενό τους. Επίσης δεκάδες είναι κάθε χρόνο, οι φοιτητές, οι οποίοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους, λόγω του κόστους που αποτελεί μαχαίρι στο λαιμό γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους. Ενώ πολλοί δεν μπαίνουν καν στον κόπο να έρθουν στο νησί, αφού το κόστος ακόμα και για πολύ μικρά σπίτια, είναι κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικό.

Το ζήτημα των  εστιών αποτελεί ένα ακόμη μεγάλο κομμάτι του προβλήματος που θέλουμε να αναδείξουμε και επηρεάζει δεκάδες φοιτητές της Μυτιλήνης. Τρία χρόνια τώρα που έχουν ανοίξει οι νέες εστίες στην Καλλιθέα, τόσο η προηγούμενη Πρυτανική Αρχή, όσο και η νέα, καυχιούνται για την ποιότητα των δομών χωρίς να λένε κουβέντα για την ποσότητα των δωματίων. Από την πρώτη χρονιά μέχρι σήμερα, ο αριθμός των φοιτητών που στεγάζονται δωρεάν έχει μειωθεί, καθώς  χτίζοντας τα κτήρια στην Καλλιθέα, ο συνολικός αριθμός των κλινών μειώθηκε. Κάθε χρόνο ο αριθμός των αιτούντων στέγασης αυξάνεται, φτάνοντας σχεδόν στο διπλάσιο αριθμό από τις δομές που ήδη υπάρχουν. Στο χώρο των εστιών, ενώ φημίζονται πως είναι δωρεάν, οι εστιακοί υποχρεώνονται να πληρώσουν για την χρήση πλυντηρίων και στεγνωτηρίων, δήθεν για την συντήρησή τους, την ίδια στιγμή που για μήνες αρκετά από αυτά δεν λειτουργούν. Ακόμη, το καλοκαίρι τους ζητούν να αδειάσουν τα δωμάτιά τους, αφήνοντάς τους στην ουσία άστεγους για την θερινή περίοδο και βάζοντας τους στην αβεβαιότητα για τον αν θα έχουν δωμάτιο και την επόμενη χρονιά. Προτεραιότητα δίνεται στους πρωτοετείς, με αποτέλεσμα τα μεγαλύτερα έτη να μην έχουν τις ίδιες πιθανότητες ακόμη κι αν πληρούν τα κριτήρια. Με λίγα λόγια δημιουργείται ένας αθέμητος ανταγωνισμός φτωχού εναντίον φτωχότερου.

Εντύπωση είχε προκαλέσει στο σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας η απόφαση της κυβέρνησης και των πρυτανικών αρχών στην αρχή της έξαρσης του ιού και της καραντίνας να πεταχτούν από τα δωμάτιά τους και να μετακινηθούν σε άλλα μέρη τη Ελλάδας την ίδια ώρα που ήταν σε ισχύ οι περιορισμοί, βάζοντας σε κίνδυνο τους ίδιους τους φοιτητές και τις οικογένειές τους. Ωστόσο, οι εστιακοί δεν επέτρεψαν να συμβεί κάτι τέτοιο και έπειτα από κινητοποιήσεις και συντονισμό της δράσης τους σε όλο το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και κατάφεραν να ακυρώσουν την ανεύθυνη εκείνη απόφαση και να μείνουν τελικά στις εστίες.

Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι αποτελεί η σίτιση στην φοιτητική λέσχη. Κι εδώ ο αριθμός των δικαιούχων είναι μικρότερος σε σχέση με όσους πληρούν τα κριτήρια κάτι που γίνεται φανερό από το σύστημα της καρτελογράφησης που θεσπίστηκε τα τελευταία χρόνια. Οι φοιτητές που δεν κατάφεραν να ενταχθούν στη λίστα αναγκάζονται να δίνουν καθημερινά το ποσό των 2.5 ευρώ, δηλαδή 75 ευρώ τον μήνα. Από την άλλη αν κάποιο παιδί της λίστα για ένα μικρό χρονικό διάστημα δεν χτυπήσει τους κωδικούς του, χάνει την θέση του και αντικαθίσταται από τον επόμενο.

