Πολιτική

17/06/2020 - 06:59

Σε απελπιστική κατάσταση οι άστεγοι πρόσφυγες στα λιμάνια των νησιών και στην πλατεία Βικτώριας

Ομιλία Μ. Κομνηνάκα στη Βουλή

Στην απελπιστική κατάκτηση που βιώνουν οι άστεγοι πρόσφυγες που έλαβαν άσυλο και εκδιώχθηκαν από τις δομές και τα διαμερίσματα αναφέρθηκε η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την «Κύρωση της Συμφωνίας για την έδρα μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) για τη λειτουργία του επιχειρησιακού γραφείου της EASO στην Ελλάδα». Το ΚΚΕ καταψήφισε.

Η Μαρία Κομνηνάκα τόνισε πως οικογένειες προσφύγων που έλαβαν άσυλο κοιμούνται στα λιμάνια των νησιών και προσπαθούν να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε πλοίο, ενώ όταν φτάνουν στην Αττική βρίσκονται άστεγοι στην πλ. Βικτώριας της Αθήνας. 

Σημείωσε πως τους πετάνε στο δρόμο όπως κάνει η ΝΔ με την έξωση μετά από ένα μήνα που λαμβάνουν άσυλο όπως έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ που τους έβγαζε από δομές και διαμερίσματα έπειτα από έξι μήνες.

Επίσης, σχολιάζοντας τα περί ευρωπαϊκής αλληλεγγύης ανέφερε ότι η χώρα έχει γίνει φυλακή για πρόσφυγες και μετανάστες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα νησιά με βάση τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία και τον κανονισμό του Δουβλίνου.

 

Στην πλατεία Βικτώριας:

Η κατάσταση που επικρατεί από την περασμένη Πέμπτη το βράδυ στην πλατεία Βικτωρίας «χτυπά κόκκινο» για τις συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής που θα οδηγήσει στο δρόμο χιλιάδες πρόσφυγες. Στους συγκεκριμένους ανθρώπους έχει δοθεί η μπλε σφραγίδα, δηλαδή έχει αναγνωρισθεί το δικαίωμα ασύλου και έχουν άρση γεωγραφικού περιορισμού. Ωστόσο, η παντελής έλλειψη προετοιμασίας για μια ομαλή ένταξη των ανθρώπων αυτών, τους οδηγεί στην περιθωριοποίηση και την αστεγία.

O υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ανέφερε σε συνέντευξή του στο «MEGA», ότι από τις δομές φιλοξενίας «έχουν ήδη εξέλθει 2.000 άτομα την πρώτη εβδομάδα. Μέχρι το τέλος του Ιούλη, εκτιμούμε ότι θα έχουν φύγει όλοι. Αυτοί που έχουν πάει στην πλατεία Βικτωρίας, είναι περίπου 60 άτομα τα οποία έχουν πάρει άσυλο. Προέρχονται από τη Μόρια», συμπληρώνοντας πως «αυτοί έπρεπε να είχαν υποβάλει αίτημα στο πρόγραμμα «Ήλιος» και να έχουν προσπαθήσει να βρουν κατοικία. Επέλεξαν μόνοι τους, να πάρουν ένα εισιτήριο και να έρθουν στην πλατεία Βικτωρίας, γιατί κάποιος τους είπε να πάνε στην πλατεία Βικτωρίας. Χθες το βράδυ λοιπόν πήγαν εκεί και ο Διοικητής και ο Υποδιοικητής της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής. Προσφέραμε προσωρινά καταλύματα σε όλους». Ανάμεσα στα άλλα ισχυρίστηκε προκλητικά πως ... «δεν μπορούμε να προσφέρουμε ισόβια στέγη και ισόβια σύνταξη σε αυτούς που έχουν λάβει διεθνή προστασία». Το τελευταίο, βέβαια, δεν έχει ζητηθεί από κανέναν.

Ο Ν. Μηταράκης πρόσθεσε ότι «πλέον, έχει ανοίξει γραφείο ταξιδιωτικών εγγράφων στο κεντρικό κτίριο του υπουργείου. Δίνουμε περίπου 200 με 250 ταξιδιωτικά έγγραφα την ημέρα. Δικαιούνται να ταξιδέψουν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπάρχουν περιορισμοί στη μετεγκατάσταση, όμως, από τη Συμφωνία του Δουβλίνου και νομίζω ότι το θέμα της ευρωπαϊκής συζήτησης θα είναι από τα μεγάλα θέματα».

Ωστόσο, ο υπουργός δεν αναφέρθηκε στο γεγονός ότι για τους αιτούντες άσυλο που αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες στα νησιά, το να έρθουν στην Αθήνα είναι η μόνη λύση, ενώ, λόγω και του περιορισμού της κυκλοφορίας στα ΚΥΤ λόγω κορονοϊού, πολλοί πρόσφυγες από τα νησιά δεν έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν διαδικασίες απαραίτητες για την ένταξή τους στο πρόγραμμα «Ήλιος». Πρόκειται για το μοναδικό πρόγραμμα αυτή τη στιγμή, που ακόμα δεν έχει αναθεωρηθεί, όπως έχει προαναγγείλει το υπουργείο προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που προκαλούνται από τη μη εφαρμογή της νέας νομοθεσίας που εκδιώκει μέσα σε ένα μήνα από τις δομές τους πρόσφυγες. Πρόκειται για διαδικασίες, όπως η έκδοση ΑΦΜ και το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού. Από τις οικογένειες της πλατείας Βικτωρίας κάποιες διαθέτουν τις προϋποθέσεις, άλλες όχι ή άλλες μπορεί να είχαν ΑΦΜ αλλά να μην είχαν τραπεζικό λογαριασμό, γεγονός που δυσκολεύει την ένταξή τους στο πρόγραμμα «Ήλιος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές οικογένειες είναι οι πρώτες που έπρεπε να αποχωρήσουν από τις δομές, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η εισαγωγή τους στο πρόγραμμα ένταξης, το οποίο δεν θα μπορέσει να απορροφήσει μέσα σε ένα μήνα 11.000 πρόσφυγες οι οποίοι πρέπει να αποχωρήσουν από δομές, ξενοδοχεία και ΚΥΤ. Είναι 11.000 μόνο γι' αυτόν το μήνα, ενώ σε κάθε μήνα που περνά θα προστίθενται και μερικές χιλιάδες, μέχρι να πραγματοποιηθεί ο στόχος του υπουργείου να κλείσουν 58 από τις 90 υπάρχουσες δομές.

Έντονη ήταν, η αστυνομική παρουσία, το βράδυ της Δευτέρας, στην πλατεία Βικτωρίας. Συνολικά 30 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την πλατεία και μεταφέρθηκαν στη δομή του Ελαιώνα, όπου, όμως, δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις. Οι υπόλοιποι 65 παρέμειναν στο χώρο.

Σύμφωνα με τον ΔΟΜ, το πρόγραμμα «Ήλιος» που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στηρίζει την ένταξη των αναγνωρισμένων προσφύγων στην ελληνική κοινωνία και δύναται να υποστηρίξει τις ανάγκες στέγασης ατόμων που θα κληθούν να φύγουν από τους χώρους διαμονής τους σε camps και προσωρινές δομές φιλοξενίας έως τις 31/5, όπως ορίζεται από το εθνικό νομοθετικό πλαίσιο. Από τον Ιούλη του 2019 μέχρι και σήμερα, 1.686 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες -κυρίως από τη Συρία (37%) και το Ιράκ (22%)- βρήκαν στέγη και ζουν στην Ελλάδα σε διαμερίσματα μισθωμένα στο όνομά τους. Το σύνολο των διαμερισμάτων ανέρχεται στα 757.

 

Δείτε το βίντεο από την τοποθέτηση της  Μαρίας Κομνηνάκα:

Μοιράσου το άρθρο!