Πολιτική

23/10/2013 - 18:22

Π.Βογιατζής προς Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με ιό NODA στα εκτρεφόμενα είδη ιχθύων

Π.Βογιατζής προς Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με ιό NODA στα εκτρεφόμενα είδη ιχθύων

yle="text-align: justify;">Ο Βουλευτής, Παύλος Βογιατζής, κατέθεσε σήμερα στη Βουλή, νέα Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, με θέμα την καταπολέμηση του ιού NODA στα εκτρεφόμενα είδη ιχθύων.

Πρόκειται για ένα σημαντικό ζήτημα που μπορεί να επιφέρει τεράστιες επιπτώσεις όχι μόνο στα ψάρια των ιχθυοτροφείων, αλλά και στους πληθυσμούς των ελεύθερων ιχθύων του Αιγαίου και της Μεσογείου.
Όπως εξηγεί αναλυτικά στην Ερώτησή του ο Βουλευτής, ανάμεσα στις πιο σημαντικές ιογενείς λοιμώξεις των ιχθύων είναι και η Ιογενής Εγκεφαλοπάθεια και Αμφιβληστροειδοπάθεια [(ΙΕΑ),  Ιογενής Νέκρωση του Νευρικού Ιστού –ΙΝΝ)] που προκαλείται από τον ιό Noda. Ο συγκεκριμένος ιός έχει αναφερθεί  μόνο σε εκτρεφόμενα θαλάσσια είδη ιχθύων, με πιο ευπαθές το λαβράκι, αλλά και τις τσιπούρες, ενώ έχει ανιχνευτεί σε διάφορα είδη ιχθύων της Μεσογείου. Επειδή πρόκειται για μία λοίμωξη, η οποία παρόλο που δε μεταδίδεται στον άνθρωπο, μεταδίδεται με πολύ ταχείς ρυθμούς στα ψάρια, προκαλώντας τον άμεσο θάνατό τους, ενώ δύναται να μεταδοθεί και να προσβάλει τα ελεύθερα ψάρια του Αιγαίου και της Μεσογείου, η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση και καταπολέμηση του ιού κρίνεται αναγκαία.
Με δεδομένο λοιπόν, ότι αφενός η ζημία που ενδέχεται να προκαλέσει στην παραγωγή η μόλυνση των εκτρεφόμενων ιχθύων από το συγκεκριμένο ιό είναι σημαντική, και αφετέρου ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο παράγωγα προϊόντων των επιμολυσμένων ψαριών να περάσουν στην τροφική αλυσίδα, θέτοντας σε κίνδυνο πλέον την υγεία των καταναλωτών, ο Βουλευτής απευθύνει δύο καίρια ερωτήματα.

Πρώτον, εάν προτίθεται το Υπουργείο να προβεί σε λήψη υποχρεωτικών μέτρων για τον εμβολιασμό των εκτρεφόμενων ιχθύων, και δεύτερον, κατά πόσο το Υπουργείο προτίθεται να επανεξετάσει και να προβεί σε επαναλειτουργία των δημόσιων εργαστηρίων παραγωγής εμβολίων, προκειμένου να αξιοποιηθεί η εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία Ελλήνων επιστημόνων, αλλά και να μειωθεί σημαντικά το κόστος παραγωγής και προμήθειας των εμβολίων, προσφέροντας έτσι κίνητρο στις επιχειρήσεις του κλάδου να προβαίνουν σε τακτικούς εμβολιασμούς.
 

Μοιράσου το άρθρο!