Εν μέσω καραντίνας, πάλι, οι διεκδικήσεις των φοιτητών κατάφεραν να κρατήσουν τα δωρεάν δρομολόγια προς και από τον λόφο του πανεπιστημίου και να παραμείνει ανοιχτή η λέσχη. Μάλιστα από την ημέρα εκείνη όλοι οι αιτούντες σιτίζονται δωρεάν παίρνοντας το φαγητό τους πακέτο. Το παραπάνω αποδεικνύει πως η δυνατότητα δωρεάν σίτισης για όλους υπάρχει και δεν είναι ουτοπική ούτε κάτω από τέτοιες συνθήκες.

Την τελευταία δεκαετία ο προϋπολογισμός του Π. Αιγαίου το οποίο διαθέτει σχολές σε 6 νησιά έχεις μειωθεί περίπου κατά 80% κάτι που αιτιολογεί όλα και όχι μόνο από τα παραπάνω προβλήματα. Τόσο η προηγούμενη όσο και η τωρινή κυβέρνηση ενισχύουν την αυτοδιοίκηση του πανεπιστημίου, αναγκάζοντας το να βρει ‘’χορηγούς’’, ώστε να μπορέσει να είναι οικονομικά λειτουργικό. Αυτό φαίνεται στα εξειδικευμένα μεταπτυχιακά πάνω στις τωρινές ανάγκες της αγοράς ή με την χρήση φοιτητικών πρακτικών σε ιδιώτες με μισθό που δεν ξεπερνάει τα 200 ευρώ τον μήνα.

Καλούμε την κυβέρνηση αν πραγματικά ενδιαφέρεται για την ανάδειξη επιστημόνων με ολοκληρωμένη γνώση, να πάρει πραγματικά μέτρα, πάνω στις ανάγκες των φοιτητών και του κοινωνικού συνόλου και όχι να προσπαθεί να περάσει με κλειστά ιδρύματα και σχολεία αντί εκπαιδευτικά νομοσχέδια.

Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα που θέλουμε να θέσουμε είναι αυτό των μετακινήσεων. Μην ξεχνάμε πως οι σχολές του Π.Α. βρίσκονται σε Ακριτικές Περιοχές. Το κόστος των μετακινήσεων, που συνεχώς αυξάνεται,  αποτελεί ένα ακόμα αγκάθι στα ταμεία των οικογενειών. Σκεφτείτε για παράδειγμα έναν φοιτητή που έρχεται και φεύγει ακτοπλοϊκά  από την Κρήτη και κάνει τέσσερις μέρες ταξίδι και υποχρεώνεται να πληρώσει σχεδόν 100 ευρώ. Ειδικά με τη σημερινή κατάσταση ο φοιτητής στη Μυτιλήνη έβαλε ακόμα πιο βαθιά το χέρι του στην τσέπη, χωρίς ουσιαστική βοήθεια από την πολιτεία. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση της ΝΔ επιχορήγησε μεγαλοβιομηχανίες ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του ΣΕΒ αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πως ο λαός και η νεολαία έρχονται σε δεύτερη μοίρα.

Εκατοντάδες συνάδελφοι μας, ήρθαν και έρχονται από τα μέρη τους για να πάρουν τα πράγματα τους αλλά και συγγράμματα και σημειώσεις που είναι απαραίτητα για την εξεταστική. Για αυτούς, δεν έχει ληφθεί η παραμικρή μέριμνα ώστε να επιδοτηθεί η μετακίνηση τους και να μπορέσουν να διευκολυνθούν στη δύσκολη αυτή περίοδο. Ενώ μπροστά στο περιβόητο «άνοιγμα της οικονομίας», τα μέτρα υγιεινής θυσιάζονται, αφού ήδη στα πλοία έχει καταγραφεί συνωστισμός σε σαλόνια. Για άλλη μια φορά λοιπόν κυβέρνηση βάζει στο ζύγι τις λαϊκές ανάγκες με τα κέρδη των λίγων, με την πλάστιγγα να γέρνει δυστυχώς σε βάρος των φοιτητών που προσπαθούν με κάθε τρόπο να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

Καλούμε ξανά την κυβέρνηση, να επιδοτήσει τη μετακίνηση των φοιτητών από και προς τη Λέσβο και τα άλλα νησιά, ώστε να διευκολυνθούν όλοι να πάρουν τα πράγματα τους για το καλοκαίρι αλλά και οτιδήποτε χρειάζονται για την εξεταστική.

Να πυκνώσουν τα δρομολόγια, όχι για να έρθουν ΜΑΤ αλλά για να γίνεται γρήγορα και με ασφάλεια η μετακίνηση μας.

Το τρίτο μεγάλο ζήτημα που θέτουμε είναι τα προβλήματα που δημιουργεί το πρωτόγνωρο για όλους μέσο εξέτασης, αυτό της «τηλεξεταστικής». Το υπουργείο παιδείας «νίπτει τας χείρας του» και ρίχνει όλη την ευθύνη της εξεταστικής στα ιδρύματα και εκείνα με τη σειρά τους στους καθηγητές με αποτέλεσμα να καλούνται να βρουν τρόπους τετραγωνισμού του κύκλου. Κυβέρνηση και υπουργείο δεν έχουν κάνει τίποτα για την ομαλή ολοκλήρωση του 6μήνου. Το άγχος και η αγωνία εντείνονται με όλα τα παραπάνω, πολύ περισσότερο τώρα μέσα στην εξεταστική που ζητάνε από τους φοιτητές να βάλουν για άλλη μια φορά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να προμηθευτούν κάμερα και μικρόφωνο για να συμμετέχουν στις εξετάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι 1 στους 5 φοιτητές δεν έχει καμία πρόσβαση σε Η/Υ που διαθέτει κάμερα για να γίνει η αναγκαία «ταυτοποίηση» του εξεταζόμενου, σύμφωνα με τους κανόνες που θέσπισε η διοίκηση του Πανεπιστημίου. Ενώ επίσης, δεν έχουν καμία πρόσβαση σε χώρους του Πανεπιστημίου όπως τα εργαστήρια πληροφορικής και η βιβλιοθήκη προκειμένου να συμμετέχουν στις εξετάσεις. Η μόνη βοήθεια που έδωσε η πρυτανική αρχή ήταν να στείλει ένα ερωτηματολόγιο στους φοιτητές για το αν διαθέτουν smartphones, μία συσκευή που έχει αποδειχθεί πως δεν ανταποκρίνεται πάντα και σωστά στις τηλεδιασκέψεις πόσο μάλλον σε διαδικασία εξέτασης με ταυτόχρονη σύνδεση δεκάδων άλλων.

Επίσης, ήταν απαράδεκτο πως η διανομή των συγγραμμάτων μέσω του Ευδόξου, ξεκίνησε λίγες ημέρες πριν την εαρινή εξεταστική, χωρίς να καταφέρει να ολοκληρωθεί πριν την έναρξη της. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα φοιτητές να εξετάζονται χωρίς να διαθέτουν τα ανάλογα συγγράμματα, ενώ πάλι το φίδι απ’ την τρύπα καλούνται να βγάλουν οι καθηγητές μας που τρέχουν για να ψηφιοποιήσουν όλα τα κείμενα χωρίς φυσικά να εξασφαλίζεται η πρόσβαση όλων των συναδέλφων μας σε αυτά.

Όπως ακριβώς με την τηλεκπαίδευση, έτσι και τώρα δε λαμβάνονται υπόψιν οι φοιτητές που δεν μπορούν να πληρώσουν σύνδεση στο ίντερνετ, αυτοί που οι οικογένειες τους δεν αντέχουν άλλους λογαριασμούς και χαράτσια, όπως και αυτοί που δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν εξοπλισμό που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις. Και πάλι για τα ζητήματα που προκύπτουν με τη σύνδεση στην εξέταση, οι καθηγητές καλούνται να βρουν τη λύση και να βοηθήσουν τα παιδιά, λες και δεν είναι μια πρωτόγνωρη διαδικασία και για τους ίδιους.

Έστω και την ύστατη στιγμή, καλούμε την πρυτανική αρχή και την κυβέρνηση, να ανοίξουν με όλα τα απαραίτητα μέτρα τα εργαστήρια πληροφορικής και τη βιβλιοθήκη, ώστε να μπορούν δωρεάν οι φοιτητές να μελετήσουν και να εξεταστούν. Να γίνει άμεση παροχή των απαραίτητων μέσων για την ταυτοποίηση και την εξέταση και να μην κοπεί κανένας που δεν έχει πρόσβαση στις πλατφόρμες. Να δωθούν έγκαιρα απαντήσεις που αφορούν την πρακτική άσκηση και τα τεράστια προβλήματα που έχουν προκύψει με αυτή αλλά και για την επαναληπτική εξεταστική.

