Συνάντηση Π.Βογιατζή με τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου για τις πύλες εισόδου
Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου, κ. Κώστα Κορδώνη, είχε χθες το πρωί στη Μυτιλήνη, ο Βουλευτής Λέσβου, Παύλος Βογιατζής. Κεντρικό θέμα της συνάντησης ήταν η έγκαιρη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών, προκειμένου οι λιμένες της Πέτρας και του Πλωμαρίου να μπορούν να λειτουργήσουν ως πύλες εισόδου του νησιού το προσεχές καλοκαίρι. Για τις μέχρι σήμερα ενέργειες του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου για την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών ενημέρωσε το Βουλευτή, Παύλο Βογιατζή, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Κορδώνης.
Για το θέμα της δημιουργίας πυλών εισόδου στους λιμένες της Πέτρας και του Πλωμαρίου, ο Βουλευτής, Παύλος Βογιατζής, είχε καταθέσει στις 15 Οκτωβρίου, εμπεριστατωμένη Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών, Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Δικαιοσύνης - Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ανάπτυξης – Ανταγωνιστικότητας – Υποδομών – Μεταφορών & Δικτύων, Δημοσίας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη, και Ναυτιλίας & Αιγαίου, διότι για τη θεσμοθέτηση των λιμένων Πέτρας και Πλωμαρίου ως πύλες εισόδου στο Νομό Λέσβου, απαιτείται η έκδοση σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης από όλα τα προαναφερόμενα Υπουργεία (αρ. 5, Ν.3386/2005).
Με δεδομένες λοιπόν τις θετικές απαντήσεις των συναρμόδιων Υπουργών μέχρι στιγμής, υπολείπονται μόνο οι απαντήσεις του Υπουργού Εξωτερικών και του Υπουργού Δικαιοσύνης - Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Βουλευτής συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο, κ. Κορδώνη, για να τον ενημερώσει σχετικά, αλλά και για να προσδιοριστούν τα επόμενα βήματα. Το Λιμενικό Ταμείο Λέσβου άλλωστε, είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας για τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών, προκειμένου να διασφαλιστεί η αναγκαία διεξαγωγή ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες (Υπηρεσία Ελέγχου Διαβατηρίων, Τελωνείο, Λιμεναρχείο), όπως ορίζουν οι κοινοτικές οδηγίες.
Απαραίτητη προϋπόθεση εξάλλου, όπως αναφέρεται σαφώς και στην απάντηση του Υφυπουργού Οικονομικών, κ. Γιώργου Μαυραγάνη, είναι η κατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, ώστε να πληρούνται τόσο στο λιμένα της Πέτρας, όσο και σε αυτόν του Πλωμαρίου, οι αναγκαίες συνθήκες ελέγχου. Όσον αφορά στο προσωπικό που θα στελεχώσει τις υπηρεσίες στους δύο λιμένες, ο Υφυπουργός δεσμεύεται στην απάντησή του πως το Υπουργείο θα εξετάσει τον τρόπο εξασφάλισής του.
Την προϋπόθεση της ύπαρξης των κατάλληλων υποδομών, θέτει στην απάντηση του και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Νικόλαος Δένδιας, ο οποίος εκφράζει σύμφωνη γνώμη για τη θεσμοθέτηση των δύο λιμένων ως πύλες εισόδου και δεσμεύεται για τη συνδρομή της Διεύθυνσης Τεχνικών του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για την κατασκευή των υποδομών, καθώς και για τη στελέχωση των Υπηρεσιών που θα λειτουργήσουν στα εν λόγω σημεία.
Ο Βουλευτής προτίθεται στις αμέσως προσεχείς ημέρες να επανέλθει με προσωπική επιστολή προς όλους τους συναρμόδιους προαναφερθέντες Υπουργούς, ζητώντας επιπλέον τη διευκρίνιση ως προς το ποιο Υπουργείο θα αναλάβει να συντάξει τη σχετική ΚΥΑ, αλλά και με κατ’ ιδίαν συνάντηση με το Διευθυντή του Τελωνείου Μυτιλήνης, κ. Κουτρουμπή, προκειμένου να συζητήσουν περαιτέρω για τη στελέχωση των εν λόγω υπηρεσιών.
Ο Βουλευτής, υπενθυμίζει τέλος την πρόταση που είχε διατυπώσει και στην Ερώτησή του, δηλαδή τη δυνατότητα, προκειμένου να επιτευχθεί μία άμεση ανταπόκριση της Πολιτείας στα αιτήματα των κατοίκων και των επιχειρηματιών του νησιού, να ισχύσει το άρθρο 4 του Νόμου 3386/2005, στο οποίο προβλέπεται ο καθορισμός προσωρινών σημείων διέλευσης προσώπων σε συνοριακές περιοχές, των οποίων η λειτουργία δε θα μπορεί να υπερβαίνει τους 8 μήνες. Με τον τρόπο αυτό, θα καλυφθεί χρονικά η τουριστική περίοδος και οι διαδικασίες θα απλουστευθούν κατά πολύ, εφόσον αρκεί μόνο η απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Δημοσίας Τάξης για τον καθορισμό των λιμένων της Πέτρας και του Πλωμαρίου ως σημεία διέλευσης.
Ο Βουλευτής, Παύλος Βογιατζής έκανε για το θέμα την ακόλουθη δήλωση: «Το πάγιο αίτημα των τοπικών φορέων για τη θεσμοθέτηση των δύο λιμένων ως πύλες εισόδου είναι εξαιρετικής σημασίας, μπορεί να αναβαθμίσει την τουριστική ανταγωνιστικότητα του νησιού και να αναζωογονήσει τον τουριστικό κλάδο, ειδικά στη σημερινή δύσκολη οικονομική κατάσταση. Για να γίνει πράξη το αίτημα αυτό, θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός των ενεργειών και σωστή ιεράρχηση των σταδίων που πρέπει να ακολουθηθούν, τα οποία είναι πολύ συγκεκριμένα. Η υλοποίηση των απαραίτητων υποδομών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση και πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα, προκειμένου να εκδοθεί και η προβλεπόμενη για το σκοπό αυτό ΚΥΑ. Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να υπάρξει η συνδρομή όλων των τοπικών φορέων προκειμένου να μπορέσουν, ακόμη και το επόμενο καλοκαίρι, να λειτουργήσουν οι πύλες εισόδου σε Πέτρα και Πλωμάρι».