Skip to main content
|

Πρόταση για κλειστή δομή προσφύγων σε... «εξωτική» νησίδα της Λέσβου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Αίσθηση προκαλεί η πρόταση-έκπληξη παραγόντων της Λέσβου για δημιουργία κλειστού κέντρου μεταναστών στο «εξωτικό» νησάκι Ασπρονήσι, ανατολικά του Μανταμάδου, αντί για τη θέση Καράβα, που έχει επιταχθεί για τον σκοπό αυτό στο ηπειρωτικό τμήμα του νησιού, στα όρια του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

Η σχετική πληροφορία φαίνεται πως επιβεβαιώνεται και, σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, συζητήθηκε στη διάρκεια συσκέψεων που είχε την Πέμπτη ο περιφερειάρχης Βόρειου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, με αυτοδιοικητικά στελέχη του νησιού.

Μάλιστα, ορισμένοι αιρετοί τοπικοί άρχοντες φέρεται ότι τη θεωρούν καλύτερη από αυτή που έχει επιλεχθεί από την κυβέρνηση και εμφανίζονται διατεθειμένοι να τη συζητήσουν. «Δεν ξέρω αν υπάρχει επάρκεια νερού και άλλων υποδομών για 7.000 ανθρώπους. Αν ναι, γιατί όχι να το εξετάσουμε» ανέφερε στο ethnos.gr αρμόδια πηγή.

Η εφημερίδα «Τα Νέα της Λέσβου» που έκανε τη σχετική αποκάλυψη, ανέφερε πως η πατρότητα της πρότασης ανήκει στον βουλευτή Λέσβου της ΝΔ και πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, ενώ σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Στο Νησί», ήδη το σενάριο μεταφοράς της δομής στο συγκεκριμένο νησάκι εξετάζεται σοβαρά και από την κυβέρνηση. Ο περιφερειάρχης Βόρειου Αιγαίου έχει απευθύνει από την Πέμπτη πρόσκληση στον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, να επισκεφθεί τη Λέσβο μέσα στο Σαββατοκύριακο για διάλογο «από μηδενική βάση», στο πλαίσιο του οποίου θα συζητήσει και την συγκεκριμένη πρόταση.

Το Ασπρονήσι βρίσκεται στο σύμπλεγμα των μικρών νησιών «Τοκμάκια» σε απόσταση 5 ναυτικών μιλίων από τον Ασπροπόταμο Μανταμάδου και έχει έκταση 560 στρεμμάτων, υπερδιπλάσια από αυτήν που έχει επιταχθεί στην Καράβα για την δημιουργία της δομής. Οι συγκεκριμένες νησίδες, με τον «εξωτικό» χαρακτήρα, είναι ακατοίκητες, δεν έχουν καμία υποδομή και αποτελούν αγαπημένο προορισμό ημερήσιων εκδρομών για τους τουρίστες κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Οι επισκέπτες μεταφέρονται εκεί με καραβάκια από τον Ασπροπόταμο ή από τον Παλιό και περνούν τη μέρα τους στις παραλίες με την λεπτή άμμο και τα γαλαζοπράσινα νερά. Αποτελούν, επίσης, κατάλληλο τόπο για καταδύσεις, αλλά και για αλιεία.

Τα Τοκμάκια έχουν χαρακτηριστεί από το υπουργείο Αιγαίου ως νησίδες «ιδιαίτερου φυσικού κάλους», ενώ αποτελούν σημείο αναπαραγωγής του Αιγαιόγλαρου Larus audouinii.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία