Skip to main content
|

Συνάντηση της Μαρίας Κομνηνάκα με το ΔΣ του Συλλόγου γονέων και φίλων ανθρώπων με αυτισμό «ΣΥΝ-εξέλιξη»

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'
Λέξεις Κλειδιά :
Μαρία Κομνηνάκα

Η βουλευτής Νομού Λέσβου του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα συναντήθηκε, χθες Σάββατο, 10 Απρίλη, με το ΔΣ του Συλλόγου γονέων και φίλων ανθρώπων με αυτισμό «ΣΥΝ-εξέλιξη» στα γραφεία του συλλόγου τους στη Μυτιλήνη.

Στη συζήτηση, που κράτησε δυο ώρες περίπου, φάνηκε καθαρά η αγωνία των γονιών αυτών για το σήμερα αλλά και το αύριο αυτών των παιδιών με τις συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες που έχουν. Υπήρξαν πολλές προτάσεις που είχαν επεξεργαστεί, για την ηλικία που πρέπει ένα παιδί να εξετάζεται από εξιδεικευμένους γιατρούς για την έγκαιρη διάγνωση του αυτισμού, την ηλικία που πρέπει να πάει σχολείο και τις δυνατότητες που πρέπει να του παρασχεθούν, την ενηλικίωσή του και την ένταξή του στην κοινωνία σαν αυτόνομο άτομο με δικαίωμα στην εργασία κ.λ.π

Έχουν δε κατηγοριοποιήσει τα αιτήματά τους και τα έχουν επενδύσει με τέτοια επιχειρήματα που καταλαβαίνει κανείς ότι όλα αυτά βγαίνουν μέσα από τις ανάγκες που προκύπτουν από την καθημερινή χρόνια επαφή με παιδιά και ενήλικες με αυτισμό ώστε να δώσουν πραγματική ποιότητα στη ζωή αυτών.

 Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποια από τα αιτήματά τους ανάλογα με την κατηγορία που τα εντάσσουν:

 Διάγνωση. Βαρύνουσας σημασίας η έγκαιρη διάγνωση. Θα πρέπει να προβλεφθεί από το Υπουργείο Υγείας υποχρεωτική εξέταση όλων των παιδιών σε ηλικίες ορόσημα από αναπτυξιολόγο.

Εκπαίδευση. Χορήγηση παράλληλης στήριξης βάσει γνωμάτευσης και μόνο… Ίδιος εκπαιδευτικός παράλληλης στήριξης καθ’ όλη τη διάρκεια φοίτησης ανά σχολική βαθμίδα και συνεχή επιμόρφωση όλου του διδακτικού προσωπικού…

Να γίνουν τα σχολεία ‘autistic friendly’…

Η επιλογή δομής φοίτησης για τα παιδιά υψηλής λειτουργικότητας είναι μείζονος σημασίας χωρίς να χάνουν το δικαίωμα της παράλληλης στήριξης.

Η υποστήριξη των παιδιών με αθλητικά προγράμματα  από τους Δήμους, προσαρμοσμένα στις ανάγκες τους, κρίνεται επίσης αναγκαία.

 Δομές. Ίδρυση Δημόσιου ΚΔΑΠΜΕΑ.

 Ίδρυση μονάδων ΣΥΔ (Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης).

 Η δημιουργία Κέντρου Ημέρας για άτομα με αυτισμό, υπάρχει ως πρόβλεψη από το Υπουργείο Υγείας ήδη από το 2018. Θα πρέπει να δρομολογηθεί η κατασκευή και λειτουργία του.

Ίδρυση και λειτουργία ενός αγροκτήματος, όπου τα παιδιά αλλά και οι ενήλικες αυτιστικοί θα εκπαιδεύονται και θα μπορούν να απασχοληθούν (αντίστοιχο του Gi Therapainis | Γη Θεραπαινίς). Στο αγρόκτημα αυτό θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και καλοκαιρινές κατασκηνώσεις…

 Θα πρέπει να δοθεί επιτέλους μια λύση για τη στέγαση του ΕΕΕΚ, μέχρι τώρα στεγάζεται σε λυόμενα,  που να δείχνει τον απαραίτητο σεβασμό στα παιδιά αυτά και θα εξασφαλίζει την ισότιμη πρόσβασή τους στην εκπαίδευση.

 Υγεία. Είναι επιτακτική η ανάγκη το οδοντιατρείο του Βοστανείου να μπορέσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στα άτομα του φάσματος. Αυτή τη στιγμή πολλές οικογένειες επιβαρύνονται με μεγάλο οικονομικό κόστος και βιώνουν απίστευτη ταλαιπωρία προκειμένου να μεταβούν στην Αθήνα για τις θεραπείες των ανθρώπων τους.

 Εργασία. Θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα από το κράτος, ώστε να δημιουργηθούν κατάλληλες θέσεις εργασίας για τα άτομα στο φάσμα, ειδικά τα υψηλής λειτουργικότητας. Τα άτομα αυτά έχουν ιδιαίτερες ικανότητες και μπορούν να προσφέρουν πολλά.

Η βουλευτής τόνισε ότι τα αιτήματά τους από τις δομές που πρέπει να κατασκευαστούν, τη στελέχωση αυτών με κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό στον αυτισμό, τις υπηρεσίες που πρέπει να προσφέρονται για τη στήριξη παιδιών και ενήλικων με αυτισμό αλλά και των οικογενειών τους είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους και πρέπει να παρέχονται δωρεάν.  Επίσης τους επισήμανε ότι το ΚΚΕ βρίσκεται στο πλευρό τους και διεκδικεί λύσεις για τα προβλήματά τους προβάλλοντάς τα και στη βουλή με ερωτήσεις αλλά και μέσα από την ανάπτυξη των αγώνων στο  κίνημα. Όλα αυτά τα προβλήματα δεν πρέπει να είναι υπόθεση της οικογένειας αλλά υποχρέωση του κράτους να τα λύνει. 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία