Skip to main content
|

Σ. Κύτελης: να είναι έτοιμο το νέο ΚΥΤ μέχρι τον Απρίλιο - Που όμως;

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
5'
Λέξεις Κλειδιά :
Στρατής Κύτελης

Με μια μακροσκελή δήλωση ο Δήμαρχος Μυτιλήνης επιχειρηματολογεί για την αναγκαιότητα του νέου ΚΥΤ χωρίς όμως να αναφέρει το που θα γίνει.

 

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Είμαστε όλοι μάρτυρες ενός δράματος εδώ και πολλά χρόνια. Μιας πολυεπίπεδης ανθρωπιστικής κρίσης. Δεν χρειάζονται βαθυστόχαστες αναλύσεις για το πώς φτάσαμε εδώ, τι λάθη έγιναν, ποιες ολιγωρίες υπήρξαν.

Το βασικό ζητούμενο είναι πώς θα τεθούν οι βάσεις για να επιλύσουμε το πρόβλημα. Κύρια επιδίωξη μας πρέπει να είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας με συγκεκριμένο οδικό χάρτη και σαφείς δεσμεύσεις που θα οδηγούν στην εκτόνωση, την αποσυμφόρηση και τελικά στην επίλυση του προβλήματος.

Εταίροι αυτής της κοινωνικής, πολιτικής, και οικονομικής συμφωνίας θα πρέπει να είναι ασφαλώς οι τοπικές αρχές, οι συλλογικοί φορείς, οι πολίτες και αυτονόητα η κυβέρνηση και η ΕΕ.

Όπως όλοι γνωρίζετε, έχω αποφύγει επιμελώς τις μεγάλες κουβέντες. Ήταν πάντοτε μακριά από μένα τα συνθήματα, τα τσιτάτα. Δεν ήθελα ποτέ να χαϊδεύω αυτιά. Θα ήταν πολύ εύκολο για μένα να υπερακοντίζω. Αντί να φωνάζω «κανένας στη Λέσβο», θα μπορούσα να πω «όλοι εκτός Ελλάδος». Κανένας εδώ.  Δεν θα λυνόταν το πρόβλημα. Γνωρίζετε επίσης ότι κάποιοι με λοιδόρησαν για αυτή την επιλογή. Δεν πειράζει. Όλοι κρινόμαστε.

Απευθύνομαι προς όλους, δηλώνοντας αποφασισμένος να αναλάβω τις ευθύνες μου. Έτσι με υπευθυνότητα καλώ φορείς και πολίτες να στοιχηθούμε σε ένα κοινό μέτωπο λογικής, ρεαλισμού και αλληλεγγύης, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων. Όχι με μαγικά ραβδιά, αλλά με προτάσεις και με υπευθυνότητα. Και να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση να αποδεχτεί τις προτάσεις μας και να συμφωνήσουμε τις επόμενες κινήσεις με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα.

Δυο είναι τα βασικά ερωτήματα:

Το πρώτο: Στη Λέσβο πρέπει να υπάρχει Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης; Προφανώς ναι. Όσο και να έχουν περιορισθεί οι ροές των μεταναστών, αυτές δεν θα σταματήσουν εντελώς. Οπότε ναι, πρέπει να  υπάρχει το Κέντρο. Αρκεί να είναι οργανωμένο, ασφαλές (τόσο για τους εντός όσο και για τους εκτός),  να λειτουργεί με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια και όλες οι υπηρεσίες του να λειτουργούν  με ταχύτητα. Δηλαδή το αίτημα για άσυλο να εξετάζεται αμέσως, η εκδίκαση τυχόν ενστάσεων να μην χρονοτριβεί,  οι δικαιούμενοι ασύλου να φεύγουν τάχιστα και οι μη δικαιούμενοι να επαναπατρίζονται το συντομότερο δυνατόν. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται ασφαλιστικές δικλείδες ότι το κέντρο αυτό δεν θα είναι πολυάριθμο και ταυτοχρόνως δεν θα αποτελεί όνειδος για την ανθρωπότητα.

Το δεύτερο ερώτημα αφορά στην ανάγκη ενίσχυσης της Λεσβιακής οικονομίας. Και εδώ η απάντηση είναι μονοσήμαντη. Η Λέσβος έχει πληγεί από τον κορωνοϊό, όπως όλη η Ελλάδα, αλλά έχει πληγεί ανεπανόρθωτα και  από τις επιπτώσεις του μεταναστευτικού εδώ και πολλά χρόνια. Μόνο φέτος είχαμε δυο κορυφώσεις, μια τον περασμένο Φεβρουάριο και μια πρόσφατα και οι επιπτώσεις στην Λεσβιακή οικονομία ήταν καθοριστικές. Ας δράσουμε τώρα πριν είναι αργά.

 

Έτσι προτείνω:

-Την εξεύρεση περιοχής εγκατάστασης του νέου ΚΥΤ άμεσα και πάντως μέχρι τις 15 Οκτωβρίου. Έχω εκφράσει τις απόψεις μου με σαφήνεια. Μέχρι στιγμής συγκεκριμένοι άνθρωποι είτε κωφεύουν, είτε αδιαφορούν, είτε υπερακοντίζουν. Η περιοχή αυτή πρέπει να είναι μακριά από τον κοινωνικό και οικονομικό ιστό. Ας μου επιτραπεί μια επισήμανση. Εάν αυτό δεν το επιτύχουμε και ένα ΚΥΤ παραμείνει εντός του αστικού ιστού θα σηματοδοτεί αρνητικά όλο το νησί της Λέσβου και όχι μόνο τον Δήμο Μυτιλήνης. Με ότι αυτό συνεπάγεται. Κοινώς δεν ισχύει στην περίπτωσή  μας η λαϊκή ρήση «μια πιθαμή μακριά από μένα…».

- Άμεση έναρξη κατασκευής του νέου ΚΥΤ και ολοκλήρωση των εργασιών μέχρι τον Απρίλιο.

- Παράλληλα, εντατικοποίηση των ρυθμών απονομής ασύλου και μέχρι τον Δεκέμβριο να κλείσει η Δημοτική Δομή του Καρά Τεπέ, καθώς και οι υπόλοιπες Δομές που υπάρχουν στο Δήμο Μυτιλήνης. Διακοπή της μίσθωσης διαμερισμάτων από ΜΚΟ για την στέγαση μεταναστών στην πόλη της Μυτιλήνης και τα όμορα χωριά.

- Συνεχής και  χωρίς ταλαντεύσεις φύλαξη των θαλασσίων συνόρων μας.

Σε ό,τι αφορά την προσωρινή δομή που δημιουργήθηκε τώρα στον Καρά Τεπέ, ένα χώρο ακατάλληλο μέσα στον αστικό ιστό, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους και αφού αποσυμφορηθεί πρέπει να κλείσει άμεσα.

-Από σήμερα συντάσσεται ειδικό πρωτόκολλο για την λήψη μέτρων για τον κορωνοϊό  σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ που θα ισχύει εντός του προσωρινού ΚΥΤ. Επί αυτού χρειάζεται εξειδικευμένη προσέγγιση,  που δεν θα αφορά μόνο στους διαμένοντες στην προσωρινή δομή.

- Επιπλέον και με δεδομένο ότι η Λέσβος ευρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης:

  1. Να αποζημιωθούν άμεσα επιχειρήσεις, πολίτες και εργαζόμενοι από τις συνέπειες των τελευταίων γεγονότων.  Ήδη  η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου εργάζεται πάνω σ’ αυτό, αλλά τα διαθέσιμα κονδύλια θα πρέπει τουλάχιστον να τριπλασιαστούν. Επίσης, να δοθεί εφάπαξ βοήθημα και ειδική ενίσχυση σε εκείνες τις επιχειρήσεις του Δήμου Μυτιλήνης που επλήγησαν ανεπανόρθωτα από τα τελευταία γεγονότα.
  2. Να ανασταλεί για 12 μήνες η καταβολή βεβαιωμένων, εκκρεμών και ληξιπροθέσμων φορολογικών υποχρεώσεων και ασφαλιστικών εισφορών, τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για τα φυσικά πρόσωπα της Λέσβου.
  3. Με παρέμβαση της κυβέρνησης να ζητηθεί από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών η αναστολή πληρωμών δόσεων δανείων (κεφάλαιο και τόκοι) για ένα χρόνο για όλες τις επιχειρήσεις της Λέσβου,  η συνακόλουθη ρύθμιση των δανείων αυτών και η εκπόνηση ειδικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων.
  4. Συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της ΕΕ, Μαργαρίτη Σχοινά και άλλους κοινοτικούς αξιωματούχους, ενημέρωσή τους και διεκδίκηση εκπόνησης ευνοϊκών ειδικών Ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τις Λεσβιακές επιχειρήσεις.
  5. Να δοθούν έκτακτες ενισχύσεις και αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές που υπέστησαν αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις επιχειρήσεων αλλά και φυσικά πρόσωπα.
  6. Να υπάρξει ειδική πρόνοια και συγκεκριμένες εξαιρέσεις για τις Λεσβιακές επιχειρήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής και να διευρυνθεί με πρόσθετα κονδύλια που να λαμβάνουν υπ’ όψη το μεταναστευτικό, το πρόγραμμα που εξήγγειλε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την ενίσχυση επιχειρήσεων που επλήγησαν εξαιτίας του COVID.
  7. Να ενισχυθεί με συγκεκριμένα κονδύλια το πρόγραμμα Leader ώστε να ενταχθούν σε αυτό όλες οι Λεσβιακές επιχειρήσεις των οποίων οι προτάσεις έχουν κριθεί επιλέξιμες.

    8.   Η κυβέρνηση να λάβει ειδική πρόνοια και να υπάρξουν συγκεκριμένες ρήτρες ειδικής αντιμετώπισης για τις Λεσβιακές επιχειρήσεις στο πλαίσιο των Εθνικών  και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων που έχουν προκηρυχθεί ή πρόκειται να προκηρυχθούν στο εγγύς μέλλον (πχ. προγράμματα επιδότησης εργοδοτικών εισφορών, προγράμματα επιδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων κλπ).

Οι σκέψεις και οι προτάσεις που διατύπωσα δεν διεκδικούν το αλάθητο. Είμαι ανοιχτός σε οποιαδήποτε εποικοδομητική ιδέα. Στόχος μου είναι η δημιουργία ενός μετώπου λογικής.

Αφορμή για την πρωτοβουλία στάθηκε η υπεύθυνη και ανυστερόβουλη στάση της συντριπτικής πλειοψηφίας των συναδέλφων μου στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Το πλαίσιο που ανέπτυξα θα το παρουσιάσω στις τοπικές αρχές και στους συλλογικούς φορείς  του Δήμου Μυτιλήνης και της Λέσβου. Θα αναλάβω πρωτοβουλία ενημέρωσης, για τις προτάσεις μας στον πρωθυπουργό, τους αρμόδιους υπουργούς και φυσικά όλα τα πολιτικά κόμματα.

Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας.

 

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΥΤΕΛΗΣ

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία