Οι συνεχιζόμενες, εδώ και δύο μέρες, εργασίες διαμόρφωσης σε ένα εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο ιδιοκτησίας του ταμείου Εθνικής Άμυνας, στην περιοχή Λεμονού βόρεια της Μυτιλήνης, προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του δήμου και της Περιφέρειας που καταγγέλλουν «εν κρυπτώ και ενάντια στα συμφωνηθέντα δημιουργία ενός ακόμα χοτ σποτ στη Μυτιλήνη».
Στρατιωτικές πηγές στη Λέσβο πάντως δεν επιβεβαίωναν τη χρήση του παλιού στρατοπέδου ως χώρου φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων. Όπως έλεγαν σήμερα μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ «με διαταγή από την Αθήνα προχωρήσαμε με τα μηχανήματα του Στρατού σε εργασίες διαμόρφωσης δυο επιπέδων. Το αν θα χρησιμοποιηθεί ως κέντρο φιλοξενίας ή για ποιον λόγο πραγματοποιούνται οι εργασίες δεν το γνωρίζουμε».
Άμεση ήταν η αντίδραση της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου. Η περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου, η οποία επικοινώνησε με τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Μουζάλα, προχθές Τετάρτη το βράδυ, με δήλωση της υποστηρίζει σχετικά με τη δημιουργία νέου χώρου φιλοξενίας ότι «στις αλλεπάλληλες επικοινωνίες που είχαμε με τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης για τα θέματα αυτά, ουδέποτε ετέθη τέτοιο ζήτημα. Με αλλεπάλληλες επιστολές, με απόλυτη έμφαση υπογραμμίσαμε την ανάγκη αποσυμφόρησης των νησιών και το ότι τα όρια φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου εξαντλείται απολύτως στις δυνατότητες των υφιστάμενων δομών».
Έντονη ήταν η αντίδραση του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού. Με επιστολές του στον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και στον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, τις οποίες έδωσε στη δημοσιότητα, εξέφρασε «ξεκάθαρα και κατηγορηματικά την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια ή ακόμα και πρόθεση των συναρμόδιων υπουργείων, που έχει να κάνει με τη δημιουργία νέας δομής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο νησί της Λέσβου».
Όπως σημειώνει ο κ. Γαληνός, «θεωρώ ότι είναι ανεπίτρεπτο να πληροφορούμαστε τις προθέσεις αυτές, από καταγγελίες απλών πολιτών και από φήμες, αντί να υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση και διαβούλευση για ένα τόσο σημαντικό θέμα που αφορά τη Λέσβο και τους πολίτες της.
Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζει ο δήμαρχος Λέσβου, το νησί της Λέσβου, μπορεί να φιλοξενήσει στις ήδη υπάρχουσες δομές της Μόριας και του Καρά Τεπέ έως 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Αυτή τη στιγμή, όχι μόνο δεν μπορεί να δημιουργηθεί νέο κέντρο φιλοξενίας αλλά αντίθετα θα πρέπει άμεσα να αποσυμφορηθούν τα ήδη υπάρχοντα με την αναχώρηση μεγάλου μέρους του πληθυσμού».
Με τις ίδιες αυτές επιστολές, ο κ. Γαληνός ζητά εκτός του να μη λειτουργήσει νέα δομή φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων «το κλείσιμο κάθε μικρότερης δομής που βρίσκεται στη Λέσβο και ο περιορισμός των αιτούντων άσυλο στη Μόρια και στον Καρά Τεπέ».
Ο κ. Γαληνός ζητά να υπάρξει άμεσα έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών, των βουλευτών της Λέσβου, εκπροσώπων των αρμόδιων σωμάτων ασφαλείας και εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, ώστε να αποφασιστούν από κοινού και να εφαρμοστούν άμεσα οι περαιτέρω ενέργειες σε σχέση με την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στη Λέσβο.
«Έχω τονίσει επανειλημμένα σε προηγούμενες επιστολές μου, το επικίνδυνα εκρηκτικό κλίμα που επιβάλλει την άμεση αποσυμφόρηση του νησιού και δηλώνει ξεκάθαρα την αδυναμία να σηκώσουμε επιπλέον βάρη σε ότι αφορά την διαχείρισή του προσφυγικού. Συνεπώς, παραμένω κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε προοπτική δημιουργίας νέου χώρου φιλοξενίας στο νησί της Λέσβου και απευθύνω για ακόμα μια φορά έκκληση για την από μέρους σας λήψη μέτρων άμεσης αποσυμφόρησης» καταλήγει ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός.
Στο μεταξύ, την απόφαση να λάβει μέρος στις κινητοποιήσεις των κατοίκων της Μόριας την ερχόμενη Δευτέρα (19 Σεπτεμβρίου) έλαβε η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου, διαμαρτυρόμενη «για τα προβλήματα που προέκυψαν και συνεχώς χειροτερεύουν απ' το μεταναστευτικό» και με αίτημα «την άμεση αποσυμφόρηση των χοτ σποτς, τόσο με επιμερισμό στη χερσαία Ελλάδα και στις άλλες χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και με επαναπροωθήσεις στις χώρες πρώτης εισόδου ή προέλευσης».
Με ανακοίνωση της η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου ζητά «τη σταδιακή αποπροσφυγοποίηση του νησιού, με κλείσιμο των λειτουργούντων χοτ σποτ, αφού εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα, τουρισμός και χοτ σποτ δεν είναι έννοιες και δραστηριότητες συμβατές ούτε λειτουργικές».
Επίσης, οι ξενοδόχοι της Λέσβου ζητάνε «αποζημίωση φυσικών προσώπων (π.χ. εργαζομένων, ξενοδοχοϋπαλλήλων κ.ά., που έχασαν τη δουλειά και το εισόδημά τους) και Νομικών Προσώπων (π.χ. ξενοδοχειακών και άλλων επιχειρήσεων) που αποδεδειγμένα επλήγησαν οικονομικά κι όχι μόνο, επαπειλούμενες (οι επιχειρήσεις) με συρρίκνωση των εργασιών, λουκέτο ή και αφελληνισμό τους και υπονομεύοντας τις επόμενες τουριστικές περιόδους».
Σημειώνεται ότι το Τοπικό Συμβούλιο Μόριας αποφάσισε, επίσης για τη Δευτέρα, να πραγματοποιηθεί συμβολική κατάληψη στο Δημοτικό σχολείο και το Γυμνάσιο της Μόριας, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθεί πορεία στο κέντρο της Μυτιλήνης και παράσταση διαμαρτυρίας στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τον δήμο Λέσβου.
κι άλλες ανακοινώσεις:
Μετά τις πληροφορίες που διέρρευσαν στον τοπικό τύπο και την έντονη φημολογία περί δημιουργίας νέου κέντρου φιλοξενίας μεταναστών, το Επιμελητήριο Λέσβου δηλώνει την πλήρη και κάθετη αντίθεση του στη δημιουργία τέτοιων επιπλέον δομών και ζητά την άμεση αποσυμφόρηση του νησιού. Οποιαδήποτε άλλη νέα δομή θα δώσει τελειωτικό χτύπημα τόσο στην τοπική κοινωνία, και οικονομία όσο και στον ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα του τουρισμού.
Με βάση την διαφαινόμενη πρόθεση που διαμορφώνεται για την ίδρυση νέας δομής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στον τόπο μας, ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης δηλώνει την απόλυτη αντίθεσή του σε αυτή την προοπτική και απαιτεί την άμεση αποσυμφόρηση του τόπου , όπως και την ίση μεταχείριση του νησιού μας με την υπόλοιπη επικράτεια.
έκτακτη συνεδρίαση:
Σας προσκαλούμε σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 67 του Ν. 3852/2010 σε κατεπείγουσα συνεδρίαση το
ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016, ώρα 6:00μ.μ. στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, με μοναδικό θέμα:
ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ
Συζήτηση και λήψη απόφασης επί της προοπτικής δημιουργίας νέας δομής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο παλιό στρατιωτικό φυλάκιο «ΛΕΜΟΝΟΥ» στη θέση ΚΑΡΑ ΤΕΠΕ ΜυτιλήνηςΗ συνεδρίαση κρίνεται κατεπείγουσα προκειμένου να υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση και διαβούλευση του Σώματος και των Φορέων της Λέσβου, ώστε να αποφασιστούν και εφαρμοστούν άμεσα οι περαιτέρω συντονισμένες και από κοινού ενέργειες αντίδρασης, αναφορικά με την προοπτική δημιουργίας νέου χώρου φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο νησί μας