Από την αρχή της χρονιάς οι εκλεγμένοι με την ΠΚΣ αναδείξαμε τα βασικά ζητήματα, τις ανάγκες και τις διεκδικήσεις που πρέπει να έχει ένας φοιτητής στις αρχές του 21ου αι. Με παρεμβάσεις στις Γενικές συνελεύσεις και στα Διοικητικά Συμβούλια των φοιτητικών συλλόγων των σχολών μας, συναντήσεις και κινητοποιήσεις στην πρυτανεία και την μέριμνα μετά από αποφάσεις ΓΣ τμημάτων, όπως έγινε τον περασμένο Οκτώβρη όπου για μια ακόμη χρονιά είχαμε θίξει το μείζον ζήτημα της φοιτητικής μέριμνας. Από τότε συζητούσαμε για τον κίνδυνο το Πανεπιστήμιο Αιγαίου να μείνει χωρίς φοιτητές, αφού δωρεάν σίτιση και στέγαση για την πλειοψηφία των παιδιών είναι άγνωστες λέξεις.

Αποδεικνύεται ότι η κρίση που ήδη μας πλήττει δεν είναι του κορωνοιου. Η πανδημία είναι καταλύτης για εξελίξεις που ούτως η άλλως τις βλέπαμε να έρχονται η μας είχαν ήδη πλήξει. Τα προβλήματα δε δημιουργήθηκαν τώρα, αλλά διογκώθηκαν κάτι που καθιστά υπόλογες κυβέρνηση και πρυτανικές αρχές που δεν έχουν κάνει το παραμικρό για τη λύση τους.

Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά οι φοιτητές πρέπει να ενισχύσουμε το φοιτητικό κίνημα, να δυναμώσει η φωνή που εκφράζει άμεσα τους προβληματισμούς και τις ανάγκες που έχουμε. Κανένας φοιτητής να μην νοιώθει μόνος και αβοήθητος.

Οι σπουδές μας δεν είναι παιχνίδι, δε θα τις θυσιάσουμε!

Διεκδικούμε η κυβέρνηση και η Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου να εξασφαλίσει με όσα μέτρα απαιτούνται την ισότιμη συμμετοχή όλων των φοιτητών στις εξετάσεις, να στηρίξει όλους τους φοιτητές για να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

Ζητάμε και πάλι να εξασφαλιστούν εδώ και τώρα:

·      Έκτακτο στεγαστικό επίδομα για ΟΛΟΥΣ τους φοιτητές.

·      Δωρεάν μετακίνηση από και προς τη Λέσβο για όλους τους φοιτητές που είναι από άλλες πόλεις.

·      Παροχή του απαραίτητου υλικοτεχνικού εξοπλισμού στους φοιτητές και τους εργαζόμενους για τη συμμετοχή όλων των φοιτητών στις εξετάσεις. Να μην αποκλειστεί κανένας φοιτητής από τις εξετάσεις για τεχνικούς λόγους (π.χ. αδυναμία σύνδεσης, έλλειψη εξοπλισμού).

·      Να εξασφαλιστεί το άνοιγμα των εργαστηρίων πληροφορικής και των βιβλιοθηκών του Πανεπιστημίου με όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας ώστε να διευκολυνθούν όσοι φοιτητές είναι στα νησιά κατά την περίοδο των εξετάσεων.

·      Έκτακτο κονδύλι κρατικής χρηματοδότησης για να προσληφθεί όλο το απαραίτητο προσωπικό και να αναβαθμιστούν οι υποδομές, να υπάρξει ο αναγκαίος εξοπλισμός ώστε να καλυφθούν οι νέες ανάγκες και να επαναλειτουργήσει το Ίδρυμα.

Καλούμε όλους τους φοιτητές να πάρουν μέρος στο σημερινό συλλαλητήριο του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου στην πλατεία Σαπφόυς στις 19:00, απέναντι στα νέα μέτρα που θέλει να περάσει η κυβέρνηση της ΝΔ, ως συνέχεια των μέτρων της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, βάζοντας για ακόμη μια φορά τις λαϊκές ανάγκες στην άκρη, ικανοποιώντας τις ανάγκες των λίγων. Να δώσουμε σήμερα μια πρώτη αγωνιστική απάντηση σε αυτούς που μας έχουν ξεγραμμένους.

 

Πληρώσαμε πολλά. Δε θα πληρώσουμε Ξανά!!!

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία