Πολιτική

01/07/2020 - 18:09

Σάρλιτζα Παλλάς: Που βρισκόμαστε σήμερα; Τι πρέπει να γίνει; - Παρέμβαση Θ. Βαλσαμίδη

Χρήσιμη η παρέμβαση του Θ. Βαλσαμίδη για το Σάρλιτζα Παλλάς που τις τελευταίες ημέρες ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα. Με ανάρτησή του ο κ. Βαλσαμίδης περιγράφει όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια και το τι πρέπει να γίνει. Η αγωνία όλων για να σωθεί είναι κοινή... Ας γίνει κοινή και η προσπάθεια. Αναλυτικά η ανάρτηση του Θ. Βαλσαμίδη:

Σάρλιτζα Παλλάς, ένας πραγματικός θησαυρός του τόπου μας

που όχι μόνο πρέπει και μπορεί να σωθεί, αλλά μπορεί να αποτελέσει και έναν σημαντικό πόλο ανάπτυξης του νησιού.

Που βρισκόμαστε σήμερα:

1. Το παλαιό ξενοδοχείο του "Σάρλιτζα Παλλάς", μαζί με το νεότερο κτίριο των Λουτρικών Εγκαταστάσεων και τον περιβάλλοντα χώρο συνολικής έκτασης 19,1 στρεμμάτων παραχωρήθηκε στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στις 27 Δεκεμβρίου 2016 μετά από προσπάθειες και γραφειοκρατικές διαδικασίες 2 και πλέον ετών, στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης που υπεγράφη με το Ε.Τ.Α.Α. - ΤΣΑΥ και το Υπουργείο Πολιτισμού.

2. Τον Σεπτέμβριο του 2017 η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου προχώρησε στην πρόσληψη εξειδικευμένου συμβούλου για θέματα θερμαλισμού, ο οποίος κατέγραψε την υφιστάμενη κατάσταση και παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες για την αξιοποίηση του.

3. Πραγματοποιήθηκαν εργασίες για τον καθαρισμό του αύλειου χώρου και νοικοκυρεύτηκε η κατάσταση που είχε δημιουργηθεί από την εγκατάλειψη πολλών χρόνων.

4. Χρηματοδοτήθηκε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου για την εκπόνηση μελετών για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων που έχουν αποκαλυφθεί στο νοτιονατολικό τμήμα του οικοπέδου, καθώς και του παλαιού λουτήρα. Οι μελέτες αυτές έχουν ολοκληρωθεί.

5. Πραγματοποιήθηκαν εργασίες για τον καθαρισμό του παλαιού λουτρού της οθωμανικής περιόδου από τις οποίες αποκαλύφθηκαν μοναδικά αρχιτεκτονικά στοιχεία του μνημείου που ήταν για δεκάδες χρόνια θαμμένα από την λάσπη και μία νέα ιαματική πηγή που δεν ήταν μέχρι τότε γνωστή.

6. Τον Αύγουστο του 2018, στο πλαίσιο διαγωνιστικής διαδικασίας ανατέθηκε η εκπόνηση της μελέτης και η έκδοση οικοδομικής άδειας για τον εκσυγχρονισμό του νεότερου κτιρίου των Λουτρικών Εγκαταστάσεων. Η μελέτη ολοκληρώθηκε και εκκρεμεί η έκδοση οικοδομικής άδειας και η κατάθεση της Μ.Π.Ε., οι οποίες δεν μπορούν να προχωρήσουν αν προηγουμένως δεν αναγνωρισθεί ο φυσικός πόρος ως Ιαματικός με σχετική Υπουργική Απόφαση.

7. Έχουν εξασφαλιστεί πιστώσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου συνολικού ποσού 315.000 € για την υλοποίηση του έργου του εκσυγχρονισμού των Λουτρικών Εγκαταστάσεων.

Τι πρέπει να γίνει σήμερα:

Δεδομένου ότι πρόσφατα και μετά από μεγάλη καθυστέρηση το ΕΦΚΑ προχώρησε στην κατάθεση των συμπληρωματικών δικαιολογητικών που είχαν ζητηθεί από την αρμόδια Επιτροπή Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων, θα πρέπει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να παρέμβει προς το αρμόδιο Υπουργείο Τουρισμού για την επίσπευση των διαδικασιών για την έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης.

Η προσπάθεια είναι δύσκολη, χρονοβόρα, θέλει κόπο, γνώση, υπομονή & επιμονή. Η ελπίδα όμως δεν έχει χαθεί. Οι διαδικασίες πρέπει να τρέξουν. Με τη συνεργασία όλων όμως, πρέπει και μπορεί να αξιοποιηθεί αυτός ο πολύτιμος θησαυρός του τόπου μας !!

Θ. Βαλσαμίδης

Μοιράσου το άρθρο!